Meddig bírja az ember alvás nélkül?

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Szervezetünk számára létfontosságú az alvás, mert segíti az optimális agyi/testi működést, betegség idején pedig a mielőbbi felépülést. Hasznos az energia-háztartás takarékos működése szempontjából, továbbá szerepe van az emlékek bevésődése terén is. De mi történik velünk alvásmegvonás során? - erről is beszélt dr. Bódizs Róbert a Szenior Akadémia keretében tartott online előadásán.

Az alvás, az idegi oszcilláció és a kogníció című előadás idején már mintegy 12 órája vagyunk ébren – ilyenkor lassan felmerülhet, hogy mitől, és mennyire álmosodunk el. Az alváshiánytól? Azért-e, mert régen aludtunk legutóbb? – fordult költői kérdéssel hallgatóságához az egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatási igazgatója. Elvileg igen, mondja, feltételezve, hogy például azért szoktunk megéhezni, mert úgy érezzük, már régen ettünk… De az alvás témájára fókuszálva, egy különös érdekességet idéz fel az előadó.

Egy fél évszázaddal ezelőtti alvásmegvonásos esetet ismertet dr. Bódizs. Egy 17 éves amerikai diák, iskolája tudományos szakköri versenyére azzal a teszttel nevezett be, hogy kipróbálja, mennyi ideig képes ébren maradni. (Legyen itt egy kis spoilerezés: összesen 264 órán át sikerült neki.) Randy Gardner (San Diego, Kalifornia) 1963. december 28-án reggel 6-kor frissen felkelt, s megkezdte napi rutinját. Majd legközelebb 1964. január 8-án reggel tért nyugovóra. Ez a 11 napos (és 25 perces) „fönn lét” a leghosszabb - tudományosan igazolt - alvás nélkül töltött időszak. A korábbi rekord 260 óra volt.

Gardner 264 órás teljesítményét az alváskutató William Dement (Stanford University School of Medicine, California) egy 1965-ben publikált dolgozatában elemezte. Dement az utolsó 3 napon – nem szolidaritásból, hanem tudományos, szakmai érdeklődésből – együtt maradt ébren Gardnerrel. Megfigyeléseit így foglalta össze: „hangulatingadozások, memória és figyelem kihagyások (lapszusok) jelentek meg nála. Randyt a koordinációvesztés mellett hallucinációk is kínozták, beszéde kásás, zavart volt, ezektől eltekintve jól érezte magát. Amikor a rekord hosszú ébrenlét után bedőlt az ágyba, 14 órán át egyhuzamban aludt.”

A mikroalvásokat talán észre sem vesszük

Az alváskutató szerint Gardner semmiféle élénkítő, serkentő szert nem szedett. Ébrenlét maratonja (a szakember új fogalmat is gyártott erre a teljesítményre: wakeathon) alatt mindig voltak körülötte, többen szórakoztatták, beszéddel tartották benne a lelket, s valamennyire a figyelmet is. Ilyen segítség nélkül már 36 óra után nagyon keményen kellett volna harcolnia az ébren maradásért.

Bárki törjön is – ilyen önmagát kínzó módon – csúcsteljesítményre, 48 óra után már egészen biztos, hogy csaknem leküzdhetetlen sürgetést érezne, hogy aludhasson. De mielőtt végül ágyba bújna, elkerülhetetlenül megtörténne, hogy kis időközönként újra meg újra álomba zuhan – úgy, hogy önmaga se venné talán észre. Az alvásmegvonás alanyai ugyanis apró mikroalvásokba esnek, majd riadnak fel. Ki-be járnak a néhány másodperces öntudatvesztő állapotból – aminek során, a külvilágot megtévesztő módon, az illető szeme akár nyitva is lehet.

A mikroalvásokkal együtt, vagy tőlük eltekintve, vajon meddig bírta volna folytatni Gardner? Biztos választ erre se alváskutató, se neurológus nem tud ma sem adni. Ám azt bizton állítják a szakemberek, hogy előbb vagy utóbb halálos következménnyel zárul az alvásmegvonás. Az ébren tartott kísérleti patkányok két hét után elpusztulnak. Rövidebb idő alatt, mint amennyit étlen-szomjan kibírnának! Az orvosi irodalomban amúgy nincsenek feljegyzések olyan emberről, akit szánt szándékkal ébren tartottak volna (a kínzásnak alávetett személyekről persze senki nem vezetett statisztikát).

Ez is érdekelheti Az alváshiány egészségügyi következményei

Alvási szokások Magyarországon
Életünknek mintegy harmadát alvással – ebben az általában könnyen visszafordítható állapotban – töltjük. 2021 januárjában sok alanyra kiterjedő felmérésben vizsgálták a magyar lakosság alvását. A résztvevők átlagéletkora 42,9 év volt. Válaszaikból az derült ki, hogy alvásmennyiségük napi 8 óra és 9 perc volt (szabad- és munkanapjaik összevont, súlyozott napi átlagát számolták a statisztikusok). Az adatgyűjtés időszakában hajnali 2-3 óra között a népesség több mint 97%-a aludt. „Úgy tűnik, nincs más olyan tevékenység, amit azonos időben ennyi ember végezne egyszerre és nagyjából egyformán. Az étkezésre például napi 1,23 órát fordítunk” – említ egy másik érdekességet dr. Bódizs Róbert.

Örökre elveszett idő

A kísérletre az amerikai fiatalember önszántából vállalkozott – kapcsolódunk ismét az előadás anyagához: Randy Gardner a 264 órás ébrenlétet követően 14,66 órát aludt egyhuzamban. A következő éjszaka már csak 10,5 órát, a harmadik éjszakán pedig visszatért szokásos alvásigénye.

Maradandó egészségkárosodást nem észleltek nála, csak azt figyelték meg, hogy megjelentek az álmosság, a dekoncentráltság sajátos jelei: mondat közben elfelejtette, mit is akart mondani. Általános igazságként rögzíthető, hogy a kognitív teljesítményben visszaesés mutatkozik az alvásmegvonás hatására. Hiába pótolt be végül valamennyit a hiányzó alvásból, sokórányi pihenés örökre elveszett az életéből – szögezte le dr. Bódizs Róbert docens.

Ez is érdekelheti Alváshiány - Összeadódik, de egyszerre nem pótolható

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró
Felhasznált források: Semmelweis Egyetem Szenior Akadémia; Review of Sleepfaring (PubMed); Neurological Findings After Prolonged Sleep Deprivation (JAMA); Memory Process and the Function of Sleep (Researchgate, pdf)

Módosítva: 2022.04.01 11:03, Megjelenés: 2022.04.01 11:03
Címkék: Alváshiány, Alvás
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Mit tehetünk a szívbetegségek...

A szívbetegség az egyik vezető haláloknak számít hazánkban, hozzájárulva akár rokkantsági és egyéb megváltozott munkaképességgel együtt járó...

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

A tartós alváshiány komoly...

Tapasztalták-e már, hogy ha egy-két napig álmatlanul forgolódnak, s csak pár órát alszanak éjjel, akkor a közérzetük, a hangulatuk nappal szinte...

Alváshiány - Összeadódik, de...

Tegyük fel, hogy két órával aludt kevesebbet minden este a múlt héten, egy pénteki határidős nagy projekt miatt. Szombaton és vasárnap azonban négy...

Alvás és ideális testsúly - hol az...

A jó alvás csodát tehet! Nemcsak azért, mert kipihentek, frissek leszünk tőle, és kipihenten hatékonyabban tudjuk tölteni a napot, hanem - amerikai...

Okozhat-e betegségeket a...

Az alvás zavara nagyon gyakori probléma. Az európaiak kb. egyharmada elégedetlen az alvásával, az orvosi értelemben vett alvászavarok némelyike pedig...

Jól alvó tinédzserből egészséges...

A naphosszat az ágyban ejtőző kamaszokról kialakult képpel szemben úgy tűnik, a korosztály tagjai mégsem alszanak eleget. A legfrissebb kutatás...

Anyák és az alváshiány

Az anyák többsége számára az alváshiány – akárcsak a lebüfizett póló vagy a kekszmorzsák a táskában - az anyaság állandó velejárója. Ám...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.