• Veszélyes lehet az óraátállítás - Egyre rosszabbul alszunk

    WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró
    Szerző: WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró

    Az egészséges szervezetet is megviseli az óraátállítás. A nyári időszámításra való áttérés miatt ugyan csak egy órával alszunk kevesebbet, ám ez a veszteség komoly veszélyekkel jár – állítja az alvásszakértő.

    Jóllehet, csupán 60 perccel kell előreállítani az órákat a nyári időszámításra való áttérésnél, ez az alvásveszteség súlyos kockázatokkal járhat – figyelmeztet az alvásterapeuta. Dr. Hermánné Fogarassy Éva beszélt erről a problémáról a WEBBetegnek.

    A szakértő elmondta: hosszú évek tapasztalatai mutatják, hogy a nyári időszámításra való átállást követő napokban feltűnően sok a baleset. Az emberek figyelmetlenebbé, ugyanakkor agresszívabbá válnak, amelynek hátterében az egy órás „alvásadósság” áll.

    Hirdetés

    A biológiai órát nem olyan könnyű átállítani, mint a hálószobában függő faliórát. Az átállás még az egészségesek esetében is átlagosan 7-10 napot vesz igénybe – állítja a pszichológus. Az alvásszakértő azt javasolja, érdemes készülni az átállásra, vagyis napokkal az új időszámítás előtt kicsit hamarabb aludni menni és kicsit hamarabb ébredni. A szervezet folyamatos „szoktatása” jóvoltából elkerülhető, hogy a szervezetet hirtelen megzavarja a biológiai órába való külső beavatkozás.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az alvásmegvonás számos betegség kiváltó oka lehet

    Hermánné Fogarassy Éva elmondta azt is: elgondolkodtató, hogy a patikai készítmények csaknem 30 százaléka az alvászavar orvoslására szolgál, mint ahogy az sem véletlen, hogy az állatorvosok nem ismerik ezt a problémakört. Mindez azt jelzi, hogy a lakosság csaknem egyharmadát érintő gond tipikus civilizációs probléma.

    Az alvásterapeuta hangsúlyozta a naplemente kiemelt szerepét. Mint mondja, ez az időszak az emberi szervezetben speciális hormonális változásokat indít be, azaz felkészíti azt az alvásra. Ekkor kezd termelődni az agyban az ideális alváshoz nélkülözhetetlen, melatonin nevű hormon. Az elektromosság feltalálása azonban igencsak „beleszólt” ebbe a folyamatba, így a kulcsinger a legtöbb ember számára lényegében megszűnt.

    A melatonin kizárólag sötétben képes termelődni, ezért alapvető fontosságú, hogy teljesen lesötétített helyiségben hajtsuk álomra a fejünket – mutat rá a szakértő. Az alvásterapeuta hozzátette azt is, hogy az alvásmegvonás számos betegség kiváltó oka lehet. A felhalmozott „alvásadósság” a sokak által ismert pszichés problémák (depresszió) mellett szív- és érrendszeri betegségekhez, emésztőrendszeri problémákhoz és immungyengeséghez vezethet.

    Kiderült, hogy például már 3-4 napos alvásmegvonás drasztikusan csökkentheti a szervezet ellenálló-képességét, szabad utat adva a sejteket károsító folyamatoknak, így a rákos folyamatoknak.

    Szinapszis kutatás

    Egyre kevesebbet és egyre rosszabbul alszunk, ami nemcsak azt jelenti, hogy fáradtabbak, ingerültebbek leszünk, hanem mindez komoly kockázatot jelent az egészségre is. Sőt, a nemzetközi kutatások szerint azok között, akik nem pihenik ki megfelelően magukat, 12 százalékkal magasabb a halálozás, és nemcsak az elalvásos közlekedési balesetek miatt – hangzott el az Alvás márciusi Világnapja alkalmából tartott konferencián.

    A Szinapszis Kft. legfrissebb kutatása szerint a magyaroknak csupán 18 százaléka érzi úgy ébredés után, hogy kipihente magát, a többség gyakran panaszkodik kialvatlanságra, fáradtságra már reggel. A több mint 3 ezer megkérdezett negyede válaszolta azt, hogy különféle tüneteket is észlel, így például fejfájást a pihenés hiánya miatt.

    A felmérés szerint a magyarok 60 százaléka rendszeresen felébred éjszaka, 44 százaléka nem tud idegen helyen elaludni, 10 százalék csak receptköteles gyógyszerrel tud aludni, 5 százalék pedig csak valamilyen gyógyhatású készítmény segítségével.

    A kutatás legmegdöbbentőbb adata, hogy a válaszadók 82 százaléka saját bevallása szerint horkol, ami nemcsak saját, hanem társa alvását is zavarhatja.

    Szigeti Ildikó, krízistanácsadó szakpszichológusForrás: WEBBeteg
    Szerzőnk: Szigeti Ildikó, gyermekpszichológus
    Orvos szakértő:Dr. Hermanné Fogarassy Éva

    Legutóbb frissült: 2018.03.23 11:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Kényelmes ágy - Kiegyensúlyozott mindennapok

    Az egészséges élet alappillére a kielégítő alvás. Napjainkban egyre inkább hangsúlyos szerepet kap a megfelelő fekvőhely kialakítása. Ha belegondolunk, a napunk 24 órájából optimális esetben 8 órát alvással töltünk, ami az életünk egyharmadát jelenti.

    Mi a baj a nyári időszámítással?

    Az évi kétszer történő óraátállításnak az EU-ban várható megszüntetése alvásegészségügyi szempontból pozitív fejlemény.

    A nyaralás is megbolondíthatja a biológiai óránkat

    Sokan régóta tervezgetjük már a nyaralást, amit a munkából kiszakadva kitűnően pihentető időtöltésnek tekinthetünk. De akkor miért van mégis az, hogy sokszor azt érezzük, hogy fáradtabbak, levertebbek vagyunk az állítólagos pihenés után, mint amikor még minden nap a munkában rostokoltunk?

    Gyakran érzi fáradtnak magát? - Mi lehet az oka?

    A fáradtság fogalma orvosilag nehezen definiálható, a fáradtság szubjektív, mindenki másképp éli meg. A fáradtság legtermészetesebb oka az alváshiány, ám hátterében betegségek is állhatnak.

    Az éjszakai műszak a feje tetejére állítja a bioritmusunkat

    Tapasztalták már, hogy egy át nem aludt éjszaka után másnap képtelenek koncentrálni, fejfájással, szédüléssel küszködnek? A rossz komfortérzethez az is elég, ha rosszul és kevesebbet alszanak ahhoz képest, amit megszokott a szervezetük. Elképzelni is nehéz, hogy miként élik meg a nappali ténykedésüket azok, akik rendre éjszakai vagy váltott műszakban dolgoznak.

    Betegséget is jelezhet, ha beszél álmában

    Gyermekkorban, főként 3 és 10 év között fordul elő gyakran, de a felnőttek 5 százaléka is beszél rendszeresen, vagy alkalmanként álmában. A jelenség lehet szórakoztató, vagy zavaró, de bizonyos esetekben orvosi kezelés is igénylő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.