Veszélyes lehet az óraátállítás - Egyre rosszabbul alszunk

Szigeti Ildikó
szerző: Szigeti Ildikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az egészséges szervezetet is megviseli az óraátállítás. A nyári időszámításra való áttérés miatt ugyan csak egy órával alszunk kevesebbet, ám ez a veszteség komoly veszélyekkel jár – állítja az alvásszakértő.

Jóllehet, csupán 60 perccel kell előreállítani az órákat a nyári időszámításra való áttérésnél, ez az alvásveszteség súlyos kockázatokkal járhat – figyelmeztet az alvásterapeuta. Dr. Hermánné Fogarassy Éva beszélt erről a problémáról a WEBBetegnek.

A szakértő elmondta: hosszú évek tapasztalatai mutatják, hogy a nyári időszámításra való átállást követő napokban feltűnően sok a baleset. Az emberek figyelmetlenebbé, ugyanakkor agresszívabbá válnak, amelynek hátterében az egy órás „alvásadósság” áll.

A biológiai órát nem olyan könnyű átállítani, mint a hálószobában függő faliórát. Az átállás még az egészségesek esetében is átlagosan 7-10 napot vesz igénybe – állítja a pszichológus. Az alvásszakértő azt javasolja, érdemes készülni az átállásra, vagyis napokkal az új időszámítás előtt kicsit hamarabb aludni menni és kicsit hamarabb ébredni. A szervezet folyamatos „szoktatása” jóvoltából elkerülhető, hogy a szervezetet hirtelen megzavarja a biológiai órába való külső beavatkozás.

Az alvásmegvonás számos betegség kiváltó oka lehet

Hermánné Fogarassy Éva elmondta azt is: elgondolkodtató, hogy a patikai készítmények csaknem 30 százaléka az alvászavar orvoslására szolgál, mint ahogy az sem véletlen, hogy az állatorvosok nem ismerik ezt a problémakört. Mindez azt jelzi, hogy a lakosság csaknem egyharmadát érintő gond tipikus civilizációs probléma.

Az alvásterapeuta hangsúlyozta a naplemente kiemelt szerepét. Mint mondja, ez az időszak az emberi szervezetben speciális hormonális változásokat indít be, azaz felkészíti azt az alvásra. Ekkor kezd termelődni az agyban az ideális alváshoz nélkülözhetetlen melatonin nevű hormon. Az elektromosság feltalálása azonban igencsak „beleszólt” ebbe a folyamatba, így a kulcsinger a legtöbb ember számára lényegében megszűnt.

A melatonin kizárólag sötétben képes termelődni, ezért alapvető fontosságú, hogy teljesen lesötétített helyiségben hajtsuk álomra a fejünket – mutat rá a szakértő. Az alvásterapeuta hozzátette azt is, hogy az alvásmegvonás számos betegség kiváltó oka lehet. A felhalmozott „alvásadósság” a sokak által ismert pszichés problémák (depresszió) mellett szív- és érrendszeri betegségekhez, emésztőrendszeri problémákhoz és immungyengeséghez vezethet.

Kiderült, hogy például már 3-4 napos alvásmegvonás drasztikusan csökkentheti a szervezet ellenálló-képességét, szabad utat adva a sejteket károsító folyamatoknak, így a rákos folyamatoknak.

Szinapszis kutatás

Egyre kevesebbet és egyre rosszabbul alszunk, ami nemcsak azt jelenti, hogy fáradtabbak, ingerültebbek leszünk, hanem mindez komoly kockázatot jelent az egészségre is. Sőt, a nemzetközi kutatások szerint azok között, akik nem pihenik ki megfelelően magukat, 12 százalékkal magasabb a halálozás, és nemcsak az elalvásos közlekedési balesetek miatt – hangzott el az Alvás márciusi Világnapja alkalmából tartott konferencián.

A Szinapszis Kft. legfrissebb kutatása szerint a magyaroknak csupán 18 százaléka érzi úgy ébredés után, hogy kipihente magát, a többség gyakran panaszkodik kialvatlanságra, fáradtságra már reggel. A több mint 3 ezer megkérdezett negyede válaszolta azt, hogy különféle tüneteket is észlel, így például fejfájást a pihenés hiánya miatt.

A felmérés szerint a magyarok 60 százaléka rendszeresen felébred éjszaka, 44 százaléka nem tud idegen helyen elaludni, 10 százalék csak receptköteles gyógyszerrel tud aludni, 5 százalék pedig csak valamilyen gyógyhatású készítmény segítségével.

A kutatás legmegdöbbentőbb adata, hogy a válaszadók 82 százaléka saját bevallása szerint horkol, ami nemcsak saját, hanem társa alvását is zavarhatja.

Szigeti Ildikó, krízistanácsadó szakpszichológusForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Szigeti Ildikó, gyermekpszichológus
Orvos szakértő:Dr. Hermanné Fogarassy Éva

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.