• Gyomorégés elleni szerek és terhesség

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy növelnék az újszülötteket veszélyeztető születési rendellenességek kialakulásának kockázatát a kismamák által a terhesség ideje alatt szedett gyomorégés gátló gyógyszerek - állítják a dán szakemberek.

     Milyen tünetek esetén gondoljunk refluxra?


    A reflux betegség (GERD) legjellemzőbb tünete a gyomorégés érzése, néha azonban egyéb panaszok is jelentkeznek, az emésztőrendszeri panaszoktól a légúti tüneteken keresztül a fogászati problémákig.
    Milyen tünetek esetén gondoljunk refluxra?>>

    A kutatók szerint elhanyagolhatóan kicsi a valószínűsége annak, hogy a gyomorsav termelést szabályozó, úgynevezett protonpumpa gátló gyógyszerek(PPI) veszélyeztetnék a magzat fejlődését, ám mivel a terhes nők nagyjából két százaléka használja ezeket a gyógyszereket, ezért kiemelten fontos, hogy megnyugtató adatokkal szolgáljanak a lehetséges mellékhatásokról. "Ez a témában született eddigi legátfogóbb és legalaposabb kutatás, amely megerősíti, hogy a PPI gyógyszerek nem növelik a születési rendellenességek kialakulásának kockázatát a terhesség ideje alatt, még a betegségek többségének szempontjából legkritikusabbnak számító első trimeszter során sem" - írta egy e-mailben a Reuters hírügynökségnek Allen A. Mitchell, a Bostoni Egyetem munkatársa, aki a New England Journal of Medicine (NEJM) című szakfolyóiratban írt cikket a dán szakemberek tanulmányáról, amely a Dánia Orvosi Kutatási Tanács és a Lundbeck Alapítvány támogatásával készült.

    Hirdetések

    A kutatás azonban nem volt eléggé kiterjedt ahhoz, hogy az egyes gyógyszerek és a különböző születési rendellenességek, mint például az ajakhasadék, vagy a szívbetegségek kialakulása közötti kapcsolatot vizsgálja - tette hozzá Mitchell. Nemzeti adatbázisokra támaszkodva a szakemberek nagyjából 841 ezer, 1996 és 2008 közötti születést vizsgáltak meg, és egészen egyéves korukig követték figyelemmel a csecsemők fejlődését.

    Gyomorégés elleni szerek és terhesség

     Hogyan hatnak a protonpumpagátlók?


    A protonpumpagátlók olyan gyógyszerek, melyek megakadályozzák ennek a pumpának a működését, és ezzel akár 100 százalékosan is meggátolhatják a gyomor savtermelő képességét. A protonpumpagátlók működése>>

    A kismamák közül körülbelül ötezren szedtek gyomorégés gátló gyógyszereket az első trimeszter végétől kezdve egészen a szülés előtti egy hónapig. A PPI szereket szedő kismamák babáinak 3,4 százalékánál alakult ki komolyabb születési rendellenesség, míg a "gyógyszermentesen" fejlődő csecsemők 2,6 százalékánál. A szembetűnő eltérés mellett azonban a vizsgálat váratlanul arra is rávilágított, hogy kizárólag azoknál a kismamáknál volt magasabb a születési rendellenesség kialakulásának kockázata, akik a teherbe esés előtt és nem az utána lévő időszakban szedtek gyomorégés gátló gyógyszereket. Ennek okai egyelőre még nem tisztázottak, de lehetséges, hogy az a betegség befolyásolta a születési rendellenesség kialakulásának kockázatát, amellyel a kismamákat kezelték.

    "Ezek az eredmények megerősítik, hogy a PPI gyógyszerek, különösen az omeprazole hatóanyagú, nyugodtan és viszonylag biztonsággal használhatóak az első trimeszter ideje alatt" - erősítették meg a szakemberek. A szakemberek azonban azt javasolják a kismamáknak, hogy mindenképpen konzultáljanak az orvosukkal, mielőtt bármilyen gyomorégés-gátló szedésébe kezdenének.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Gyomorégés és a savközömbösítők - Mikor alkalmazzunk gyógyszert?

    A savközömbösítők régebben nagyon fontos gyógyszerek voltak a gyomorfekély kezelésében, ma már inkább csak a gyomorégés és egyéb emésztési panaszok esetén szedik őket.

    Helicobacter pylori és reflux - Van összefüggés?

    A Helicobacter pylori nevű kórokozó nem minden esetben okoz panaszokat, azoknál, akinek a szervezetében jelen van. Becslések szerint minden harmadik ember fertőzött a baktériummal, de csak tíz százalékuknál jelentkeznek gyomorpanaszok. De okozhat-e a kórokozó refluxbetegséget is?

    Laparoszkópos rekeszsérvműtét - Hogyan zajlik? Mikor szükséges?

    Amennyiben a rekeszsérv által okozott refluxos panaszok a konzervatív kezelés (savcsökkentő gyógyszerek, életmódváltás) mellett is fennállnak, a rekeszsérv műtéti kezelése hozhat tartós javulást. Ezt az operációt napjainkban laparoszkópos úton, kis lyukakon keresztül bevezetett eszközökkel végzik.

    Reflux - Amit Ön is megtehet

    Mivel a refluxbetegség pontos kiváltó oka nem ismert, megelőzni nem tudjuk, de életmódunk változtatásával és a megfelelő terápiával a reflux súlyosságát, a panaszok kiújulásának gyakoriságát is csökkenteni tudjuk.

    Felépülés a császármetszésből

    Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtét következik be, mely már önmagában is, de a műtét utáni időszakkal együtt nagy megterhelést jelent az anyai szervezet számára. Ez azt jelenti, hogy a felépülés teljesen más, mint egy hüvelyi szülésnél, ám ha tudja, mire számíthat, és előre tervez, könnyebbé teheti a folyamatot.

    Hogyan állapítja meg orvosa a refluxot?

    Savas refluxra utaló tünetek fennállása esetén a pontos diagnózis megállapítása, az esetlegesen súlyosabb betegségek kizárása és megfelelő kezelés kialakítása érdekében mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA