• Idősek táplálkozása: több fűszer, sok folyadék

        Szerző:
        WEBBeteg

        Az időseknek legalább annyira oda kell figyelniük táplálkozásukra, mint a gyermekeknek. Szerencsére nekik sincs szükségük varázslatra, hogy kiegyensúlyozottak legyenek. Adunk pár tippet.

        Táplálkozzon tápanyaggazdagon! Az időseknek kevesebb kalóriára, ellenben ugyanolyan sok létfontosságú tápanyagra van szüksége, mint a fiatalabbaknak. Fogyasszon sok gyümölcsöt, zöldséget (különösen hüvelyeseket: babot, borsót, stb.), teljes kiőrlésű gabonaterméket, tejterméket, sovány húst (és hústerméket), halat, tojást, valamint növényi olajat.

        Hirdetések

        Napjában egyen többször keveset, mint kevés alkalommal sokat, ugyanis minél idősebbek vagyunk, gyomrunk annál lassabban "dolgozik", ez az oka annak, hogy hamarabb van telítettségérzetünk.

        Sok rozs és tejtermék

        Egyen meg naponta 4-6 szelet rozs-, vagy búza és rozsliszt keverékéből készült kenyeret, 220 gramm burgonyát, tésztát és 160 gramm natúr rizset. Ezek sok energiát, vitamint, ásványi anyagot adnak és rengeteg rostot tartalmaznak. Fogyasszon naponta öt adag gyümölcsöt, zöldséget, salátát, ezek kellő mennyiségű vitamint és kevés kalóriát tartalmaznak.

        Fogyasszon mindennap tejet és tejterméket: rengeteg fehérjét, kalciumot, valamint A- és B-vitamint tartalmaznak. 200 ml zsírszegény tej vagy joghurt, két szelet zsírszegény sajttal ideális kombináció. A tejtermékeket kombinálhatja más élelmiszerekkel is: a lekváros kenyérre kenhet túrót, a zabkását tegye tejbe, vacsorára pedig ehet fűszeres/ízesített túrót vagy tejes gyümölcsturmixot.

        Egyen hetente 300-600 gramm húst: két-három adag hús és három adag kolbászféle kellő mennyiségű vassal, cinkkel és B-vitaminnal látja el. A sovány, zsírszegény húsok értelemszerűen több tápanyagot tartalmaznak. Hetente egyszer-kétszer fogyasszon tengeri halat, lazacot, makrélát vagy heringet, ezek kedvező hatású zsírsavat és jódot tartalmaznak. Az sem baj, ha a vacsorára való hal konzerv formájában kerül az asztalra.

        Hetente két-három tojást feltétlenül fogyasszon el, mert rendkívül gazdag fehérjében, ásványi anyagban és vitaminban, melyre az idősödő szervezetnek különösen nagy szüksége van. Sütemények, tészták formájában jóízűen fogyasztható.

        Szervezetének szüksége van zsírra a létfontosságú zsírsavak miatt, de figyelem, a túl sok zsír árt a vérkeringésnek és a szívnek is, mindamellett, hogy hizlal. 15-30 gramm vaj vagy margarin, és 10-15 gramm növényi olaj (repce-, napraforgó- vagy olívaolaj) elegendő egy nap.

        Vezessen heti étkezési naplót: mikor miből mennyit evett és ivott egy-egy étkezés alkalmával. Vesse össze az eredményt a szakértői tanácsokkal, így könnyen megtudhatja, min kell változtatni.

        Ha Ön keveset eszik vagy egyoldalúan táplálkozik, valószínűleg kevés tápanyagot juttat szervezetébe.

        Egyeztessen orvosával, lehet hogy táplálékkiegészítőre van szüksége.

        Szükség van a folyadékra

          Táplálkozási tippek


        Igyon sok folyadékot, akkor is, ha nem esik olyan jól, ugyanis időseknek nincs olyan gyakran szomjúságérzetük, mint a fiatalabbaknak.

        Ha nincs szív- vagy idegrendszeri problémája, napi 1,5 folyadékot igyon meg. Készítse ki reggelenként a teljes napi adagot, és az étkezések alkalmával igya meg szép lassan.

        Szélesítse italfogyasztási szokásait, bővítse otthoni italválasztékát, így kedvet kap az iváshoz, legyen az ásvány- vagy forrásvíz, kávé, édesítőszer nélküli tea (gyümölcs- vagy gyógynövény), zöldséglé, hígított gyümölcslé. Sok folyadékokhoz juthatunk a lédús gyümölcsökből, zöldségekből is (pl. görög- vagy sárgadinnye, uborka, paradicsom), valamint a különböző levesekből is.

        Próbáljon ki új ételeket, új fűszereket. Az idősebb emberek nem érzik olyan jól az ízeket, mert a kor előrehaladtával az ízlelőbimbók száma csökken, ezért fűszerezzen jobban, használjon többet a gyógynövényekből, szárított fűszerekből.

        Lehetőségeihez mérten mozogjon: ha a test aktív, megnő az étvágy is, így több vitamint és tápanyagot juttat szervezetébe. Sétáljon naponta, biciklizzen, gimnasztikázzon, esetleg könnyű súllyal végezzen gyakorlatokat otthon.

        (WEBBeteg Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Sarcoidosis

        Dr. Lajtos Melinda

        A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

        Kiurgó pulzus

        Kardioközpont

        Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

        Mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tudásteszt

        Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett ennek veszélye csekély, ám mai rohanó és stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai nem elegendőek a vitaminigény fedezésére. Ön tudja, milyen tünetekkel járnak a hiánybetegségek?

        Táplálkozási trendek: holnap és ma

        A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

        A szelénhiány négy tünete

        Tudjuk, hogy a világon több terület is szelénhiányos. Tudjuk, hogy Magyarország nagy része is ebbe a kategóriába tartozik. Azonban honnan tudhatjuk azt, hogy nekünk szelénhiányunk van és szelénpótlásra lenne szükségünk?

        Néhány gondolat a fűszerekről

        A fűszerek amellett, hogy ételízesítésre szolgálnak, a megfelelő emésztéshez is hozzájárulnak. Meghozzák az étvágyat, serkentik a nyál és a bélnedvek termelődését, ezzel elősegítve a tökéletesebb emésztést és felszívódást.

        A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

        Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

        Thai ízek - Étkezési trendek

        Míg régen az olasz konyha volt a legfelkapottabb, legkedveltebb a magyarok körében, a mai fiatalok inkább a thai konyha különleges ízeit kedvelik. A thai konyha nemcsak a bőséges zöldséghasználat miatt egészséges, de mivel magas hőmérsékleten csak rövid ideig hőkezelik az ételeket, sokkal több vitamin és ásványi anyag marad meg bennük.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA