Fáj a gyermek feje? Tanácsok szülőknek

szerző: stern.de - WEBBeteg
megjelent:

Összeszedtünk néhány hasznos tanácsot arra az esetre, ha fájna a kicsi feje. A legfontosabbak: sok szórakozás, játék, nyugalom. Legtöbbször már a napirend megváltoztatása is elég.

Ha gyermeke alkalomszerű, mérsékelt fejfájásban szenved, változtassa meg napirendjét. Figyelje mikor éri stressz és mikor lép fel fejfájás!

Pihenés, kikapcsolódás. Csökkentse gyermeke aktivitásainak, időpontjainak számát! Fordítson több időt a gyermek kikapcsolódására, nyugalmára, lazító zene mellett! Tegye fel a kérdést: elegendő ideje van-e a gyermeknek a játékra, kikapcsolódásra. Elég élményben, mókában van része a gyermeknek? Nézze át időpontjait, tanfolyamait, különóráit: mindegyikre szüksége van?

Biztosítson gyermekének szüneteket, olvasson fel, meséljen neki, (egy-egy hosszabb tévénézés is jót tesz)! Fontos a szabályos időközönkénti étkezés és a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás.

Elég időt szán Ön gyermekére? Beszéljen vele a gondjairól! Gondolja át, mi az, amit Ön megtehet, hogy neki jobb legyen. Figyeljen oda a gyermek iskolai teljesítményére, nincs-e szükség különórá(k)ra. Figyelje, nem tölt-e túl sok időt a gyermek a számítógép előtt. Gondolja át, megfelelő-e a családi légkör. Gyakoriak a veszekedések?

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek
A krónikus fájdalommal való együttélés nehéz feladat. Pihenés, egy kis jegelés vagy éppen egy forró zuhany elegendő lehet a tenziós fejfájás megszüntetésére. Számos nem gyógyszeres kezelés segíthet a krónikus fejfájás súlyosságának és gyakoriságának csökkentésében. Próbálja meg az alábbi javaslatokat, és tapasztalja ki, hogy melyik a legjobb!

Ha a házi módszerek nem válnak be (például: rövidke szunyókálás, lágy nyakmasszázs, hideg törölköző a homlokra vagy homlokmasszázs borsmentaolajjal), feltétlenül forduljanak orvoshoz.

A gyermekszakrendelést is fel kell keresni abban az esetben, ha a gyermeknek mindig kiújuló fejfájása van és ezek a fájások két óránál tovább tartanak.

Ha gyermekénél az orvos már megállapította, hogy migrénje, vagy tenziós fejfájása van, de a fájdalom gyakoribbá és erősebbé válik, akkor is keressük fel a szakrendelést.

Akkor is keressük fel újra a szakrendelést, ha új tünetek jelentkeznek a gyereknél, ha változik a fájdalom jellege, ha görcsös rohamok lépnek fel, vagy az eddigi kezelések már nem hatásosak.

A fejfájás szerencsére ritkán jele életveszélyes állapotnak, de azonnal orvoshoz kell fordulni, ha hirtelen erős fájdalom jelentkezik, melyhez magas láz társul; ha a nyak megmerevedik; ha hányás, kábultság, látás- és beszédzavar lép fel; ha a karok és a lábak petyhüdtek, illetve ha a gyerek járása bizonytalanná válik.

Vigyázzunk a gyógyszerekkel! Ne adjon gyógyszert válogatás nélkül a gyereknek: nem minden készítmény megfelelő a kicsiknek, sőt az acetilszalicilsav kifejezetten veszélyes lehet rájuk (pl. az aszpirin és a Kalmopyrin tartalmaz ilyet), ellenben az ibuprofén és paracetamol tartalmú készítmények elfogadhatóak. Más típusú tablettát, port vagy kúpot, csak az orvossal történő egyeztetés után adjon a kicsinek!

Legyünk elővigyázatosak a light-italokkal, melyek az aszpartám nevű édesítőszert tartalmazzák, mely megemeli a vérben a stresszhormonszintet (ezt állatkísérletek során mutatták ki.), a stressz pedig bizonyítottan a fejfájás egyik kiváltó oka. Az aszpartám a szerotonin [az agy egyik "sokfunkciós" neurotranszmittere, amely számos különböző élettani, endokrin és viselkedési folyamatot szabályoz] hiányához vezethet, valamint csökkenti a neuropeptidek [idegelemek] számát, s emiatt nő a migrénes roham kialakulásának esélye. Az édes gyümölcslevek és a limonádé, a magas cukortartalmuk miatt nem igazán jó szomjoltók.

(Stern/WEBBeteg)

Cikkajánló

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.