• A külföldön elkapható, védőoltással megelőzhető betegségek

    Szerző:
    WEBBeteg

    Magyarországon az oltási szabályozás - szerencsére - elég szigorú, ám Európa más országaiban és világszerte lazábbak az előírások, ezért ha utazunk, nem árt felkészülni és bizonyos előkészületeket megtenni, valamint ottlétünkkor elővigyázatosnak lenni.

    Hazánkban a sárgaláz, a hepatitis A és B, typhus abdominalis (hastífusz), a meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás), a veszettség, a kolera, a Japán-B-encephalitis, a tetanusz és a poliomyelitis (gyermekbénulás) elleni védőoltások beadására van lehetőség. Hosszabb külföldi tartózkodás esetén az MMR (kanyaró-rózsahimlő-mumpsz), a varicella (bárányhimlő), a pneumococcus és az influenza elleni oltásokkal a sor kiegészíthető. Maláriával fertőzött területekre utazókat malária elleni gyógyszeres megelőző kezelésben kell részesíteni. ¹

    Hirdetések

    Külföldre való utazással kapcsolatos védőoltásokról érdemes utazási orvostanban járatos szakemberhez fordulni, nemzetközi oltásokkal foglalkozó intézményt felkeresni, ugyanis a tanácsadás és az oltások kiválasztása a részletes adatfelvételen és személyes beszélgetésen alapszik. Az, hogy beadatjuk-e az oltást vagy sem, függ az utazás körülményeitől, időtartamától, az egyén korától és egészségi állapotától, sőt az eddigi oltásoktól is.

    A külföldön elkapható, védőoltással megelőzhető betegségek

    Kinek nem ajánlott oltást beadatni? (általános ellenjavallatok) 

    Javasolt időköz az oltások és az utazás között:

     

    60 nap

    28 nap

    14 nap

    10 nap

    7 nap

    Sárgaláz

     

     

    x

    x

    x

    Tífusz (im)

     

     

    x

    x

    x

    Diftéria Tetanusz

     

     

    x

    x

    Hepatitis A

     

     

    x

    x

    x

    Hepatitis B

     

    x

    x

    x

    x

    Hepatitis A+B*

     

    x

    x

    x

    x

    Veszettség

     

    x

    x

    x

    x

    Polio

     

     

     

    x

    x

    Meningitis

     

     

    x

    x

    x

    Kolera (ETEC)

     

     

    x

    x

    x

    Gammaglobulin

     

     

     

     

    x

     

    Afrika

    Az Afrikába utazó sokféle fertőzés veszélyének van kitéve. A rizikó az adott országon belül sokszor jelentősen eltér a városi, illetve vidéki területeken. Oltással megelőzhető fertőzések: sárgaláz, hepatitis A, hepatitis B, hastífusz, diftéria, tetanusz, veszettség, meningococcus-meningitis, poliomyelitis (járványos gyermekbénulás)²

    Európa

    Közép- és Kelet-Európában közepes mértékű a vírusos májgyulladás (hepatitis A-fertőzés) előfordulása.  A kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás kórokozójának gócpontjai: Közép-Európa, a Baltikum. A vírus közép-európai változatát igazolták már minden európai országban, kivéve Belgiumot, Luxemburgot, Hollandiát, Portugáliát, Spanyolországot és az Egyesült Királyságot. Kiterjedt, nagy kockázatú magyarországi területek: Észak-Magyarország, Nyugat-Magyarország, Duna menti térségek, Balatoni régió. ²

    A fent említett két betegségen kívül Európa országaiban is jelen vannak a következő – védőoltással  egyébként megelőzhető – betegségek: hepatitis A, hepatitis B, diftéria,tetanusz, kullancs-encephalitis, veszettség. ²

    Ázsia

    Ahogyan Afrikában itt is elég nagy veszélyt jelentenek az ízeltlábúak által terjesztett betegségek (dengue-láz, malária, filariasis). Védőoltással megelőzhető betegségek: vírusos májgyulladás (hepatitis A, hepatitis B), hastífusz, diftéria, tetanusz, veszettség, meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás) ²

    Közép- és Dél-Amerika

    Csakúgy, mint Ázsia és Afrika országaiban, itt is sokféle fertőzés érheti az utazót: sárgaláz, vírusos májgyulladás (hepatitis A, hepatitis B), hastífusz, diftéria, tetanusz, veszettség, meningococcus meningitis, ² tehát nem árt az óvatosság.

    Ide vezet az oltásellenesség

    A Council of Foreign Relations kutatóintézet világszinten 2008 óta követi nyomon az oltással egyébként megelőzhető betegségek terjedéséről szóló híradásokat. A szervezet által nemrég bemutatott interaktív térképen látható, hogy a kanyaró, mumpsz és szamárköhögés feljegyzett eseteinek száma egyre nő. Megdöbbentő a sok eset a fejlett országokban.³

     

    Európa

    Ázsia

    Ausztrália

    Észak-Amerika

    2008

    2012

    2008

    2012

    2008

    2012

    2008

    2012

    Kanyaró

    1368

    23236

    132670

    85830

    0

    176

    0

    35

    Mumpsz

    10

    774

    0

    0

    0

    0

    0

    503

    Rózsahimlő

    18

    39122

    4

    10235

    0

    0

    0

    0

    Szamárköhögés

    0

    3546

    0

    350

    0

    5829

    49

    23259

    A külföldön elkapható, védőoltással megelőzhető betegségek

    Hivatkozások

    [1] http://www.oek.hu/oek.web?nid=212&pid=2&to=753,750,751&lang=hun

    [2] http://www.oek.hu/oek.web

    [3] http://www.cfr.org/interactives/GH_Vaccine_Map/#intro

    A téma cikkei

    (WEBBeteg összeállítás)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    A szív útja

    Tóth András, újságíró

    A szív útját nyomon követő 11 perces filmjéről Nyárai Gerzsonnal beszélgettünk.

    Egészségügyi kockázatok a trópusi Dél-Amerikába utazáskor

    Az éghajlat is szerepet játszik abban, hogy Dél-Amerika trópusi vidéke világszerte vezető az esetleges fertőzések és egészségügyi kockázatok terén, bár sok betegség előfordulásának helye főként a vidéki területekre korlátozódik. Mindazonáltal az ide látogatóknak feltétlenül ajánlott tájékozódniuk a fenyegető fertőző betegségekről, valamint a kötelező és ajánlott védőoltásokról.

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    A WC-ülőke és a fertőzések - Ezért fontos az elővigyázatosság

    A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem volt látható látványos kosz vagy folyadék.

    A köröm betegségei: Mire utalnak?

    A köröm kültakarónk része, eltérései számos betegség velejárói lehetnek. A köröm hetente körülbelül egy millimétert nő, a kéz középső ujján a leggyorsabban.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

    Mi a leggyakoribb oka, ha lázas a gyermek?

    A láz 38 Celsius fok feletti testhőemelkedéssel járó, gyerekkorban gyakran előforduló állapot. Nagyon fontos azonban tudni, hogy ez nem egy betegség, hanem valamilyen betegségnek a kísérő tünete csupán, így akár hasznos is lehet számunkra.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA