Hólyagrákban védőoltás

Kedves Doktornő! Férjemnek 2020. októberében kezdődtek a hólyagrák okozta tünetei, mellyel 2022. márciusában TURTU műtét történt. A szövettan szerint "high grade (grade 3) differenciáltságú, invazív (pT1) urothelsejtes carcinoma volt. Az egy hónappal későbbi, megismételt műtét már nem talált daganatra utaló elváltozást. Ezt követően hat héten át Onco-BCG kúrát kapott. Jelenleg még három havonta jár ellenőrző vizsgálatra, szerencsére eddig semmilyen tumorra utaló elváltozás nem volt észlelhető. Bár szinte minden kontrollvizsgálat után antibiotikumos kezelésre szorul, a vizsgálat mellékhatásaként jelentkező fertőzés miatt. (A dohányzást a diagnózis felállításakor, 2022. januárjában azonnal abbahagyta.) Abban kérek segítséget Doktornőtől, hogy a Vaxigrip Tetra influenza elleni oltás javasolt-e, vagy inkább kerülendő ilyen előzmények után? Pontosabban, esetleg lehet-e valamiféle nem kívánatos, közvetett, kiújulást elősegítő mellékhatása? Hálásan köszönöm a választ!

Dr. Baki Márta válasza influenza védőoltás témában

Tisztelt Levélíró! A Vaxigrip Tetra védőoltás az alkalmazási előíratnak megfelelően két influenza A vírus altípus és két influenza B vírus típus által okozott influenza megelőzésére javallott. A védőoltás megfelel a WHO (Egészségügyi Világszervezet) – északi féltekére vonatkozó – ajánlásainak és az EU követelményeinek a 2023/2024-es szezonra. A levélben leírtak alapján javasolt az injekció beadása. Mellékhatásként esetleg láz, allergiás tünetek léphetnek fel. Ezek az influenza ellen kifejlesztett vakcináknak nem ismert olyan mellékhatásuk, hogy a daganatos betegség kiújulását elősegítenék. Tisztelettel: dr. Baki Márta

Megválaszolva: 2023. november 19.

Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések

Szezonális influenza
Köszönöm válaszát!, De végülis arra vagyok kíváncsi, hogy ha tavaly beadattam a szezonális influenza oltást (nov. 20.), az, mennyire véd idén a szezonális...
Oltassam-e magam, vagy sem!
Kedves Doktornő! 62 éves nyugdijas férfi vagyok. Az ujtipusu influenza miatt szeretném magam beoltatni, viszont általánosságban /utcai szinten/ és a neten is...
Új influenzatörzsek
A TV-ben hallotam, hogy az influenzanak új törzsei jöttek létre, és meg is változtatják az óltóanyagokat. Érdemes-e ezt az új védőoltást beadatni 2, 5 és 5...
Emlőbiopszia, fájdalom
Here műtét után sport
Tisztelt Doktor Nő! Olyan kérdésem lenne, hogy eltávolítottak az egyik oldali herémet daganat miatt, a kezelőorvos azt mondta a műtétet követően 3-4 hét...
Koponya MRI fehérállományi góc
Tisztelt dr. Baki Mária! Tisztában vagyok vele, hogy csatolt koponya MRI leletem értékelése, és a pontos diagnózis felállítása személyes konzultáció...