• Dr. Baki Márta

        onkológus Szeretnék kérdezni tőle

        12

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        onkológia

        Bemutatkozás:


        1978-ban végzett a Budapesti Orvostudományi Egyetemen.

        1978-2000: az Országos Onkológiai Intézet kemoterápiás osztályán dolgozott.

        2000-2005: Szent Margit Kórház Onkológiai Osztályának vezetője

        2005-2007: Központi Kórház Onkológiai Osztály

        2007-től Fővárosi Onkoradiológiai Központ



        Szakvizsgák:

        - 1983: belgyógyászat

        - 1986: klinikai onkológia

        - 1990: klinikai farmakológia






        Tudományos társaságok tagsága:

        - European Forum of Good Clinical Practice – Ehics Working Party

        - European Association of Cancer Research

        - Magyar Onkológusok Társasága

        - Magyar Klinikai Onkológiai Társaság - alapító tag



        Egyéb tevékenység:

        - rendszeresen orvostovábbképző előadások

        - onkológus szakápoló képzés - szakértői tevékenység és oktatás

        - Rákbetegek Országos Szövetségének alelnöke




        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Baki Márta legutóbbi válaszai
        Tisztelt Asszonyom! Levelét olvasva, ezeknek az leleteknek az ismeretében jelenleg további teendő nincs. Természetesen jó lenne tudni, hogy 1./ a családban volt-e daganatos megbetegedés, s azokat a családtagoknál milyen életkorban fedezték föl (pl. anyai nagymama, anya, testvér – emlő, petefészek, egyéb daganat…), 2./ Ön szed-e valamilyen hormon tartalmú készítményt (fogamzásgátló?), 3./ ez az első gyermeke-e, előtte volt-e megszakított terhessége, 4./mennyi ideig szoptatta a jelenleg 3 éves gyermekét, 5./ nőgyógyászati vizsgálat során találtak-e valamilyen eltérést. Abban az esetben, ha a fenti kérdésekre „nem” a felelet, akkor nagy valószínűséggel nem tartozik a fokozott rizikó csoportba emlőrák szempontjából. Ennek alapján csak megfigyelés javasolt, fél éves kontroll vizsgálatok mellett. Persze idegesítő, hogy az emlőben jóindulatú csomók találhatók. Esetleg a belső elválasztású mirigyrendszer kisebb eltéréséről is szó lehet, ezt érdemes nőgyógyásszal és/vagy endokrinológussal megbeszélni. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Árendás Éva! Megkeresését köszönöm, de a feltett kérdésére pontos választ nem tudok adni, efelől a kezelő orvost kell megkérdezniük, s vele megbeszélni a kezelést. Nagy valószínűséggel hasnyálmirigy daganat miatt kezelik édesanyját. Erre a leghatékonyabb kemoterápiás kombináció az un. Folfirinox kezelés. Összetevői: Oxaliplatin, Leukovorin, Irinotekán, 5-Fluorouracyl inj-ban beadva és ezen kívül 46 órás folyamatos adagolás során. Ennek a gyógyszeres kombinációnak a hatékonyságát először 2010-ben jelentették meg külföldi szakfolyóiratban. El kell azonban mondani, hogy a mellékhatások is számottevők, így alkalmanként a gyógyszerek dózisait változtatják. Ez a protokoll a ”Kemoterápiás Protokollok” Szabálykönyvében nem szerepel (A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő = NEAK) hatályos, 2017.jul.1-i összeállítása alapján. Ugyanakkor az Ön által említett FAM/C szerepel az egészségbiztosító által fizetett kemoterápiák között. Ebben a protokollban 5-Fluorouracyl, Doxorubicin és Mitomycin gyógyszerek az összetevők. Levele alapján úgy tűnik, hogy egyik fajta gyógyszeres kombinációról beszéltek (Folfirinox), de édesanyja dokumentációjában más szerepel. Erre csak a kezelő orvos tud választ adni, hogy melyik kombinációt kapja édesanyja. Ugyancsak a kezelő orvostól kell megtudni, hogy a kétfajta kezelés közül miért választotta azt, amivel a kemoterápiát elkezdte. Mindenképpen indokolt valóban kb.2 hónap múlva vizsgálatokat végezni, hogy az addig alkalmazott kezelés mennyire volt hatékony, s hogy hogyan folytatódjék édesanyja ellátása. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Asszonyom! Levelében a tumor markerek emelkedésének oka felől érdeklődik. Tudnunk kell, hogy ezek a vérvizsgálatok magasabb eredményei biztonságosan nem igazolnak daganatot. Szűrő vizsgálatra sem alkalmasak, csak a rosszindulatú daganatos betegség folyamatos követéseire alkalmasak. Emelkedésük hátterében nem biztos, hogy mindig daganat áll. Levelében a laboratórumi normál értékeket nem tüntette föl. Egyes meghatározó helyek más és más eredményt tartanak normálisnak. Feltételezhető, hogy a CA 72-4, NSE értékei a magasak, az előző néhány hónap alatt növekedett. A CEA normál tartományon belül van, a gyulladásra utaló CRP inkább csökkent. Panaszt sem említett levelében: gyomor fájdalom, hasi puffadás, széklet eltérés, fogyás fennáll-e. A rendelkezésre álló adatok alapján, ha panasza nincs, akkor csak szoros megfigyelést javaslok. Kb. 3 hónap után ismételten érdemes elvégezni ezeket a tumor marker meghatározásokat. Szükség esetén mellkasi CT, kismedencei MR, nőgyógyászati vizsgálat javasolt. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Érdeklődő! A szervezetben fennálló folyamatos gyulladás több szempontból nem jó. A fertőzés fennállta a daganatok kiújulásának, terjedéseinek is kedveznek. Abban az esetben, ha jelenleg csak egy-két alkalommal „sima” mandulagyulladása van lányának, akkor talán nem érdemes műtétet végezni. Ha ez tüszös mandulagyulladás, magas láz (39-40 fok) formájában jelentkezik, akkor javasolt eltávolítani a garatmandulákat. Előtte természetesen laboratóriumi vizsgálat során szükséges megállapítani, hogy a fertőzés mennyire kiterjedt: a vérkép és az un. CRP alapján. Nagy valószínűséggel a tervezett műtét nem viselné meg a szervezetet, s ha egy gyulladt manduláról van szó, akkor ez nem fog hiányozni a torok területéről. Természetesen azért igyekezni kell, hogy fertőzésnek ne legyen kitéve. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Valéria! A teljesen pontos válasz megadásához szükséges lett volna tudni, hogy a kezelések (műtét, kemoterápia) előtt milyen értéket mutatott a Ca-125, ill. Juliusban, amikor befejezték a kezelést, akkor mekkora volt. A 100 fölötti érték nagy valószínűséggel daganatot jelent, de ezt képalkotó vizsgálatokkal (kismedencei MRI, mellkas és has CT vizsgálat) és esetleg más tumor marker meghatározással (HE4=human epididymis protein 4, esetleg CEA, CA 19-9) kell alátámasztani. Az érvényben lévő nemzetközi javaslatok alapján, ha csak egyfajta tumor marker emelkedik, a betegnek nincs tünete és a képalkotó vizsgálatok sem jeleznek eltérést, akkor további megfigyelés javasolt. Abban az esetben, ha a fentiek közül más is megvalósul, akkor egyéb terápia: műtét és/vagy kemoterápia válhat szükségessé. Sugárterápiát csak ritka esetekben végeznek petefészek daganatokban. Az Ön esetében tervezett MRI után már többet lehet tudni. Ennek ismeretében kezelő orvosa nagy valószínűséggel onko-team megbeszélésen, nőgyógyász, röntgen diagnosztikai szakorvossal, szövettanász, klinikai onkológus esetleg sugárterápiás szakember bevonásával javasolják további ellátását. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Asszonyom! A CT vizsgálatot feltételezhetően azért kérte kezelő orvosa, mert esetleg panaszai lehettek: főleg megterheléskor jelentkező nehéz légzés, köhögés, köpet, láz, stb… Az elküldött eredmény lefordítva: a bal oldalon, ahol a főhörgő kétfelé (jobb és bal oldal) oszlik,ennek bal oldalán egy 4 cm átmérőjű-elváltozást észleltek, amely a CT felvételen a tüdő állományánál sötétebb volt, de nem csontos terület, hanem – ahogy a lelet is fogalmaz – lágyrész. Ez a képlet nagy valószínűséggel hörgő további részét nyomja, ami a felső lebeny működését csökkenti, s a tüdő ezen területe nem működik, levegőmentes. Nagy valószínűséggel kezelő orvosa hörgő tükrözést, s ennek során mintavételt javasol. A végleges szövettani eredmény után lehet a további teendőket meghatározni. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Asszonyom! Levelében leírtak alapján egy tervezett műtét előtt kemoterápiát javasoltak. Ez nagy valószínűséggel paklitaxel és ciszplatin kombináció, amit 3 hetente terveznek adni, ha a kezelés feltételei fennállnak. A paklitaxel allergiás reakciót okozhat már néhány percen belül a beadáskor, ezért előtte egy kis infúziót kap, ami ennek a kialakulását meggátolja. Ezen kívül néhány palack infúziót kell kapnia, mert a töményen beadott ciszplatin esetleg vesekárosodást okozhat. A kemoterápia során nagy valószínűséggel hányingercsillapítót is kap, melyet még néhány napig szednie kell. Egy hét, 10 nap múlva esetleg fehérvérsejtszám csökkenés alakulhat ki, esetleg ennek ellenőrzése céljából ebben az időpontban visszarendelik, még a második kezelés előtt. Sajnos hajhullásra is lehet számítani, a kezelés után kb.2 héttel. Ennek a mértéke csökkenthető, ha a kemoterápia előtt, közben és az után fél-egy óráig hajhűtést alkalmaznak. Ezt mindenképpen beszélje meg a kezelő orvosával. A későbbiek során esetleg ujjzsibbadások jelentkezhetnek. Természetesen ezek a fő tünetek, amelyekre lehet számítani, de nem minden esetben jelentkeznek, az egyén adottságától függ, hogy mennyire érzékeny ezekre a gyógyszerekre. A javasolt kemoterápia hatékony, nagy valószínűséggel a későbbiek során műtétet is tudnak végezni. A hajhullás miatt parókát lehet felírni, az árának nagy részét a társadalombiztosítás fizeti. Mindenképpen kérje meg a kezelő orvosát, hogy receptre írjon fel parókát a kezelés megkezdésekor. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Asszonyom! Szerencsére a nőgyógyászati daganatokból már több éve felgyógyult. Gondolom, azóta is rendszeresen jár ellenőrzésre, ill. nagyon figyel magára. A vastagbél felfedezése előtt nem részletezte, hogy milyen tünetei voltak, ill. hogy a műtétet sürgősséggel kellett-e elvégezni. Gondolom, hogy nem így történt, mert az operáció során eltávolított anyag bélelzáródást nem okozott a leírás alapján. Néhány éve különös figyelem kíséri a vastagbél jobb ill.bal oldalán kialakult daganatokat. A végleges szövettani eredmény ismeretében további kezelést nem igényel a hazai és nemzetközi ajánlások alapján. A szoros megfigyelés során 2 évig 3-6 havonta fizikális vizsgálat, vérkép, tumor marker (CEA, CA 19-9) meghatározás javasolt. Az első 2 évben 6-12 havonta mellkas, has, kismedencei CT ill. évente vastagbél tükrözés. A későbbiek során ezek a vizsgálatok ritkábban végzendők. Emellett a nőgyógyászati daganatok miatt szintén szükséges egyéb vizsgálatok elvégzése. Szintén nem részletezte levelében, hogy a műtét előtt a fent ismertetett vizsgálatok megtörténtek-e. Abban az esetben, ha ezeket valami miatt nem lehetett elvégezni, akkor javasolt a végleges „nem teszünk semmit” megállapítás előtt ezeket meghatározni. Tekintettel, hogy itt előzőekben már nőgyógyászati műtéte volt, ill. nem tudjuk, hogy a családban fordult-e elő valamilyen daganatra hajlamosító vagy daganatos megbetegedés, onkológiai szakbizottság döntése esetén egyéb laboratóriumi vizsgálat is szükségessé válhat. Onkológiai szakbizottság minden onkológiai centrumban működik, s a sebész feladata az Ön adatainak ismertetése. Javaslom, hogy továbbra is figyeljen önmagára s egyéb életmódbeli ajánlásokkal kapcsolatban kérje ki kezelőorvosa véleményét ill. keresse fel a Webbeteg egyéb dokumentumait vagy a Rákgyógyítás oldalait. Tisztelettel:dr.Baki Márta
        Tisztelt Verdődi Balázs! A levél írása óta remélem, hogy jobban érzi magát. Sajnos a világhálón „elveszett” a mellékelt vérképe, így az Ön által felsorolt tünetekre tudok csak válaszolni: A vírusos fertőzések néhány napig lázat, levertséget, végtag fájdalmat okozhatnak. A láz elmúltával a gyengeség, fáradékonyság még több hétig jelentkezhet. A hosszabb ideig tartó tünetekre főleg akkor lehet számítani, ha influenza elleni oltást nem kapott. Javaslom bő, meleg folyadék, tea fogyasztását, vitaminban gazdag étkezést esetleg multivitaminok szedését. Természetesen, ha a fertőzés hosszantartó: pl.1 hétnél tovább tart a láz, vagy az erőnléte nem javul, akkor laboratóriumi vizsgálat javasolt. Ez kiterjeszthető a vérkép meghatározáson kívül egyéb gyulladásra jellemző paraméterek meghatározására is. Levele alapján nagy valószínűséggel csak egy elhúzódó vírusos megbetegedésről van szó, de a fentiek figyelembevételével esetleg további vizsgálatok is szükségesek. Ezeket a háziorvos is el tudja végezni, s csak szükség esetén kell tovább lépni. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Asszonyom! A mellékelt CT lelet leírása alapján a májával további teendő nincsen. A kimutatott elváltozás egy kis érgomolyag, ami miatt nem kell aggódnia. Esetleg fél, egy év múlva hasi ultrahangos vizsgálat elvégzése javasolt. A CT vizsgálatot többféleképpen végezték: kontrasztanyag nélkül, utána a kontrasztanyag beadása után – azt nézték, közvetlenül hogyan oszlik meg a májban és hogyan ürül onnan ki. A kontrasztanyag felvétele és kiürülése alapján állapították meg a „halmozó és fokozatosan telődő” tulajdonságot. Ez a kis elváltozás nem befolyásolja a máj működését, csak esetleg megfigyelést igényel, gyógyszeres kezelést vagy műtétet ezért nem kell végezni. A máj normális működését érdemes fenntartani: a dohányzás mellőzését, alkohol- és fűszer- és zsírfogyasztást lehetőség szerint csökkenteni érdemes, bár ez közvetlenül a kimutatott érgomolyaggal nincs összefüggésben. Kérésében nem tért ki arra, hogy milyen okból készült a CT vizsgálat. Abban az esetben, ha valami indok volt rá, akkor az további ellátást igényelhet, de a májban lévő haemangioma további teendőt nem igényel.
        Tisztelt S.Zsuzsanna! Édesanyja leleteiről a következők mondhatók el: a kivizsgálás során több gócú, intraduktalis in situ carcinomát találtak. (Az emlő mirigycsatornáiban lévő rosszindulatú daganatos kezdemények). Az előző vizsgálatát 2006-ban végezték. Fizikális vizsgálattal eltérést most sem találtak. A jelenleg Magyarországon javasolt ellátása a következő a III. Emlőrák konszenzus konferencia alapján: a kétgócú elváltozás miatt kiterjesztett bal oldali emlő eltávolítás javasolt, sugárkezeléssel kiegészítve. Abban az esetben, ha a teljes emlőt eltávolítják (ez jelenleg nem minden esetben szükséges), akkor sugárkezelés nem szükséges. A részletes szövettani feldolgozás alapján állapítható meg, hogy hormon adásával folytatható-e a terápia. (A vastagtű biopszia véleménye szerint ez nem javasolt, de a részletes műtéti feldolgozás más képet is mutathat.) Természetesen édesanyja állapotát is meg kell ítélni, hogy az emlő műtét vagy a csípő protezis történjék-e meg előbb. Magyarországon a daganatos betegek komplex ellátásának javaslatát egy un. onko-team (onkológiai szakbizottság) hozza meg, melynek tagjai: röntgen diagnosztikával – emlő vizsgálatokkal foglalkozó szakorvoson kívül szövettannal foglalkozó szakorvos, azaz patológus, sebész, klinikai onkológus, sugárterápiás szakorvos. Ők nem csak a vizsgálati eredményeket mérlegelik a további javasolt kivizsgálás és kezelés miatt, hanem a beteg általános állapotát is figyelembeveszik. A fentiek alapján azt javaslom, hogy onko-team ülését keressék fel, részletekről a mammografiát végző orvossal vegyék fel a kapcsolatot.
        Tisztelt Uram! A levelében feltett kérdések igen sokfélék. Jelen tudásunk szerint a rosszindulatú daganatos megbetegedések nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki, hanem több „rossz lépés”alapján. Így léteznek rákmegelőző állapotok. (Pl. száj nyálkahártyán fokozott hámosodás). Javasolt ilyen állapotban felfedezni az elváltozást, vagy ha már daganat alakult ki, akkor az minél kisebb kiterjedésű legyen. Természetesen a gyógyulási esélyek annál jobbak, minél koraibb formában kerülnek felismerésre az elváltozások. Egyes daganatok még áttétes esetben is gyógyíthatók, másik részük esetleg „kordában tarthatók”, s néha évekig, évtizedekig is a betegeknek jó életminőséget lehet biztosítani annak ellenére, hogy áttéteik is kimutathatók. A gyógyszeres kezelés egyik formája az immunterápia, mely az utóbbi években folyamatosan a betegek ellátásában szerepet játszik. Részletezése a jelen választ meghaladja. Javaslom egyéb internetes felület felkeresését (pl.Webbeteg, Rákgyógyítás,stb…). A molekuláris diagnosztika segítségével részletesebb felvilágosítást kapunk a daganatok tulajdonságairól, mely a beteg kezelését befolyásolhatja. Nem minden esetben szükséges ezt elvégezni, de a nemzetközi és hazai szakmai javaslatok alapján bizonyos esetekben a terápia pontosítására ad információt. Végül a kérdésének az elejéről: összesítések alapján megállapítható, hogy a daganatok 5 %-ban öröklődésről van szó, kb. 29 %-ban egyes anyagok, behatások okozzák közvetlenül a rákot. A fennmaradó kb. 66 %-ban pedig a környezeti tényezők is belejátszhatnak a daganatok soklépcsős kialakulásába. Legfontosabb daganatkeltő vagy daganatot elősegítő tényezők: dohányzás, fokozott kalóriabevitel (ebben a zsíros ételek, vörös húsok, kolbászok, sütés során keletkező káros anyagok, stb…), különböző fertőzések (pl. Humán Papilloma Vírus=HPV), alkoholfogyasztás, sugárzások (beleértve a napfény összetevőjeként szereplő UV-B-t is). A fentiekben felsoroltak alapján nem javasolt a zsírban és olajban sült ételek – hamburger, hot dog, sült krumpli, stb… - fogyasztása, helyette friss zöldségek, rostdús ételek fogyasztása javasolt, megfelelő testsúly kontroll és testmozgás mellett.