• Dr. Baki Márta

        onkológus Szeretnék kérdezni tőle

        38

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        onkológia

        Bemutatkozás:


        1978-ban végzett a Budapesti Orvostudományi Egyetemen.

        1978-2000: az Országos Onkológiai Intézet kemoterápiás osztályán dolgozott.

        2000-2005: Szent Margit Kórház Onkológiai Osztályának vezetője

        2005-2007: Központi Kórház Onkológiai Osztály

        2007-től Fővárosi Onkoradiológiai Központ



        Szakvizsgák:

        - 1983: belgyógyászat

        - 1986: klinikai onkológia

        - 1990: klinikai farmakológia






        Tudományos társaságok tagsága:

        - European Forum of Good Clinical Practice – Ehics Working Party

        - European Association of Cancer Research

        - Magyar Onkológusok Társasága

        - Magyar Klinikai Onkológiai Társaság - alapító tag



        Egyéb tevékenység:

        - rendszeresen orvostovábbképző előadások

        - onkológus szakápoló képzés - szakértői tevékenység és oktatás

        - Rákbetegek Országos Szövetségének alelnöke




        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Baki Márta legutóbbi válaszai
        Tisztelt Asszonyom! Levelében említett mellékletek közül 1 lapot kaptam meg, amely felsorolja, hogy a műtét során eltávolított anyagból milyen vizsgálatokat végeztek, de azok eredménye, ill. a végleges szövettan nem jutott el hozzám. Úgy gondolom, hogy édesanyja további ellátásával és a betegség kimenetelével kapcsolatban a kezelő orvos tud a legrészletesebb felvilágosítást adni édesanyjának ill. annak a személynek, akit a beteg megbíz. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Levélíró! Levelében azt írta, hogy édesanyjánál méhnyálkahártya rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak. A rosszindulatú méh daganatok különböző típusúak lehetnek. A pontos szövettani eredményt Ön nem közölte. A szakirodalomban szereplő szövettani típusok kezelhetők hormon-, sugár- vagy kemoterápiával. Természetesen a daganat kiterjedésétől és szövettani altípustól függően szükséges vagy nem szükséges a műtét utáni további kezelés. Általában a méhdaganatok a kismedence területén újulnak ki, ezért folyamatos, rendszeres ellenőrzés javasolt. Tekintettel, hogy a szövettant és a betegség kiterjedését nem ismerem, ezért azt javaslom, hogy a kezelő orvossal beszéljék meg a részleteket. Tisztelettel:dr.Baki Márta
        Tisztelt Uram! Az eljuttatott szövettani leírás és eredmény alapján ezzel kapcsolatban további teendő nincs abban az esetben, ha egy éven keresztül körülbelül 3-4 havonta tudja ellenőriztetni a műtéti területet. Abban az esetben, ha ez nem lehetséges, akkor esetleg felmerül, hogy még egy operációval a műtét helyét megnagyobbítsák, mert az eltérés nagyon közel volt a sebészi szélhez. A szövettan egyértelműen nem volt rosszindulatú, csak ha így hagyták volna, akkor válhatott volna azzá. Javaslom még, hogy bőrét bőrgyógyász vizsgálja meg, hogy egyéb eltérést talál-e valahol. Bőrgyógyászati vizsgálatot az Ön esetében a továbbiakban évente egyszer javasolt végezni. Ezen kívül a tűző napfény kerülése szükséges, ill. fényvédők használata. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Kedves Nóra! A petefészek rák egy bizonyos szövettani eredményétől függően nemzetközi ajánlások alapján javasolt elvégezni a BRCA1 és BRCA2 gének vizsgálatát a rokonsági fok figyelembevételével. Magyarországon úgy tudom, hogy ezt közfinanszírozás keretében nem nagyon végzik. Javaslom, amennyiben lehetséges az édesanyja szövettani leletét előkeresni és azzal az őt kezelő nőgyógyászatot vagy onkológiát (szakrendelés vagy gondozó) felkeresni. Ők el tudják Önt irányítani olyan centrumba, ahol ezt elvégzik, ha szükséges. Ilyenkor részletes családi anamnézist vesznek fel: melyik rokonnak milyen betegsége volt, hány éves korban fedezték fel, milyen kezelést kaptak, stb… Nem közfinanszírozott keretek között néhány genetikai laboratórium foglalkozik BRCA1/2 meghatározással, de ezek költségtérítéssel járnak. Címük az interneten megtalálhatók. Abban az esetben, ha nem sikerül a genetikai vizsgálatot elvégeztetni, akkor is javasolt évente nőgyógyászati, hüvelyi és hasi ultrahangos vizsgálat elvégeztetése. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Kedves Péter! A kemoterápia befejezése és/vagy szüneteltetése után biztos tanácsot nem lehet adni, amellyel a daganat terjedését meg tudjuk akadályozni. Ugyanakkor fontos tényező, hogy a beteg testsúlya normalizálódjék. Abban az esetben, ha a kemoterápia során fogyott, akkor azt a néhány kg-t vissza lehet hízni, ha szükséges az étrendjét tápszerekkel kiegészítve. Napi 2-2,5 l folyadékfogyasztás mindenképpen javasolt, rostos (ha a bélműtét után tud fogyasztani, puffadás elkerülése mellett), vitaminokban gazdag étel mellett. A tavaszi friss zöldségek megjelenése előtt javasolt valamilyen multivitamin készítmény, de különleges növényi és/vagy állati kivonatokra nincs szükség. Széklete rendszeres legyen. Ezen kívül javasolt a rendszeres napi mozgás, lehetőleg friss levegőn, mely gyaloglás vagy kíméletes fizikai aktivitás formájában történjék. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt dr. Urbán Erika! Köszönöm a tájékoztatást. Az ízületbe (helyileg) adott kortikoszteroid nem valószínű, hogy a szervezet egészére hat főleg, ha több hetes szünetekkel kapja. Véleményem szerint kicsi az esélye annak, hogy szisztémás hatása lenne: mellékvese elégtelenség, menstruációs zavarok, pajzsmirigy működés változása, stb… Általában hosszan tartó kezelésről akkor beszélünk, ha folyamatosan több hónapig alkalmazzák a kortikoszteroid terápiát, s főleg szájon keresztül. Hirtelen abbahagyásakor esetleg tünetek jelentkezhetnek: gyöngeség, fáradékonyság, stb… Akkor valóban szükséges a kortikoszteroid fokozatos elhagyása. Ez általában egyénre szabott, s a kezelő orvossal javasolt egyeztetni. Az Ön esetében nem valószínű, hogy alkalmazni kell a gyógyszer lassú leépítését, tekintettel, hogy az izületekbe adott injekció nem nagyon kerül a szervezet más területére. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt dr Urbán Erika! A Kenalog egy kortikoszteroid, melynek gyulladáscsökkentő hatása nyolcszor nagyobb a prednizolonánál. Az alkalmazása után néhány héttel fejti ki hatását, ezért 3-4 hetente indokolt adni. Az alkalmazási előírata alapján súlyos májkárosodás, máj cirrhozis esetén megfontolandó a kezelés. Egyébként a májfunkciókat nem nagyon befolyásolja, inkább a vércukorra, fehérvérsejtekre és a vérzsírokra hat. Tekintettel, hogy néhány hetes kezelésről van szó, nem valószínű, hogy a kimutatott máj elváltozást, a fokalis nodularis hyperplaziát befolyásolná. (A fogamzásgátlók más kategóriába tartoznak, azok alkalmazása megfontolandó ilyen esetekben.) Hosszan tartó Kenalog kezelés esetén a kortikoszteroid fokozatos leépítése javasolt, de feltételezhető, hogy a fokozatosságot az Ön esetében meg kell tartani. Levelében nem tájékoztatott, hogy a gyógyszert a fájdalmas ízületekbe vagy izomba (intramuszkulárisan) kapja. Abban az esetben, ha helyi alkalmazásról van szó, akkor a szervezet távoli pontján a gyógyszer hatékonysága csökken. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Fiatalember! A vastagbél daganatos betegek közül 5-10 %-ban fordul elő, hogy a családjuk más tagjánál is vastagbél daganatot találtak vagy találnak. Az ilyen fajta öröklődő rákok esetén inkább 20 éves kor felett fedezik fel a daganatot. Ezek hátterében jól ismert genetikai eltérések vannak. Jelenleg Magyarországon több magán cég is végez ilyen meghatározásokat, s a költségek Önt terhelik. Ugyanakkor, ha Önnél felmerül a családi hajlam, akkor javaslom gasztroenterológiai szakrendelést felkeresni, akik a családtagok betegségeinek és az Ön állapotának megfelelően megítélik, hogy szükséges-e genetikai vizsgálat. Ekkor társadalombiztosítás terhére végezetők ezek a vér elemzések. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Asszonyom! Levelében részletesen nem említette, de nagy valósszínűséggel petefészekrák műtét után állapították meg a pT1c stádiumot. Mellette még szokott lenni egy pN és pM, s a nagy betűk mellett szintén számok. A pT a daganat méretét, az N a nyirokcsomók állapotát és az M az esetleges egyéb daganatos elváltozást mutatják. A nemzetközi ajánlások alapján abban az esetben, ha pT1c,pN0,M0 szerepel a diagnózisban, akkor is javasolt 6 széria kemoterápia, figyelembevéve a beteg általános állapotát és a laboratóriumi, tumor marker eredményeket is. A CK 20 és CK7 pozitivitás a szövettani eredmény pontosítására szolgál, hogy alátámassza, hogy valóban a petefészekből indul ki a daganat. A PAX 8 érték szintén petefészek és vesedaganatok esetén pozitív. A szövettanban ezen kívül fontos még a grade megjelölés, ami szintén meghatározhatja a további teendőket. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Kedves Anikó! A hasnyálmirigy daganat fő rizikó tényezői: dohányzás, elhízás, rendszeres nagy mennyiségű alkohol fogyasztás, cukorbetegség, elhízás, lezajlott hasnyálmirigy gyulladások. Ezek közül néhány tényező édesapja esetén is előfordult. Irodalmi adatok alapján kb. 10%-ban öröklődő is lehet ez a daganat. Ekkor azonban különböző egyéb bőr és emésztési tünetek is jelentkezhetnek. Abban az esetben, ha felmerül hasnyálmirigy daganat gyanúja, akkor laboratóriumi vizsgálatokat: teljes vérkép, máj- és vesefunkció, vércukor, 3 havi vércukor értékre vonatkozó adat = HgbA1c, szérum és vizelet amiláz, lipáz, tumor markerok (CEA, CA19-9) érdemes elvégezni. Amennyiben a hasi ultrahangos vizsgálat során a hasnyálmirigy állományát épnek találták, akkor nem szükséges hasi CT vagy MR. A felhasi fájdalom, érzékenység hátterében legtöbbször sav túltengés igazolódik, ezért esetleg gasztroenterológust keressen fel. Tisztelettel: dr. Baki Márta
        Tisztelt Asszonyom! A magyarországi és nemzetközi ajánlások alapján az emlő további műtéte nem szükséges. Ugyanakkor a hónalji nyirokcsomók eltávolítása javasolt. Tekintettel, hogy maga a daganat nem hormon érzékeny, ezért a többi kezelési lehetőséget kell az Ön esetében alkalmazni. Az onkológus döntése alapján 2 fajta kemoterápiás kombináció adható 3 hetente: általában 4 sorozat antraciklin és ciklofoszfamid után valamilyen taxan típusú kemoterápiát kapnak a betegek, ugyancsak 4 sorozatban (Így jön ki a 8). A kemoterápiás sorozatok után sugárkezelés indokolt. Ezzel egy időben indítható – ugyancsak 3 hetente – trastuzumab (Herceptin) adása, mely egy éven keresztül kell kapnia. Abban az esetben, ha a komplex kezelés után eltérés nem mutatható ki, akkor ezt követően csak rendszeres ellenőrzésekre kell járnia. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Asszonyom! Első eldöntendő kérdés: hogy hogyan érzi magát. Második: volt-e már előzőleg vérkép vizsgálaton s az milyen eredményt mutatott? A vérvizsgálat idején megfázás, egyéb fertőzésre utaló jel volt-e? Harmadik: az ínyvérzés hátterében fogászati, szájsebészeti eltérés igazolható-e? Abban az esetben, ha a fentiek rendben vannak, akkor egyrészt a vérkép ismételt elvégzése javasolt, esetleg máj- és vesefunkció, vérzsírok meghatározása mellett. Kiegészítésként teljes vizelet vizsgálat. Abban az esetben, ha a fenti eredmények rendben, akkor javasolni szoktunk még mellkas röntgen és hasi ultrahang elvégzését. 42 éves hölgyek esetén évente nőgyógyászati vizsgálat – hüvelyi ultrahang emlő vizsgálattal kiegészítve. A nőgyógyászati adatok ismeretében esetleg mammografia indokolt lehet. Kérem, hogy a fentieket gondolja át, s a javasolt vizsgálatokat végeztesse el! Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Kovács Péter Úr! Feleségének további kivizsgálást javaslok: hasi panaszai miatt nőgyógyászati vizsgálat és vastagbél tükrözés elvégzése is jó lenne. Mindkét esetben szivárgó vérzés gyanúja felmerülhet. Esetleg a vastagbél tükrözés előtt széklet vér meghatározása is lehetséges, de ennek ellenére pontosabb információt lehet nyerni a tükrözés során, és szükség esetén szövettani meghatározásra is tudnak anyagot nyerni. Abban az esetben, ha folyamatos vérvesztésre van gyanú, akkor vizelet vizsgálat is javasolt. Mellkas röntgen vizsgálatot végeztek-e? Amennyiben nyirokcsomó megnagyobbodásra van gyanú, azt általában fizikális vizsgálat – nyaki, lágyéki régió tapintása, szükség esetén sejtvizsgálat (cytológia) elvégzése lehetséges. Abban az esetben, ha valamely szervből kiinduló rosszindulatú elváltozást tételezünk fel, akkor mellkas, has, kismedence CT elvégzése javasolt. A myeloma multiplex gyakran csont eltéréssel is jár, amit a koponya vizsgálata során már kimutattak volna. Egyéb vérképzőszervi elváltozás miatt érdemes megvárni a végleges hematológiai eredményt. A fogyás, gyengeség hátterében egyéb okok is állhatnak, de rosszindulatú – beleértve a vérképzést is – elváltozás gyanúja esetén érdemes még a fenti vizsgálatokat elvégezni, figyelembevéve a beteg egyéb panaszát, előző betegségeit, stb… Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Kérdező! Első sorban a tüdő daganatok kezelésének eldöntésekor a beteg általános állapotát kell megítélni. Abban az esetben, ha nagypapája nivolumatobot (Opdivo) és afatinibet (Giotrif) is kapott, akkor nagy valószínűséggel állapota kielégítő. Abban az esetben, ha csontáttét gyanúja merül fel, akkor csontizotóp elvégzése a kivizsgálás következő lépcsője. Amennyiben csak egy kimutatható eltérés van, s a betegnek fájdalmai vannak, akkor ennek a területnek a sugárkezelése szóba jöhet (előzőleg kapott-e sugárkezelést, ami ugyanezen a területen volt-e). Amennyiben több csontgócot mutat az izotópos vizsgálat, akkor akár havi infúziók vagy tabletta adása jöhet szóba. Ezeket biszfoszfonátoknak hívjuk, s ezen kezelés elindításakor figyelembe kell venni a beteg által szedett egyéb gyógyszereket és vérképet, vesefunkciót, stb… Mindenek előtt viszont a beteg fájdalmait kell csökkenteni, ha szükséges, s közben történjenek meg a kiegészítő vizsgálatok. A Culevitnek bizonyított daganatellenes hatása nincs, s nem tudjuk, hogy a nagypapája által szedett gyógyszerek hatását csökkenti vagy növeli, ill. mellékhatásokat hogyan befolyásolja. A nemzetközi és magyarországi protokollokban a Culevit nem szerepel, használata egyéb daganatellenes kezelés során nem javasolt. Tisztelettel: dr.Baki Márta
        Tisztelt Uram! 17 éves korban a férfiak hormon egyensúlya még nem biztos, hogy kialakul, ezért önmagában véve az emlő duzzanat életkori sajátosságnak is felfogható. A kérdésében nem tért ki, hogy a Neurotop tablettát milyen régóta szedi. Ennek ritka, de ismert mellékhatása az emlő duzzanat és ez esetleg az emlőcsatornákból ürülő váladékozás. Ennek hátterében hormonalis eltérés alkalmanként kimutatható (prolaktin szint emelkedése). Ezen kívül az Ön által szedett tabletta esetlegesen májkárosodást is okozhat, amelynek következménye lehet az emlő duzzanat. A gyógyszer alkalmazási előíratában 3-4 havonta májfunkció meghatározás is javasolt. Ezen kívül egyéb, alkalmanként szedett gyógyszerek vagy növényi anyagok – pl.grepfruit – okozhatnak hasonló panaszt. Kerülendők a különböző „erősítő” szerek, amelyek okozhatnak szintén hormonális eltérést. A levélben ismertettek alapján nem valószínű, hogy emlő daganatról van szó. Először azt javaslom, hogy aki ellenőrzi az Ön Neurotop gyógyszeres kezelését, azzal a kollegával beszélje meg a fentieket, s ha szükséges endokrinológiai és urológiai vizsgálata következhet. Esetleg human-choriogonadotropin meghatározás is szóba jön az endokrinológus vagy urológus javaslatára. Tisztelettel: dr.Baki Márta