Beoltatja-e magát egy orvos?

WEBBeteg
megjelent:

Az oltásellenesek egy csoportja úgy véli, hogy az oltások ajánlása és kötelezővé tétele mögött a vakcinagyártók érdekei állnak: minél több oltóanyagot adnak el, annál nagyobb haszon, az oltásokban lévő hatóanyagoknak pedig inkább negatívumai vannak, mintsem védő hatása. De ha tényleg csak gazdasági jelentősége van az oltásoknak, akkor miért oltatják be magukat az orvosok?

Az oltásokkal kapcsolatban kíváncsiak voltunk a WEBBeteg szakértőinek véleményére, ezért feltettük a kérdést: „Beoltatja-e magát/gyermekét?” A válaszokat az alábbiakban olvashatja.

Dr. Kerekes Éva, gyermekneurológus

„Abszolút oltáspárti vagyok. Gyermekneurológusként még soha nem találkoztam súlyos oltási szövődménnyel, de minden évben kezeltünk influenza szövődménye miatt kialakuló Guillen-Barré szindrómás beteget, és volt sajnos olyan, akinek ez a betegség a halálát okozta. Mivel nekem is és a férjemnek is volt már komoly influenzás szövődménye, ezért mi minden éven beoltjuk az egész családot. Amikor meningococcusos járvány volt, beoltottam mindkét gyereket, de kapnak kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni oltást is.”

Kotroczóné Antal Teréz, Békés megyei vezető védőnő

„Természetesen! Volt, amit beadattam a választható oltások közül is, hiszen számos súlyos kimenetelű fertőzéstől óvhatjuk meg ezzel gyermekeinket (pl.: agyhártyagyulladás, hepatitis, kullancs encephalitis). Az influenza elleni oltást is fontosnak tartom, főleg ha sokat utazik valaki járvány idején.”

Mivel győzhetőek meg az oltásellenes szülők?

Vannak olyan szülők, akik megkérdőjelezik a védőoltások hatékonyságát, ezért a kötelező oltásokat sem adatják be a gyermeküknek. Ennek következtében azonban olyanok kerülhetnek életveszélyes helyzetbe, akiknek amúgy karnyújtásnyira lenne az életmentő vakcina. Hogyan győzhetőek meg az oltásellenes szülők? Mivel győzhetőek meg az oltásellenes szülők?>>

Dr. Földi Ildikó, háziorvos

„Orvosként az egyik leghatékonyabb és az emberiség életét leginkább megváltoztató találmánynak a védőoltásokat tartom. Személyesen sokáig nem igazán érintett meg az oltani-nem oltani kérdés, hiszen a gyerekkori kötelező oltásokat már régen elfeledtem egészen addig, amíg gyermekeim nem születtek és következtek a kötelező és az ajánlott védőoltások. Kötelező oltásoknál nem merült fel bennem kétség, hogy szükséges-e, hasznos-e az oltás, még ha enyhébb-súlyosabb oltási reakciók jelentkeztek a gyermekeimnél is. Az ajánlott oltások közül az agyhártyagyulladás, rotavírus és bárányhimlő elleni oltásokat is megkapták, mert úgy vélem, ezek súlyos, vagy súlyos szövődményekkel is társuló betegségek, és ha lehet, előzzük meg őket. Egyedül az influenza elleni oltásokat nem tartottam eddig fontosnak, úgy gondoltam, ezzel az egészséges, fiatal szervezet könnyen megbirkózik, de az idei járvány az egész családot nagyon megviselte, így jövőre komolyan elgondolkodom ezek beadásán is. Az idős, beteg nagyszüleimnek azonban ezt is mindig ajánlom, és meg is kapják évente a háziorvosuktól, így őket elkerüli a járvány.”

Dr. Zaránd Rajmund, gyermek fül-orr-gégész részlegvezető főorvos, 2 leánygyermek édesapja

„Az állami és a magánegészségügyben is dolgozó orvosként nincsenek fönntartásaim a hazai gyakorlatban kötelező oltásokkal kapcsolatban. Sőt. A sokat szidott állami egészségügynek évtizedek óta kiemelkedő szegmense a közegészségügy, és azon belül is az oltások menedzselése. Folyamatosan monitorozzák a beadott vakcinákat, problémák esetén hatékony intézkedések születnek (számomra emlékezetes volt az 1986(?)-os évben elvégzett morbilli újraoltás, mely az 1973 körül oltottakat érintette!), újabb vakcinák kerülnek be a kötelező vagy ajánlott, ingyenes oltások körébe. Komoly szakmai tapasztalatokkal rendelkező oltási ambulancia van pl. a Szent László Kórházban. Gyermekeim az összes kötelező oltást megkapták, sőt, az akkor még nem kötelező HPV vakcinációt is 12 éves korukban. Nem utolsósorban azért, mert magam is kezeltem méhen belüli HPV-vel fertőződött gyermeket, sajnos fatális kimenetelű légúti betegséggel. Amilyen oltással kapcsolatos panaszokkal gyermek fül-orr-gégészként találkozom (esetleges elhúzódó betegségek oltások után rövid időn belül), azok is inkább az oltások hatását, immunrendszeri aktív beavatkozásukat bizonyítják. Illetőleg évek óta nem láttunk Haemophilus influenzae által okozott epiglottitist, ami azelőtt is ritka volt, de néhány évente azért előfordult egy-egy sporadikus eset (15-20 éve a kötelező oltások körébe tartozik 15-18 hónapos korban).”

Dr. Kiss Anikó, gyermekorvos

„Gyermekorvos vagyok, három gyermek édesanyja. Alapvetően oltáspárti vagyok. Saját gyermekeim minden kötelező és jó néhány ajánlott oltást is megkaptak. Saját praxisomban is próbálom felhívni a szülők figyelmét az oltások fontosságára. Ugyanakkor, mint homeopátiás orvos, mindig felajánlom az oltáskivezetés lehetőségét, melynek segítségével akár előzetesen, akár utólag közömbösíteni lehet az oltások esetleges mellékhatásait. Akár még évek múltán jelentkező panaszokat is, vagy olyan eltéréseket, tüneteket, melyek hagyományos gyógyszerrel nem is kezelhetők (több ilyen esetünk is volt). Komoly, súlyos szövődmény még sosem lépett fel.”

(WEBBeteg)

A téma cikkei

Cikkajánló

Kötelező és ajánlott védőoltások gyermekkorban

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Védőoltás
A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Legyünk tisztában a kötelező és a szabadon választott védőoltásokkal.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.