Miért ellenzi az oltásokat?

Szerző: WEBBeteg - S. J., újságíró

Az, hogy valaki beadatja-e az influenza vagy a HPV elleni védőoltást, mindenkinek a magánügye. Az azonban, ha egy szülő a gyermeke kötelező oltásának beadatását tiltja meg, már korántsem kizárólag rá, vagy rá és a gyermekére tartozik. Ennek ellenére egyre több szülő van, aki ódzkodik ezektől. Kíváncsi arra, hogy mivel érvelnek az oltásellenes szülők?

Elsősorban fórumokon, blogokon és facebookos oldalakon terjesztik az „igét” az oltásellenes szülők, akik a negatív és riadalmat keltő bejegyzéseikkel olyan embereket is elbizonytalanítanak, akik korábban egyértelműen oltáspártiak voltak. Ebben a cikkben nemcsak az oltásellenes szülők véleményét olvashatja el, hanem az ezekre adott válaszokat is.

Oltás nélkül is túlélhető a betegség

Tudta?

Az Egyesült Államokban az oltásellenes mozgalom a hobbiállattartókat is elérte, ugyanis egyre többen nem hajlandók beoltatni kedvenceiket, nehogy véletlenül kutyaautizmust kapjanak.

„Mindenki a legjobbakat szeretné a gyerekének. Nagymamaként már oltás ellenes lettem, mivel olyan, régen ismeretlen betegségek tűntek fel, melyekre nem tudok más magyarázatot találni, mint az oltások során bejuttatott mérgező anyagok. Sehol nem voltak autoimmun betegségek pár évtizede, nem voltak autista gyerekek és a többi betegség is jóval ritkábban fordult elő. Átestünk, gyerekeim átestek a szokott gyerekbetegségeken. Egyik sem halt bele mumpszba, kanyaróba, skarlátba. A kulcsszó: immunrendszer! Ennek rendben tartása legyen a feladatuk, feladatunk! Egészséges táplálkozás, mozgás gyereknek, felnőttnek egyaránt! Ha rendben van az immunrendszer, kicsi az esély elkapni egy betegséget. De, ha el is kapnák, a szövődmények kizártak!”

Az, hogy egy betegségbe nem hal bele egy gyermek, korántsem jelenti azt, hogy:

  • jót tesz neki, ha átesik ezen a betegségen,
  • egy másik gyermek is 100 százalékos biztonsággal túléli a betegséget,
  • nem alakul ki nála valamilyen szövődmény,
  • nem jelent veszélyt a társaira nézve,
  • erősíti a gyermek immunrendszerét.

A fals információáramlás a legveszélyesebb, így a következő kijelentés is sokakat félrevezethet: „A szövődmények kizártak”. Az emberi test egy bonyolult rendszer, amelynek működését folyamatosan kutatják, mert mai napig vannak olyan állapotok, amelynek megfejtése megoldásra vár, ezért sok esetben akkor is veszélyeket rejthet magában, ha azt hisszük erős az immunrendszerünk.

Megfigyelhetőek leszünk, ha beoltatjuk magunkat

A HPV elleni védőoltás

A HPV (humán papillomavírus) okozta fertőzés sajnos egyre gyakoribb. A HPV a méhnyakrák kórokozója, mely ellen létezik már védőoltás. A HPV elleni védőoltás széles körben javasolt, legideálisabb esetben a szexuális élet megkezdése előtt, hiszen a HPV oltás szempontjából azok a legalkalmasabbak, akik még nem élnek szexuális életet. A HPV elleni védőoltás

„Valójában a sertésinfluenza elleni vakcinában egy nano-részecske van, ami szabad szemmel nem látható, kizárólag 12-szeres nagyításban… Ezek a nano-részecskék úgy működnek a szervezetben, akár a számítógép merevlemeze, ami le tud menteni minden adatot az emberről, ezzel lehetővé téve a „láthatatlan” adatgyűjtést és a pontos népszámlálást.”

Sokaknak megdöbbentő lehet, ha valaki erre a filmbe illő összeesküvés elméletre hivatkozik, ám tudni kell, hogy az oltásellenes mozgalom egy csoportja valóban a mikrocsipek behelyezésétől tart, és tulajdonképpen ezért ódzkodik az oltásoktól. Pedig rengeteg olyan kérdést lehetne feltenni, amiért sántít ez a feltételezés (Mi van azokkal a helyekkel, ahol nem kötelező az oltások beadása? Mi történik akkor, ha betelik a merevlemez?).

Veszünk tejet, kenyeret, üdítőt, olykor használunk gyógyszereket, köptetőt, mégsem kérdőjelezzük meg azt, hogy tartalmaz-e valamelyik mikrochipet. Miért pont az oltásokba tennék ezt a nano-részecskét, ha manapság szinte minden lakásban van már valamilyen elektronikai eszköz? Sokkal egyszerűbb és olcsóbb lenne ezekben elhelyezni az „apró megfigyelő elemeket”.

Az oltás mérget tartalmaz és autizmust okoz

„Amerikai hivatalos szervek arra a következtetésre jutottak, hogy a gyermekkori védőoltások járultak hozzá a kislány és másik két sorstársa autista tüneteinek kialakulásához. Valószínűsítik, hogy az oltóanyagok higany alapú tartósítószere, a thimerosal idézte elő az autizmus megjelenését. Hannah ugyanis egészséges és normális fejlődést mutató gyermek volt 18 hónapos koráig, amikor is előírásszerűen orvoshoz vitték, hogy megkapja védőoltásait.”

1998-ban a világ egyik legnevesebb orvosi lapjában, a Lancetben jelent meg Dr. Andrew Wakefield cikke, ami kapcsolatot vélt felfedezni az MMR (rubeola, mumpsz, kanyaró) oltás és az autizmus kialakulása között. A hír megosztotta az orvosok és a kutatók véleményét, ezért több kutatást is indítottak a kapcsolat feltárása végett. A vizsgálatok azonban nem bizonyították ezt a feltételezést, ezért az orvosi szakma egyértelműen visszautasította azt, hogy az MMR oltás és az autizmus kialakulása között bármilyen kapcsolat lenne.

A másik leggyakoribb érv az oltások ellen, az, hogy a vakcinákban olyan „mérgező” anyagok is megtalálhatóak, mint az oltóanyagok tartósítására szolgáló higanyvegyület (thiomersal). „Az elemi higany gőzének toxikus hatása közismert. De mi a helyzet a higanyt tartalmazó szerves vegyülettel, illetve annak bomlástermékével, az etil-higannyal? Kezdjük azzal, hogy vegyület formában az elemek viselkedése megváltozik, a konyhasóról pl. senkinek nem jut eszébe, hogy az maró klórgázt tartalmaz. A feltételezések szerint az etil-higany felhalmozódik a szervezetben és zavarokat okozhat az agyfejlődésben, aminek ismét csak autizmus lesz az eredménye. Először is, ez a vegyület szinte maradéktalanul kiürül a szervezetből. Másrészt, az összesen több százezer gyereken végzett megfigyelések egyértelműen cáfolják a thiomersal/autizmus összefüggést. A tiltakozások miatt a tartósítószert végül mégis kivonták a forgalomból, ám ezt követően az autisták száma nemhogy csökkent volna, hanem tovább nőtt” – fejtette ki az Indexnek Prof. Dr. Boldogkői Zsolt.

Nem véd, hanem megbetegít

„Orvosi jelentések tanúsítják, hogy sok olyan gyermek betegszik meg kanyaróban világszerte, aki védőoltást kapott ellene… Egy másik aggasztó jelenség az atípusos kanyaró, ami nem sokkal a kanyaró elleni oltás bevezetése után ütötte fel a fejét, és csak a beoltott gyermekeknél jelentkezik. Az atípusos kanyaró ellenáll a kezelésnek és gyakran vezet tüdőgyulladáshoz vagy agyhártyagyulladáshoz.”

„Hazánk nemcsak ebben, hanem a kanyaró elleni átoltottság terén is élen jár, 1991 óta nem halt meg senki ebben a betegségben, és olyan iszonyú betegségek, mint a járványos gyermekbénulás, a himlő teljesen eltűntek, míg a mumpsz és rubeola megbetegedések száma – a védőoltásoknak hála – csökken. A rémhírek és tévhitek terjedéséhez az is hozzájárul, hogy olyan régen elmúltak a járványok, hogy az emberek elfelejtettek ettől tartani” – mondta el az MTI-nek Falus András immunológus-genetikus, akadémikus.

Halált okoz

„Egy 18 éves lány HPV elleni védőoltásba belehalt, 6 hónappal utána.”

A HPV elleni vakcinára sokan „ellenségként” tekintenek, mert úgy gondolják, hogy az oltóanyag halálos veszélyt jelent az emberek számára, de az, hogy valaki hat hónappal a vakcina beadatása után meghal, még korántsem azt jelenti, hogy az okozta a halálát.

Jelenleg semmilyen vizsgálat nem igazolja azt, hogy a HPV elleni védőoltás akár egy ember halálát is okozta volna. Tény viszont, hogy 2006 júniusa és 2013 márciusa között körülbelül 57 millió HPV vakcinát adtak be, és ezalatt az idő alatt a VAERS rendszerébe 22 ezer jelentés érkezett az oltóanyag mellékhatásairól. 2008. december 31-ig 32 olyan nő haláláról tudnak, aki korábban HPV elleni vakcinát kapott, de a halálozások és oltások között nem találtak bizonyítható összefüggést.

Az oltásokat a túlnépesedés ellen találták ki

„...a cél a drasztikus népességcsökkenés elérése és a test fölötti irányítás átvétele, ezért mindenkit le kell gyengíteni mentális, emocionális és fizikai szinten. Pontosan emiatt van az, hogy a védőoltások széles hadának vagyunk kitéve gyermekkorunk óta... Háború folyik az emberi immunrendszer ellen. Ha az elbukik, mi is elbuktunk.”

Az orvostudomány egyik legnagyobb felfedezése az oltások feltalálása. Mióta ezek a készítmények léteznek, olyan járványokat „felejthettünk el”, amelyek rengeteg áldozatot követeltek. Ezért ellentmondásos azt kijelenteni, hogy az oltásokat a népességcsökkenés érdekében találták ki, hiszen régen pont a járványok és a fertőzések voltak a legfőbb népességszabályozók. Felbecsülhetetlen számú ember életét és egészségét mentették már meg ezek a készítmények.

Döntés előtt tájékozódjon!

Mielőtt különböző blogok és fórumok tartalmait teljesen komolyan venné, érdemes tájékozódnia. Az interneten manapság bárki létrehozhat oldalakat, és korlátozás nélkül írogathat rájuk, ez azonban korántsem jelenti azt, hogy hiteles információ van a cikk mögött. Mit tehet, ha elbizonytalanodott?

1. Nézze meg, hogy milyen forrásból származik az információ! – Ha blog, fórum vagy facebook oldalról van szó, kezelje fenntartással a tartalmat. Nézze meg, ki a szerző, és milyen a „kapcsolata” (pl. orvos, kutató, laikus, stb.) a témával.

2. Ha személyes vélemény van az oldalon, nézze meg, hogy névvel, esetleg arccal vállalja-e az állítását! – Anonim módon bárki, bármit írhat, hiszen nem lesz szankciója a hazugságoknak sem. Csak olyan írások, gondolatok valóságtartalmát vizsgálja meg, amelyeknél lehet tudni, hogy ki van a sorok mögött.

3. Tájékozódjon! – Egy vélemény nem vélemény, ezért érdemes rákeresnie a kérdéses mondatra más (nagyobb és hitelesebb) oldalakon is.

4. Kérdezzen szakembert! – A legegyszerűbb és legmegbízhatóbb módja az információszerzésnek az, hogy egyenesen egy olyan orvos véleményét kérdezi meg az oltásokról, akiben megbízik. Személyesen nincs mellébeszélés, és egyből választ kaphat a felmerülő kérdéseire.

(WEBBeteg – S. J., újságíró – Lektorálta: Dr. Földi Ildikó)

A téma cikkei

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Gyengülő védettség az omikronnal...

A COVID-19 ma már nem csak az oltatlanok közül szedi áldozatait. Az omikron-variáns okozta járványhullámban egyre nő a statisztikákban az olyan...

Stagnál a koronavírus...

A szennyvízminták SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációja országos átlagot tekintve stagnál. Növekedés egyik vizsgált településen sem...

Kötelező és ajánlott védőoltások...

A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó...

A védőoltások valódi biztonsága

Az egészségügyi ellátók már régóta szeretnék tisztázni a védőoltások biztonságossága körül kialakult vitákat, és a betegekben felmerülő...

Az oltásellenes mozgalom érvei és a...

Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat...

Influenza elleni védőoltás:...

Vannak, akik feleslegesnek vagy károsnak ítélik, mások a tűtől félnek - számos oka lehet annak, hogy az éves influenza elleni védőoltást a...

Védőoltások: mik lehetnek a...

A védőoltások alkalmazása a kockázat-haszon mérlegelésén alapszik. Mindennek van kockázata: egy oltás beadásának, egy gyógyszer bevételének, egy...

Ezen betegségek ellen nem oltatják...

A védőoltások fontosságáról nem lehet eleget beszélni, hiszen számos súlyos betegség kialakulását előzhetik meg, azonban mégis vannak olyan...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.