Mivel győzhetőek meg az oltásellenes szülők?

szerző: Sándor Judit, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Vannak olyan szülők, akik megkérdőjelezik a védőoltások hatékonyságát, ezért a kötelező oltásokat sem adatják be a gyermeküknek. Ennek következtében azonban olyanok kerülhetnek életveszélyes helyzetbe, akiknek amúgy karnyújtásnyira lenne az életmentő vakcina. Hogyan győzhetőek meg az oltásellenes szülők?

Napjainkban egyre többen, főleg kisgyermekes szülők kérdőjelezik meg az oltások fontosságát. Én úgy gondolom, örülnünk kellene, hogy a világ azon fejlett részén élünk, ahol alanyi jogon kaphatnak meg a gyerekek számos súlyos betegség elleni védőoltást, és sok betegség esetében mi szülők is választhatjuk gyermekeinknek ezt a fajta védelmet. Kevesen emlékeznek rá, hogy még 60-70 évvel ezelőtt is milyen súlyos betegségek pusztították vagy nyomorították meg Magyarországon is a gyerekeket (diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, stb.) – fejtette ki Dr. Földi Ildikó a WEBBetegnek.

Ezt igazolja Dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója is, akinek elmondása alapján az 50-es években az ő gyermekorvos édesanyja a havi fizetésének árából épp csak ki tudott fizetni 2 vakcinányi gyermekbénulás elleni oltóanyagot, de megszerezte, mert annyira gyakori volt a fertőzés, hogy ettől a járványtól minden édesanya rettegett.

Az 1930-as években a halálesetek körülbelül feléért a ma már védőoltásokkal megelőzhető betegségek voltak felelősek, ám ilyen esetekre lassan már csak a nagyszüleink emlékeznek, ezért mi egyre kevésbé tartjuk fontosnak, hogy éljünk a védekezés lehetőségével. Pedig a kórokozók köztünk vannak...

Életen át tartó szövődmények

Az európai régiót nézve évente 10 millió újszülöttből 650 ezer nem kapja meg egy éves kor alatt a diftéria, tetanusz és szamárköhögés elleni oltás mindhárom dózisát - mondta Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője. A védőoltások beadatása nem csak a saját gyermekünk egészsége miatt fontos, hanem azért is, mert ezzel megelőzhetőek azoknak a járványoknak (pl. kanyaró) a kialakulása, amelyek korábban tömegeket pusztítottak. A védőoltások hiánya amellett, hogy halálos lehet, súlyos szövődményeket is okozhat.

Én is kezeltem olyan idős hölgyet, aki kisgyermek korában gyermekbénuláson esett át, és egész életére tolószékbe kényszerült. Számomra az ő példájánál nem kell meggyőzőbb bizonyíték, miért is van szükség az oltásokra – meséli Dr. Földi Ildikó.

Káros vagy sem?

Sajnos egyre több olyan véleménnyel találkozhatunk, amelyek ellenzik az oltások beadatását, elsősorban az azokkal szembeni bizalmatlanság miatt. 1998-ban a világ egyik legnevesebb orvosi lapjában (Lancet) jelent meg Dr. Andrew Wakefield cikke, ami kapcsolatot vélt felfedezni az MMR (rubeola, mumpsz, kanyaró) oltás és az autizmus kialakulása között. A hír után számos kutatást indítottak ennek alátámasztására, illetve cáfolására, s mivel nem tudták bizonyítani ezt az állítást, az orvosi szakma egyértelműen visszautasította azt. A cikk visszavonásával azonban nem ért véget a történet, ugyanis sok laikus készpénznek vette ezt a közleményt, ezért bizalmatlanná vált az oltásokkal szemben. Fontos hangsúlyozni, hogy a cikk hamis és szakmailag nem hiteles információkon alapszik, ezt támasztja alá Dr. Földi Ildikó, a WEBBeteg szakértője is:

Míg bizonyos betegségeket sikerül visszaszorítani, addig sajnos más betegségek, mint például az autizmus gyakorisága nő, és ezt sokan a védőoltásokkal hozzák összefüggésbe, bár erre egyértelmű bizonyíték nincsen. Véleményem szerint a szennyezett levegő, víz, az adalékanyagokkal dúsított egészségtelen ételek sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a gyerekek és a felnőttek egészségére, mint a védőoltások.

Miért ne előzné meg, ha lehet?

A kötelező oltásokon túl egyre több olyan védőoltás létezik, amellyel súlyos betegségek, illetve súlyos szövődményekkel járó betegségek előzhetőek meg. Ezeket mindenki a maga belátása szerint adathatja be magának és hozzátartozóinak. Míg az „egyszerű” influenzát a legtöbben nem tartják „elég” elrettentőnek ahhoz, hogy beoltassák magukat, addig a méhnyakrák ellen sokan vakcinával védekeznek. Ennek természetesen az is kedvez, hogy egyre több ember számára vált elérhetővé ez az oltás. A hazai orvosok kifejezetten örülnek az új vakcinák létrejöttének:

Fontos előrelépésnek tartom, hogy az utóbbi években egyre több oltás pl. hepatitisz B elleni, illetve a méhnyakrák kialakulásáért felelős humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltás is bekerül a gyerekek oltási naptárába, így ez is egyre több ember számára elérhetővé vált – fejtette ki Dr. Földi Ildikó.

Oltani vagy nem oltani?

A kötelező oltások beadatása nem kérdés, hiszen azok be nem adását a törvény bünteti. Az azonban, hogy magát, illetve gyermekét kiteszi-e olyan betegségnek, amelyeknek nem muszáj, kizárólag Önön múlik.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szerző: Sándor Judit, újságíró
Lektorálta: Dr. Földi Ildikó

A téma cikkei

Cikkajánló

Kötelező és ajánlott védőoltások gyermekkorban

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Védőoltás
A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Legyünk tisztában a kötelező és a szabadon választott védőoltásokkal.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.