Allergia vagy vírusos megbetegedés? A szénanátha és a fertőzéses tünetek különbségei

szerző: Nánási László - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya frissítve:

Ha folyik az orra, köhög, gyulladt a torka és eldugult az orra, könnyen lehet, hogy megfázott, influenzás vagy covidos. Ezek a tünetek ugyanakkor allergiára is utalhatnak. Hogyan tehetünk különbséget a vírusos felső légúti fertőzések, mint az egyszerű nátha, az influenza és a koronavírus, valamint a szénanátha között?

Sok esetben nem könnyű megkülönböztetnünk az allergiás eredetű légúti tüneteket az egyszerű megfázástól, de még a koronavírus vagy influenzavírus okozta fertőzéstől sem. A kezelés azonban több ponton is eltér egymástól, ezért jó, ha ismerjük a legfőbb különbségeket.

A megfázás és az allergiás nátha közti különbségek

Habár vannak eltérések, a megfázás és szénanátha tünetei nagymértékű átfedést mutatnak. A legjellemzőbb közös tünet az orrfolyás és a tüsszögés, de az esetek egy részében a köhögés és a levertség is utalhat bármelyik betegségre. A legfontosabb különbség, hogy a megfázás nem tart tovább 14 napnál, de rendszerint már néhány nap elteltével enyhülnek a panaszok. Ellenben, ha a tünetek nem múlnak el két hét után sem, akkor valószínű, hogy allergia lehet a panaszok oka.

A megfázást több száz különböző vírus okozhatja. Ha a vírusok valamelyike bejut a szervezetbe, az immunrendszer működésbe lép és megpróbálja elpusztítani a kórokozókat, ez a folyamat eredményezi az általános megfázásos tüneteket, úgymint a köhögést, tüsszögést és a nyálkahártya gyulladását a szervezetben. A fertőzést az immunrendszer jellemzően néhány nap, esetleg 1-2 hét alatt leküzdi, majd a tünetek elmúlnak. A megfázás alkalmanként (nem feltétlenül) hőemelkedéssel és lázzal is jár, az allergiás reakcióra ez nem jellemző.

Az allergiás eredetű szénanáthát ezzel szemben az immunrendszer túlműködése okozza, amikor a szervezet - az egyébként ártalmatlan környezeti faktorokra (pl. pollen, penész) - heves reakcióval válaszol, éppen úgy, mintha fertőzés lépett volna fel. Ilyenkor a szervezet hisztamin felszabadításával próbál meg védekezni úgy, mint a megfázás esetében is, ennek következménye pedig a nyálkahártyák megduzzadása, orrfolyás, köhögés és tüsszögés. Az szénanátha nem fertőző, az allergiára való hajlam viszont örökölhető.

Nem feltétlenül utal a kiváltó okra a panaszok jelentkezése sem, mivel nem szezonális allergiák (poratka, penész) az év bármely szakaszában előfordulhatnak, a pollenallergia hazánkban pedig februártól a tél kezdetéig jelentkezhet. Megfázás is kialakulhat akár nyáron is, például a klímaberendezések használata miatt.

Jellemzők

Megfázás

Szénanátha

Lefolyása

3-14 nap

napok és hónapok között, az allergén jelenlététől függ

Szezonja

legjellemzőbb télen, de mások is előfordulhat

az év bármely szakában, de leginkább szezonális jellegű

A tünetek kialakulása

a tünetek néhány nappal a fertőzés után jelentkeznek

a tünetek azonnal jelentkezhetnek az allergénnel való érintkezéstől

Tünetek

Megfázás

Allergia

köhögés

gyakran

néha

fájdalom

néha

soha

levertség, fáradtság

gyakran

néha

láz

ritkán

soha

viszkető, könnyező szemek

ritkán

gyakran

száraz, kaparó torok

gyakran

néha

orrfolyás vagy orrdugulás

gyakran, sárga vagy vízszerű váladék

gyakran, átlátszó váladék

Influenza és Covid, valamint az allergia

A COVID-19 és az influenza egymástól való elkülönítése az újabb variánsok dominánssá válásával a tünetek alapján már szinte lehetetlen, ugyanakkor több panasz eltér az ellergiás reakcióként jelentkező nátháétól.

  • A következő tünetek mind influenza, mind koronavírus-fertőzés esetén gyakoriak, ugyanakkor szénanátha esetén soha nem jelentkeznek: láz, izomfájdalom.
  • Tünetek, amelyek influenzás és covidos megbetegedés esetén alkalmanként előfordulnak, allergiás eredet esetén sosem: hányinger és hasmenés.
  • Tünetek, amelyek szénanátha esetén gyakoriak, ellenben nem jellemzőek az influenzára vagy a covidra: szemviszketés.

Több tünet van, ami alapján nem lehetséges a betegségek elkülönítése, hiszen valamennyi betegség esetén előfordulhat (bár eltérő gyakorisággal). Ezek:

  • a köhögés (COVID-19 esetén gyakoribb),
  • a tüsszögés (allergia esetén gyakoribb),
  • az orrfolyás (egyformán gyakori),
  • a fáradtság (influenza és COVID-19 esetén jellemzőbb),
  • a torokfájás (COVID-19 és influenza esetén gyakoribb) és
  • a szaglás elvesztése (szénanátha esetén is jellemző).

Mit tegyünk fertőzés, illetve szénanátha esetén?

A kórokozók fertőzhetnek, tehát a vírusos eredetű betegség könnyen elkapható egy fertőzött emberrel történő érintkezés útján (pl. köhögés, tüsszentés, fizikai érintkezés). A legfontosabb különbség, hogy fertőzésre utaló tünet esetén - akár egyszerű nátháról, akár komolyabb vírusfertőzésről van szó - maradjunk otthon és minél kevesebb emberrel érintkezzünk.

Vírusfertőzés és allergia esetén is jellemzően tüneti kezelést alkalmazunk, szövődményes esetekben válhat indokolttá specifikus terápia.

Amikor allergia okozza a panaszainkat, antihisztamin tartalmú készítmények szedésével tudjuk csökkenteni azok mértékét. Az antihisztamin gyulladáscsökkentő szer, amely blokkolja a hisztamin hatását a szervezetben, így hatására az orrfolyás, a váladék letapadás és a nyálkahártyák duzzanata csökken.

Bővebben Az allergia elleni készítményekről részletesen

A megfázás, influenza tüneteinek kezelésére alkalmasak a nemszteroid típusú gyulladáscsökkentők, melyek enyhítik a fájdalmat és a gyulladást. A tüneti kezelésre alkalmasak a helyileg ható készítmények (pl. orrcsepp, orrspray, torokfertőtlenítők). A fertőzéses betegségek kezelésének fontos eleme még a pihenés, a fokozott folyadékbevitel, melyek hozzájárulnak a beteg mielőbbi felépüléséhez.

Bővebben Influenza és megfázás tüneteinek kezelése

A közönséges megfázás és szénanátha csak ritka esetekben okoznak súlyos megbetegedést, nem árt azonban figyelni a veszély lehetőségeire: orrmelléküreg fertőzés vagy középfülgyulladás kialakulása lehetséges mind az allergia, mind pedig a megfázás következményeként. Ha nem múlnak a tünetei, akkor érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni. Az influenza és koronavírus súlyosabb lefolyású betegséget okozhat, ezért a veszélyeztetett csoportokba tartozó betegek (krónikus betegek, idősek, kisgyerekek) már a tünetek kezdetén forduljanak orvosukhoz.

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Szerző: Nánási László, fordító, Mayo Clinic
Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.