• Mi okozhat tüsszentést?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Tüsszögés során a szervezet az irritáló anyagokat távolítja el az orrból vagy a torokból. A tüsszentés a levegő erőteljes, önkéntelen távozása, ami hirtelen és figyelmeztetés nélkül történik. Bár a tünet meglehetősen bosszantó, általában nem jelent súlyos egészségügyi problémát.

    Mi okoz tüsszentést?

    Az orr feladatának része, hogy tisztítsa a levegőt, amit belélegzünk, ügyelve arra, hogy az mentes legyen a szennyeződésektől és a baktériumoktól. A legtöbb esetben a piszok és a baktériumok az orrváladékban ragadnak.

    Néha azonban szennyeződés és törmelék kerülhet az orrba, és irritálja az orr- és a toroknyálkahártya érzékeny membránjait, ami tüsszentést vált ki.

    Hirdetés

    A tüsszögést számos dolog kiválthatja:

    • allergének
    • vírusok (például influenza)
    • orrnyálkahártyát irritáló anyagok

    Allergia

    Az allergia rendkívül gyakori állapot, amit a szervezet idegen anyagokra adott válasza okoz. Normális körülmények között a szervezet immunrendszere megvéd bennünket az olyan káros betolakodóktól, mint pl. a betegségeket okozó baktériumok. Allergiások esetén azonban a szervezet immunrendszere a tipikusan ártalmatlan anyagokat is fenyegetésként azonosítja. Az allergia tüsszögést okozhat, ami azt jelenti, hogy a szervezet megpróbál megszabadulni ezektől a fenyegetésektől, az úgynevezett allergénektől.

    Fertőzések

    A vírusok (például influenza) által okozott fertőzések szintén tüsszögést okoznak. Több mint 200 különböző vírus van, ami megfázásos tünetekhez vezethet. Azonban a legtöbb megfázást a rhinovírus okozza.

    Kevésbé gyakori okok

    A tüsszögés más, kevésbé gyakori okai lehetnek: az orr traumája, bizonyos gyógyszerek, például opioid kábítószerek megvonása, irritáló hatású anyagok, pl. por vagy bors belégzése, hideg levegő belégzése. A allergiás emberek által rendszeresen használt kortikoszteroid-tartalmú orrpsray-k csökkentik az orrüreg gyulladását és a tüsszögés gyakoriságát.

    Ez a cikk is érdeklheti Önt! Miért tüsszög minden negyedik ember, ha napba néz? A tüsszögési reflex

    Hogyan kezelhető a tüsszögés házilag?

    Az egyik legjobb mód arra, hogy elkerülje a tüsszögést, hogy kerüli a tüneteket okozó dolgokat. Csökkentse otthonában az irritáló dolgokat.

    Tisztíttassa ki a légkondicionáló szűrőit, hogy az otthoni szűrőrendszer megfelelően működjön.

    Ha van házi kedvence, és allergiás a szőrére, akkor szőrének ápolását bízza valamelyik családtagjára vagy kutyakozmetikusra. Ilyen esetben a hiposzenzibilizáció jelenthet tartós megoldást allergiás panaszaira, erről a kezelésmódról lentebb írunk részletesen.

    Ezt olvasta már? Az állati szőr okozta allergia kezelése

    Poratkák ellen meleg, 54,4 °C feletti hőmérsékletű vízben mossa az ágyneműt! Vegye fontolóra egy légtisztító vásárlását, hogy megtisztítsa otthonában a levegőt. Szélsőséges esetekben előfordulhat, hogy a lakásban van valahol penészesedés, ami ugyancsak tüsszögést okozhat.

    Ezt olvasta már? Tünetek, melyek mégsem allergiára utalnak

    Ha a tüsszögés allergia vagy fertőzés következménye, akkor Ön és kezelőorvosa együtt dolgozhat a háttérben meghúzódó ok kezelésében és a tüsszögés megoldásában.

    Ha allergia okozza a tüsszögést, első lépésként kerülje az ismert allergéneket. Kezelőorvosa segít megtanulni, hogyan ismerheti fel ezeket az allergéneket, így tudni fogja, hogyan tartsa távol magától őket.

    Az antihisztaminoknak nevezett vénymentes és vényköteles gyógyszerek szintén segíthetnek a tünetek enyhítésében. A leggyakoribb antiallergén gyógyszerek közé tartoznak a loratadin és a cetirizin hatóanyagú készítmények.

    Ha súlyos allergiája van, orvosa javasolhatja a deszenzibilizálást. Az eljárás során tisztított allergének kivonatát tartalmazó injekciókat alkalmaznak. A kis mennyiségben, szabályozott dózisokban bejuttatott allergén segít abban, hogy a szervezet a jövőben ne reagáljon az allergénekre.

    Ha olyan fertőzése van, mint például a közönséges megfázás vagy influenza, akkor a kezelés lehetőségei korlátozottabbak. Az antibiotikumok nem hatásosak a megfázást és az influenzát okozó vírusok kezelésére. Használhat orrpermetet az orrdugulás vagy orrfolyás enyhítésére, vagy szedhet vírusellenes gyógyszert, hogy felgyorsítsa a gyógyulási folyamatot, ha influenzás. Rengeteg pihenés és sok folyadék fogyasztása segíti a szervezet gyorsabb felépülését.

    Olvasson tovább! Influenza: tünetek, szövődmények és kezelés

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító;
     healthline.com
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2020.06.02 16:03, Megjelenés: 2018.11.05 16:55
   • Cikkajánló

    COVID-19 - Új szigorítások

    COVID-19 - Új szigorítások

    portfolio.hu

    Hétfőtől még több helyen terjesztik ki a maszkhasználat kötelezettségét.

    Receptek a sorstársaknak

    Receptek a sorstársaknak

    Moharos Melinda, dietetikus

    Megjelent Arató Györgyi dietetikus Konyhanyelven a mellrákról c. könyve.

    SCDS - Felsőívjárat-dehiszcencia szindróma (ablak szindróma)

    A felső ívjárat dehiszcencia szindróma vagy röviden SCDS (superior canal dehiscence syndrome, helytelenül felső ívjárat kifakadási szindróma néven is emlegetik) olyan ritka rendellenesség, mely egyensúlyzavarral és halláskárosodással jár. Az elnevezés arra utal, hogy a betegségben szenvedők belső fülében a felső félkörös ívjáratokat fedő csont lyukas vagy elvékonyodott.

    Orrsövényferdülés tünetei, kezelése

    Az orrsövény egy olyan fedett, az orrüreg középvonalában húzódó, porcból és csontból álló lemez, ami elválasztja a bal és jobb oldali orrüreget egymástól. Meglehetősen gyakori azonban, hogy az orr szilárd váza egyenetlenül fejlődik, az orrsövény növekedése pedig gyorsabb, mint az orr alapjáé és oldalsó részéé.

    Miért tüsszög, ha napba néz minden negyedik ember? A tüsszögési reflex

    Vannak, akik tüsszögnek, ha a napba néznek, ám erős fény is kiválthatja a tüsszögéssorozatot. Ez az úgynevezett tüsszögési reflex. Általában egymás utáni több, sorozatos tüsszögéssel jár, a tüsszögések közötti 2-3 másodperces szünettel.

    A lány, aki naponta 12 ezret tüsszent

    Ilyenkor ősszel úgy tűnhet, hogy mindenki köhög vagy tüsszög. Ugyanez a helyzet a 12 éves, virginiai lánnyal, aki első ránézésre semmiben nem különbözik kortársaitól. Ám ha valaki pár percre leül mellé, rögtön megtudja, mitől különleges.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.