Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

szerző: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - WEBBeteg
frissítve:

Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.

A téma cikkei

5/1 Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL
5/2 Milyen az ideális koleszterinszint?
5/3 Így hat ereinkre a koleszterin
5/4 A jó koleszterin segíti a memóriát
5/5 Alkohol, dohányzás, koleszterin és Alzheimer-kór

Hazánkban megközelítőleg kétszázezer embert érint, bár mivel a memória romlását, a gondolkodás lassulását gyakran az időskor természetes velejárójának gondolják, sokan nem fordulnak orvoshoz.

A betegség kialakulásának oka ma még nem tisztázott. Úgynevezett amyloid fehérjékből álló plakkok kimutathatók a betegségben szenvedők agyában, de ezek összefüggése a tünetekkel még nincs pontosan megmagyarázva.

Hosszú ideje kutatják már azt is, hogy az életmód, az életkörülmények hogyan befolyásolják az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét, illetve a betegség kezdetének idejét.

Növelhetik az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát

Miamiban egy, a Mount Sinai Medical Center-ben végzett vizsgálat összefüggést talált az alkoholfogyasztás, illetve a dohányzás, valamint az Alzheimer-kór kialakulása között. A kutatásba közel 700 Alzheimer-es beteget vontak be, és káros szenvedélyeik vizsgálatát követően azt találták, hogy azoknál az embereknél, akik relatíve sok (napi legalább kétpohárnyi) alkoholt fogyasztottak, az átlagosnak mondható 76 éves kor helyett 5 évvel hamarabb jelentkeztek a betegség tünetei.

Ugyanezt az összefüggést vizsgálva a napi 1 doboznyi cigarettát elszívó vizsgálati alanyok körében az átlagoshoz képest 2 évvel korábbi betegségkezdetet mutattak ki. Azt is kimutatták, hogy a mindkét káros szenvedéllyel élő emberek esetében, az alkohol és a cigaretta hatása gyakorlatilag összeadódik, így ők már 68 éves koruk környékén számíthatnak a betegség első jeleinek jelentkezésére.

Egy finn tanulmány ugyanakkor arról számol be, hogy a magas koleszterinszint is összefüggésben lehet az Alzheimer-kór kialakulási valószínűségével. Kutatásuk során csaknem tízezer középkorú, 40-45 év közötti embert vetettek alá egy alapos orvosi vizsgálatnak. A kivizsgálás keretében megmérték és rögzítették a koleszterinszinteket, majd követték állapotuk változását.

Azt tapasztalták, hogy azoknál a vizsgálati alanyoknál, akiknél 40 éves koruk környékén magas koleszterinszintet mértek, másfélszer nagyobb valószínűséggel alakult ki 70 éves korukra valamilyen típusú demencia (Alzheimer-kór vagy vaszkuláris demencia).

A két tanulmány tehát újabb ok arra, hogy gondolva öregkorunkra, mértékkel élvezzük az életet, kerüljük a káros szenvedélyeket és részesítsük előnyben az egészségesebb ételeket.

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg - Family Practice News
Orvos szerzőnk: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos és Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.