Kemoterápiás kezelés - Életmód és táplálékkiegészítők

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

A vitaminok és az ásványi anyagok szedése biztonságosnak tűnik amiatt, hogy ezek recept nélkül kapható készítmények, de ez egyúttal veszélyes is, hiszen hamis biztonságba ringatja a beteget, mert ezek kölcsönhatásba léphetnek jelen esetben az említett kemoterápiás szerekkel.

A kemoterápia alatt jelentősen megváltozik az életminőség, ezért érdemes tudni, hogy mik azok az apró életmódbeli tanácsok, melyekkel ez a nehéz időszak könnyebben átvészelhető.

A hányinger csökkenthető, illetve megelőzhető az alábbi javaslatok segítségével.

  • Egyen gyakran, kevesebbet. Naponta 5-6-szori kis étkezés csökkenti az emésztőszervrendszert érintő stresszt.
  • Ne feküdjön le evés után, hagyjon időt az emésztésre. Próbáljon meg sétálni étkezést követően, felpolcolt fejjel feküdjön le.
  • Evés közben ne igyon, így emésztőnedvei nem hígulnak fel.
  • Étkezések között fogyasszon bőven folyadékot, legalább egy órával evés előtt és után. A gyömbérteának és a borsmentának hányáscsillapító hatása van. Fogyasszon friss zöldségekből és gyümölcsökből készült italokat. Kerülje az egyszerű szénhidrátok fogyasztását, inkább komplex szénhidrátokat, növényi rostokat fogyasszon.
  • Kerülje a zsíros ételeket, a párolás és a főzést válassza az ételek elkészítési módjának.

A leggyakoribb daganatok első tünetei

A legtöbb ráktípus a korai stádiumban nem produkál jellegzetes tüneteket, azonban felborítja szervezetünk egyensúlyát. A tünetek először nem biztos, hogy elég riasztóak, csak ha már elég sokáig nem múlnak el, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat.
A leggyakoribb első tünetekről

Étrendkiegészítők használata a kemoterápia során

A vitaminok és az ásványi anyagok szedése biztonságosnak tűnik amiatt, hogy ezek recept nélkül kapható készítmények, de ez egyúttal veszélyes is, hiszen hamis biztonságba ringatja a beteget, mert ezek kölcsönhatásba léphetnek jelen esetben az említett kemoterápiás szerekkel.

Sőt, számos olyan étrendkiegészítő van a piacon, melyről még csak azt sem tudjuk, hogy egyáltalán kölcsönhatásba lép-e más gyógyszerekkel, és ha igen, akkor ez milyen következményekkel jár.

A téma cikkei

11/1 A leggyakoribb daganatok első tünetei
11/2 Daganatok és áttétek
11/3 Daganatos betegségek megelőzése
11/4 Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez
11/5 Sugárkezelés vagy kemoterápia?
11/6 Pszichoonkológia: A rák és a lélek csatája
11/7 Hogyan juthat a megfelelő tápanyagokhoz rákkezelés alatt? - Táplálkozási tippek daganatos betegeknek
11/8 A daganatos fájdalom kezelése
11/9 Életmód és táplálékkiegészítők kemoterápiás kezelés alatt
11/10 Hogyan dolgozzam fel az eredménytelen rákterápiát?
11/11 Mikor fejeződik be az aktív onkológiai ellátás?

Egy amerikai tanulmány készült mellrákban szenvedő betegek étrendkiegészítő-használatával kapcsolatban.

A leggyakrabban használt táplálék-kiegészítők a daganatos betegek körében a multivitamin-készítmények, az E-vitamin és a kalcium.

Az E-vitaminról azt tartják, hogy csökkenti a kemoterápiás gyógyszerek mellékhatását.

A multivitamint és E-vitamint szedők között azt tapasztalták, hogy kevésbé gyengült le az immunrendszer, mint azok esetében, akik nem szedték ezeket az étrendkiegészítőket.

Emellett kísérletek igazolták az E-vitamin neurotoxicitást csökkentő hatását is, azaz cisplatin típusú kemoterápia esetén az idegrendszerre gyakorolt káros hatás E-vitamin szedésével csökkenthető volt.

Ezzel szemben a folsavtartalmú táplálékkiegészítők esetében a daganatos folyamat rosszabbodásával kell számolni. A B12-vitamin szedése a tanulmány szerint nem érintette az immunrendszer neutrophil típusú fehérvérsejtjeit.

Egy másik amerikai tanulmány szerint különböző kemoterápiás szerek 30-70 százalékkal kevesebb emberi ráksejtet pusztítottak el kísérleti körülmények között akkor, ha előzetesen C-vitaminnal kezelték a sejteket.

Emellett tudósok egy csoportja egerekbe is beültetett emberi ráksejteket. Azt tapasztalták, hogy amikor a kísérleti egerek C-vitamin készítményt kaptak két órával a kemoterápia előtt, a daganat gyorsabban növekedett.

Tekintettel arra, hogy ennyire különböző álláspontok léteznek az étrendkiegészítők szedésével kapcsolatban, mielőtt bármelyiket használni kezdené, kérje ki onkológusa véleményét.

Mit kell tudni a sugárterápiáról?

A sugárkezelés során nagyenergiájú, ionizáló sugárzást használnak. A sugárzás következtében az érintett szövetekben károsodik az örökítő anyag (DNS), így csökken a daganatos sejtek szaporodása. A sugárzás természetesen káros hatással bír az ép szövetekre nézve is. A daganatos sejtek sugárérzékenysége azonban általában nagyobb, mint az ép szöveteké, így nagyrészt szelektív hatás érhető el. Sok év kutatómunkájának köszönhetően igen nagy előrehaladás történt a sugárterápiás eljárások terén. A kezelések egyre szelektívebbé és hatékonyabbá válnak.
A sugárterápiáról részletesen

Kemoterápia: mérgez vagy gyógyít?

A kemoterápiás kezelés során a betegeket olyan gyógyszerekkel (citosztatikumokkal) kezelik, amelyek a daganatos sejteket elpusztítják, vagy legalább szaporodásukat gátolják. A citosztatikumok nagy része a gyorsan szaporodó daganatsejteket szelektíven pusztítja, de sajnos az ép sejtekre is káros hatással lehetnek. Ma már számos, különböző módon ható kemoterápiás szer van forgalomban. A legtöbb kezelés során ezeket a citosztatikumokat kombináltan alkalmazzák, mert így jobb eredmény érhető el.
Kemoterápia: mérgez vagy gyógyít?

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos; Lektorálta: Dr. Gonda Andrea, onkológus)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.