A daganatos fájdalom kezelése

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Az, hogy rákos beteg, nem jelenti azt, hogy folyamatos fájdalomban kell élnie. A rák és a kezelés egyes fajtái fájdalommal járnak, de a legtöbb rákos beteg képes kontrollálni a fájdalmát.

A leggyakoribb daganatok

Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente körülbelül 66 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos betegségei, míg nőknél a vastag-, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést. A leggyakoribb daganatok első tünetei

Legfontosabb tudnivalók

 • A daganatos fájdalom kezelhető. Csak Ön tudja, hogyan érzi magát, mennyi fájdalmat érez. Mondja el kezelőorvosának milyen fájdalmai vannak, mi az, ami segít, mi az, ami nem.
 • Ne várja meg, hogy a fájdalom erősödjék. A fájdalomcsillapító akkor a leghatékonyabb, ha mindjárt a fájdalom érzékelésekor beveszi, és nem várja meg, amíg rosszabbul lesz.
 • Annak kockázata, hogy hozzászokik a fájdalomcsillapítóhoz, kicsi. Ne hagyja, hogy az ettől való félelem megállítsa a fájdalma csillapításában!
 • A fájdalom mellett kezelni kell a betegséggel járó egyéb problémákat (pl. depresszió, szorongás, alvászavar) is.

Tévhitek

 • A fájdalom a rák velejárója – Az igazság az, hogy a fájdalom szinte mindig kezelhető, ha orvosával közösen kidolgoznak egy kezelési tervet.
 • Minél tovább kell várni két dózis fájdalomcsillapító között – A fájdalomcsillapító használatával sose várja meg, míg nagyon rosszul lesz! Ebben az esetben nagyobb dózisra lehet szükség, mint a szokásos adag a fájdalom csillapítására.
A téma cikkei

11/1 A leggyakoribb daganatok első tünetei
11/2 Daganatok - Miért alakulhatnak ki az áttétek?
11/3 Daganatos betegségek megelőzése
11/4 Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez
11/5 Sugárkezelés vagy kemoterápia?
11/6 Pszichoonkológia: A rák és a lélek csatája
11/7 Hogyan juthat a megfelelő tápanyagokhoz rákkezelés alatt? - Táplálkozási tippek daganatos betegeknek
11/8 A daganatos fájdalom kezelése
11/9 Életmód és táplálékkiegészítők kemoterápiás kezelés alatt
11/10 Hogyan dolgozzam fel az eredménytelen rákterápiát?
11/11 Mikor fejeződik be az aktív onkológiai ellátás?

 • A fájdalomcsillapítók mindenkire ugyanúgy hatnak – Igazság szerint a kapható fájdalomcsillapítók mindenkire másképp hatnak, ezért egyénenként más dózisban és formában (tabletta, tapasz, injekció, stb.) írják fel. A fájdalom kezelés módja számos dologtól függ, mint például az általános állapota, a rák típusa, helye, és előrehaladottsági foka, valamint az Ön fájdalomtűrő képessége.
 • Az orvost nem szabad „csak” a fájdalom miatt zavarni – A fájdalomnak mindig oka van, és a kezelőorvosnak tudnia kell róla. A fájdalom oka lehet a rák növekedése, fertőzés, vagy a kezelés mellékhatása. A fájdalmáról való beszélés az orvossal a kezelés fontos része, és segíti azt is, hogy jobban érezze magát.
 • A fájdalomról való panaszkodás azt jelenti, gyenge vagyok – Ha beszámol orvosának a fájdalmáról, az nem azt jelenti, hogy gyenge, hanem, hogy őszinte az orvosával! Mindenki fájdalma más, ezért ne hasonlítsa magát másokhoz!
 • Az erős fájdalomcsillapítók függőséget okoznak – Bizonyos fájdalomcsillapítók hozzászokatják a szervezetet arra, hogy várja azt. Ez azonban nem függőség, mert arról akkor beszélünk, ha a beteg fájdalom nélkül is vágyik a gyógyszerre. Amennyiben korábban nem voltak drogfüggőségi problémái, akkor elenyésző annak kockázata, hogy függőség alakuljon ki. Noha a szervezete várni fogja a fájdalomcsillapítót, az orvos fokozatosan csökkentheti a dózist, ha a fájdalom mértéke csökken vagy elmúlik.
 • Ha túl korán veszem be a fájdalomcsillapítót, akkor az nem fog hatni, mikor rosszabbul leszek – Sokkal jobb a fájdalom első észlelésekor csillapítani azt, még mielőtt rosszabbra válna a helyzet. Előfordulhat, hogy fokozatosan több gyógyszerre lesz szüksége, de ez csak ritkán fordul elő.

Élet krónikus betegként

Egy krónikus betegséggel együtt élni ugyan igen nehéz, de ha tartósan (hónapokon át) elkeseredett, jusson eszébe, hogy a depresszió kezelhető, a problémákról pedig érdemes beszélni. Tanácsaink segíthetnek feldolgozni a betegséggel járó lelki nehézségeket.

Miért fontos a rákos fájdalom kezelése?

A rákos fájdalom csökkenti az életminőséget, ha kezeletlenül marad. A kezeletlen fájdalom a következő problémákat okozhatja:

 • depresszió
 • fáradtság
 • stressz
 • alvászavar
 • harag
 • étvágytalanság
 • magányosság, elszigeteltség

A fájdalom kezelése segíti abban, hogy aktív maradjon, aludni tudjon, hatékonyabban tudjon megbirkózni a rákkal és a kezelésekkel, élvezze a családjával együtt töltött időt, és legyen étvágya.

Hogyan kezelhető a fájdalom?

 • Az orvosnak minél több információra van szüksége a fájdalma jellegét illetően, ezért legjobb, ha fájdalom naplót vezet. Írja le, milyen erős volt a fájdalma egy 0-10-es skálán, milyen gyógyszerrel próbálta meg enyhíteni, és mennyire volt hatásos. Írja le a fájdalom jellegét: égő, lüktető, vagy szúró volt? Mennyi ideig tartott?
 • Mindig időben vegye be a fájdalomcsillapítót, és ne hagyjon ki egyetlen dózist sem, akkor se, ha úgy érzi, nincs rá szüksége!
 • Készüljön fel a mellékhatásokra! A narkotikus fájdalomcsillapítók szédülést, hányingert, hányást okozhatnak, míg a gyulladásgátló fájdalomcsillapítók gyomorfájdalmat vagy gyomorvérzést.

Alternatív terápiák

Az alternatív terápiák sokat segíthetnek a fájdalom csillapításában, ám mindenképpen kérje ki orvosa véleményét, mielőtt bármelyiket is alkalmazná. A leggyakrabban alkalmazott alternatív terápiák a biofeedback, kognitív terápia, relaxáció, hipnózis.

Ezek mellett érdemes kipróbálni az akupunktúrát, hidroterápiát, masszázst, aromaterápiát, valamint a meditációt és jógát is.

Nagy fájdalom teszt

Szinte nincs olyan ember a földön, aki ne érzett volna hosszabb vagy rövidebb ideig fájdalmat legalább egyszer az életében. A fájdalom saját szervezetünk jelzése, hogy valami nincs rendben. Az viszont már egyéni döntés, hogy mikor érezzük úgy, hogy tennünk kell ellene. Ön mi alapján dönti el, hogy mikor és mivel csillapítja fájdalmát? Honnan informálódik a lehetőségekről?

(WEBBeteg - Cs. K., fordító; Forrás: mayo; Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tudásteszt Tudásteszt

Ön felismeri a lisztérzékenység jeleit? Töltse ki tudástesztünket.

A vaspótlás lépcsőfokai A vaspótlás lépcsőfokai

Ha nem kezelik még idejében, a vashiány egyre fokozottabbá válik.

A neuropátiás fájdalom

A krónikussá vált fájdalmak jelentősen rontják az életminőséget. Alvászavarhoz, az esetek jelentős részében depresszióhoz, sőt akár...

Sugárzó fájdalom - Mi okozhatja?

A sugárzó fájdalom olyan fájdalom, amely egyik testrészről a másikra terjed. A fájdalom nem feltétlenül ott tapasztalható, ahol a károsodás...

Fájdalomcsillapító kenőcsök

A fájdalom csillapítására, főként ízületi és izomfájdalmak esetén, gyakran elegendő helyileg ható készítményeket használni. Ilyenek a...

Nem a gyengeség jele, ha segítséget...

A daganatos megbetegedések egyre többször fordulnak elő társadalmunkban. Fontos, hogy a betegséget minél hamarabb felismerjük, és megkapjuk a...

A daganatos betegségek és a...

A daganatos betegség nemcsak fizikailag, de lelkileg is megterhelő a betegnek. Ezért a megfelelő, személyre szabott kezelésen kívül fontos a betegség...

Daganat a szájban: a halogatás...

Évente (a dohányzással jelentős összefüggésben)1600-1700 halálos áldozatot szed a szájüregi daganat, azaz minden nap 4-5 ember hal meg emiatt.

Daganatőssejtek - Kutatások a rák...

A rosszindulatú daganatok okozta halálesetek száma az egész világon nagymértékben emelkedik, sok országban a halálozási listák élén szerepelnek....

Rákgyógyításra feleannyit se...

Miközben gyógyszerkiadásunk megfelel az európai átlagnak, rákgyógyításra feleannyit se költünk mint az unióban általában, a legújabb...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.