Azonosítottak két rákkeltő anyagot a dohányfüstben

MTI
megjelent:

Nemzetközi kutatócsoport azonosított két anyagot a dohányfüstben, melyek közvetlenül tüdőrákot okoznak. A megállapítás segíthet annak előrejelzésében, hogy a dohányzók közül kinél fejlődik ki a betegség.

A kutatók a tüdőrák kétszeres kockázatát találták azoknál az embereknél, akik vizeletében nagy koncentrációban volt jelen a nikotin egyik mellékterméke, az NNAL-ként jelzett vegyületet, azokhoz képest, akik vizeletében kis koncentrációban találták meg az NNAL-t.

Nyolcszor nagyobb a tüdőrák kockázata

Azoknak a dohányosoknak, akiknél az NNAL mellett a nikotin egy másik bomlásterméke, a kotinin is nagy mennyiségben jelen volt, nyolcszorosnál is nagyobb volt a tüdőrák kockázata azokhoz képest, akiknél mindkét vegyületből kisebb koncentrációt mértek.

A dohányosok közül átlagosan minden tizedik kap tüdőrákot. Állatkísérletekben igazolták már, hogy az NNAL nagyobb koncentrációja együtt járt az állatok nagyobb arányú tüdőrákjával, humán eredmények azonban nincsenek még erre vonatkozóan.

A Minnesota Egyetem kutatói Jian-Min Yuan vezetésével két nagy kínai tanulmányból származó adatokat elemeztek, összesen 50 ezer résztvevővel, akik életkora 45 és 74 év között volt. A vizsgálat alanyait kikérdezték dohányzási, étkezési és más, életviteli szokásaikról, ezen kívül vér- és vizeletmintát vettek tőlük.

Új szűrési lehetőség?

Az első felmérés után tíz év telt el a követéses tesztben, ekkor kiválasztottak 246 dohányost, akiknél kifejlődött tüdőrák és 245-öt, akiknél nem. Mindkét csoportot további alcsoportokra osztották annak alapján, hogy vizeletükben mekkora mennyiségben volt jelen a két rákkeltő vegyület.

Az eredmények alapján Yuan és munkatársai úgy vélik, az NNAL és a kotinin szintje a vizeletben jelzi, mekkora kockázata van a tüdőrák kialakulására az egyénnek, ezért erre alapozva szűrési módszert is kifejleszthetnek a jövőben. A tanulmányt az Amerikai Rákkutató Társaság Denverben tartott találkozóján ismertették a kutatók.

Tüdőrákban világszerte évente 1,2 millió ember hal meg, ez a leggyakoribb, halállal végződő ráktípus.

(MTI)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.