• Két hamburgert és egy metabolikus szindrómát!

    Egy új felmérés eredményei megerősítették, amit már régóta gyanítottunk: a fejlett országokban elterjedt étrend növeli a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát. A tejtermékek fogyasztása, úgy tűnik, védelmet jelent a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel szemben.

    A tanulmány a teljes étrend minden aspektusát vizsgálta, ugyanis senki nem eszik csak egyféle ételt. Összességében nézve a nyugati étrendet, meghatározó a vörös húsok, az olajban sült ételek, a finomított gabonák túlzott bevitele, valamint a zöldségek, gyümölcsök, halak, teljes kiőrlésű gabonák csökkent mértékben történő fogyasztása. Az említett diéta mellett magasabb számban volt észlelhető a metabolikus szindróma kialakulása - állaptja meg a felmérés.

    Hirdetések

      Hogyan változtasson étrendjén?


    Az elhízás az egyik legsúlyosabb népegészségügyi probléma, és az emelkedő mértékben előforduló metabolikus szindrómával együtt indokolttá teszi a táplálkozási szokások tudatos megváltoztatását. Az egyik amerikai vezető kardiológus társaság (AHA) ajánlása szerint ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, naponta 5-9-szer kellene zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, naponta kétszer alacsony zsírtartalmú tejterméket és háromszor lenne ajánlott teljes kiőrlésű gabonák bevitele.

    A felmérést végző orvoscsoport vezetője elmondta, hogy a táplálkozási szokások több helyen kapcsolódhatnak a metabolikus szindróma kialakulási folyamatába. A rizikófaktorok csoportjába tartozik még a magas derékkörfogat, az emelkedett vérnyomás, az emelkedett éhgyomri vércukor, a magas LDL és az alacsony HDL koleszterin. Az, hogy a diéta konkrétan hogyan hat a szindróma kifejlődésére, még nem tisztázott.

    Az olajban sült ételek a fő gyanúsítottak

    A táplálkozás és a metabolikus szindróma közötti összefüggés vizsgálatára indult tanulmányban közel tízezer személy vett részt. A vizsgálatba nem léphetett be az, akinek metabolikus szindrómája vagy szív- és érrendszeri betegsége volt a vizsgálat kezdetekor. A vizsgálatba bevont személyek táplálkozási szokásait kérdőív segítségével vizsgálták, mely alapján "nyugati" illetve "megfontolt" étrend kategóriákat állítottak fel.

    A nyugati étrend gazdag volt finomított gabonákban, feldolgozott húsokban, olajban sült ételekben, tojásban, vörös húsokban és sóban, de szegény volt halban, teljes kiőrlésű gabonában, zöldségben és gyümölcsben. A "megfontolt"-nak elnevezett étrend gazdag volt zöldségfélékben, beleértve a káposztát, retket, brokkolit, répát, paprikát, spenótot, valamint gyümölcsökben, halban, tengeri ételekben, teljes kiőrlésű gabonában és alacsony zsírtartalmú tejtermékekben.

    Tudjon meg többet a tápanyagokról és az ételek tartalmáról!


    Kilencéves követés után a vizsgálatban részt vevő személyek 40 százalákánál fejlődött ki metabolikus szindróma. Figyelembe véve többféle demográfiai adatot, a dohányzást, a testmozgást, a kalória bevitelt, a nyugati típusú étrend 18 százalékkal jelentett magasabb rizikót a szindróma kialakulásában, míg a "megfontolt" étrend nem járult hozzá a szindróma kifejlődéséhez.

    Az eredmények alapján az a következtetés vonható le, hogy a vörös húsok, az olajban sült ételek és a só összefüggésben állnak a metabolikus szindróma kialakulásával. A tejtermékek ezzel ellentétben védőhatásúnak bizonyultak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A vezető kutató szerint a vörös, feldolgozott húsok és az olajban sült ételek tehetők leginkább felelőssé a betegség kialakulásáért. Például, aki naponta kétszer vörös húst fogyasztott 26 százalékkal nagyobb eséllyel lett beteg, mit az, aki csak hetente kétszer. Az olajban sült ételek rendszeres fogyasztása 25 százalékkal emelte a szindróma kialakulásának kockázatát.

    A tanulmány azt is kimutatta, hogy a magas sóbevitel - alacsony cukorbevitel és alacsony kalóriabevitel mellett is - rizikófaktor a betegség kialakulásában.

    Nem tudjuk pontosan, hogy mi a helyzet a népszerű diétás üdítőitalokkal. Lehetséges, hogy az üdítőkben valamilyen kémiai anyag fokozza az inzulinrezisztenciát a szövetekben, vagy talán a viselkedésre hat ki oly módon, hogy mivel az ital nem tartalmaz kalóriát, kevésbé érzi magát bűnösnek az ember, ha megenged magának egy kis nassolást.

    (Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmód Központ)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Terjed az influenza

    EMMI

    2018. február 12-18. között 69 150 fő kereste fel orvosát. Ismerje meg a részleteket!

    A szív és a diabétesz

    WEBBeteg

    Mi a kapcsolat a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések között?

    A metabolikus szindróma kialakulása

    Rendszeres, szükségleten felüli táplálkozás esetén annyi glükóz keletkezik a szervezetben, amennyire a sejteknek már nincs szüksége. A...

    Metabolikus szindróma - Kezelés és...

    Kisebb táplálékbevitel és több mozgás: ezzel a metabolikus szindróma összes tünete egyszerre javítható, illetve megszüntethető.

    Olajos magvak és mediterrán étrend - a...

    Túlsúllyal és kezdődő cukorbetegséggel bajlódó, kóros vérzsírszintű és magas vérnyomásos betegek, akiket ma legtöbbször metabolikus...

    A magas vérnyomás és a cukorbetegség...

    A magas vérnyomás gyakran észlelhető kórkép diabetesben szenvedő betegeknél. Fontos kiemelni, hogy a magas vérnyomás szempontjából az...

    A magas vérnyomás szövődményei

    A kezeletlen magas vérnyomás (hipertónia) befolyásolhatja a gondolkodását, az emlékezését és a tanulási képességét. Szellemi...

    Mit kell tudni a glikémiás indexről?

    A glikémiás index egy számérték, mely a táplálékok besorolását jelenti egy 0-tól 100-ig terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt...

    Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása...

    A cukorbetegség (diabétesz mellitusz) a szervezet anyagcseréjének örökölhető, krónikus megbetegedése. Két nagy csoportot különíthetünk...

    Mit árul el hajunk az egészségi...

    A hajunk és fejbőrünk állapota sokat elárul szervezetünk egészségéről. Bizonyos állapotok vagy gyógyszerek kihatnak nemcsak a test, hanem...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA