• Hogyan feküdjön, üljön, mozogjon a tüdőbeteg?

    WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
    Szerző:
    WEBBeteg

    A tüdőbetegek leggyakoribb problémája a nehéz légzés, így a megfelelő pozíció megtalálására törekednek, még alváskor is. A következőkben néhány tanács, hogy hogyan feküdjön, üljön, mozogjon a tüdőbeteg.

    A krónikus obstruktív tüdőbetegre (COPD) jellemző, hogy az alvás nem megfelelő, nem mindig pihentető, illetve gyakran horkolnak ezek a betegek, amely így nappali aluszékonysághoz vezethet.  Súlyos oxigénhiányos állapotban a beteg talán nem is alszik, csak az ágyában ül, a két karjára támaszkodik, a légzési segédizmokat (nyakizom, hát- és bordaközi, illetve orrszárny izmokat) használva. 

    Hirdetések

    A mellkasi fájdalom enyhítése

    Szív eredetű nehéz légzés esetén a beteg félig ülő helyzetben érzi jól magát, mivel ilyenkor a rekesz lejjebb száll, így a tüdőkapacitása növekszik. Súlyosabb esetben felül, és két karjával az ágy oldalába kapaszkodik.

    Gyógyúszás és gyógytestnevelés

    A gyógyúszás a fürdőgyógyászati kezelések közé tartozik, a társadalombiztosító a 18 év alattiak gyógyúszását támogatja. Az úszás nagyon sok esetben, önmagában is terápiás jellegű, hiszen nagyon pozitívan hat a mozgatórendszerre, a keringési, és légzőrendszerre, idegrendszerre. Gyógyúszás és gyógytestnevelés

    A mellkasi fájdalom, köhögés és nehéz légzés hátterében gyakran állhat a refluxbetegség is, ilyenkor a legjobb a félig ülő, vagy a legalább 30 fokos fejmegemelés, ezzel elkerülhető, hogy a nyelőcsőbe jutó gyomorsavat belélegezze a beteg.  A mellhártyagyulladás, tüdőembólia esetén a fájdalom csökkentése miatt a betegek a fájó oldalukra feküdjenek, így csökkenthetik a mellkas légzési kitérését.

    Légzőgyakorlatok

    Erősíthetjük a légző izmokat, ha naponta fél órán át lassan, összeszorított ajakkal végezzük a kilégzést. Ha egy belégzést követően kétszerre próbáljuk meg kifújni a levegőt, így több „elhasznált” levegőt lehet eltávolítani a tüdőből. A légzés tudatosan hasból és egyenletesen kellene, hogy történjen. Ügyeljen emeléskor, lépcsőzéskor a beteg továbbá arra, hogy a kilélegzése összeszorított szájjal, belégzése nyugalomban történjen.

    A légző torna célja a rekeszizom működésének javítása, a légzési munka csökkentése. Az ülő vagy álló helyzetben a felsőtest 20-45 fokkal való előre dőlése esetén a rekeszizom lelapult helyzetéből feljebb kerül, így nagyobb erőt képes kifejteni a légzés során. A karba font helyzetben való ülés vagy séta tovább növeli a belégzési segédizmok munkáját.
    A beteg hátán zárt ujjakkal, harang alakú tenyérrel végzett laza csuklómozdulatok elősegíthetik a hörgőkben lerakódott váladékok fellazítását.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Állóképesség-növelés

    A mozgás rendkívül fontos a tüdőbetegeknél, a felső végtagok, nyak, váll izmainak átmozgatásával, illetve erősítésével segíthetjük, könnyíthetjük a légzést. Előnyös mozgást nyújt az úszás.

    A tüdőbetegek állóképességnek növelését mind az alsó, mind a felső végtagi izmok rendszeres erősítése segítheti elő. Heti 3-5 alkalommal 30-45 percnyi kerékpározás, futás, lépcsőzés az alsó végtagot terheli. A karok erősítése súlyzókkal is történhet.

    A megfelelő légzés-tréning megtalálásához, a légző tornagyakorlatok elsajátításához érdemes szakember, gyógytornász, rehabilitációs orvos segítségét kérni, mivel nem megfelelően végzett edzés akár nagyobb légzési igénybevételt jelenthet, mely fulladáshoz vezethet.

    Azonban a rendszeresen végzett légzőtorna, izomerősítés nemcsak az állóképességet növeli, de a beteg panaszait csökkenti, nyugodtabb alvást és pihenést biztosít, az életminőséget is növeli.

    Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyászForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Mi okozhat véres köpetet?

    A véres köpet láttán mindenki megijed, és először rosszindulatú tüdődaganatra gondol, és általában azonnal felkeresi orvosát. Pedig a véres köpet hátterében számos más, nem csak tüdőbetegség állhat. Mindenképp tanácsos orvoshoz fordulni, mert az ok kiderítése orvos feladata!

    Hogyan épül fel a jó kardiotréning?

    Sokat hallhatjuk a kardiotréning és az aerob edzés kifejezéseket – különösen a fogyással és az egészségre gyakorolt hatással kapcsolatban -, de nem árt pontosítani, valójában mit is takarnak ezek a fogalmak. A tájékozódásban dr. Bányai Tamás, ortopéd- és sportorvos, az Élj Tovább 5 Évvel! program szakértője segít.

    Egy felmérés szerint kritikusan gyenge a magyar gyerekek állóképessége

    A magyar diákok negyede túlsúlyos vagy elhízott, az állóképességi szintjük pedig lehangoló - derült ki a 2014/2015-ös tanévben elvégzett Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT) eredményeiből.

    Kerékpározás - A sportorvos ajánlása

    A kerékpározásnak számtalan válfaja ismert: hegyi-, országúti-, túrakerékpározás, spinning - hogy csak a legismertebbeket említsük. Mindegyik közös jellemzője, hogy kortól és nemtől gyakorolható és élvezhető. Lássuk, miről is van szó!

    Kocogás és a futás hatása a szervezetre - A sportorvos véleménye

    Ki gondolná, hogy a rendszeres futás hatására nem csak edzettebbekké, ellenállóbbakká, kitartóbbakká válunk, hanem még boldogabbak is leszünk. Tudományos vizsgálatok eredményei fényt derítettek a rendszeres futás testi elégedettséget fokozó hatására is. Lássuk, miről is van szó!

    A szív- és érrendszer állóképessége - A sportolás hatása

    Edzettségnek nevezzük a szervek, szervrendszerek alkalmazkodását a sorozatos fizikai terheléshez. A szív-érrendszer, légző-rendszer, vázizom-rendszer, kiválasztó-rendszer, idegrendszer, immunrendszer, anyagcsere, stb. változáson megy keresztül, amelyek szerepet játszanak az egészségmegőrzésben, sőt még bizonyos betegségek rehabilitációjában is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.