• SLE - Szisztémás lupus erythematosus

    Szerző:
    WEBBeteg

    A szisztémás lupus erythematosus, vagy röviden lupus napjainkban már jól kézben tartható betegség. Bár a tünetek évtizedeken keresztül hol fellángolnak, hol enyhülnek, a betegek nagy része jól reagál a kezelésre.

    Az lupus a test több szervét érintő autoimmun betegség, amelynek tünetei időnként felerősödnek, időnként lecsökkennek. Az SLE betegség felléphet hirtelen, vagy kialakulhat lassan, lappangva, és súlyossága egyénenként nagy eltérést mutathat.

    Immunrendszerünk működése és zavarai


    A szervezet legfontosabb védőbástyája az immunrendszer. Immunrendszerünk működése és zavarai>>

    Vannak, akiknél csak ritkán jelentkeznek enyhe tünetek, és vannak olyanok is, akiknél a folyamat felgyorsul, és néhány hét alatt akár az életet veszélyeztető állapot is kialakulhat.

    Az SLE-ben szenvedők több, mint 90 százaléka a női nem tagja, és legtöbbjük esetében 20 és 40 éves kor között kezdődik a betegség.

    A lupus tünetei

    Bár az SLE gyakorlatilag minden szervet érinthet, mégis leggyakoribb célpontjai a bőr, a vesék, és a szív.

    Hirdetések

    Mikor gyanakodjunk autoimmun betegségre?


    Az autoimmun betegségek olyankor alakulnak ki, ha a szervezet valamilyen oknál fogva nem képes felismerni saját struktúráját és immunválaszt indít el saját sejtjei és szövetei ellen, gyulladást okozva. Mikor gyanakodjunk autoimmun betegségre?>>

    A betegségnek vannak olyan általános tünetei, mint a láz, gyengeség, rossz közérzet, fáradékonyság, testsúlyvesztés.

    Leglátványosabbak a bőrtünetek. Az ún. pillangó-erythema egy leginkább lepkéhez hasonlító vörös elváltozás, mely a betegek mintegy felében látható az orrháton (ez a pillangó teste), és két oldalt az orr melletti arcterületeken (ezek a szárnyak). Az elváltozás napsugárzás vagy szoláriumozás hatására felerősödik vagy kiújul.

    A másik legjellegzetesebb bőrtünet az ún. discoid lupus - hámló, kerek, élénkpiros színű bőrkiemelkedés -, mely a test bármely részén előfordulhat.

    Felléphet még lupusban foltos hajhullás, a körmök körüli bőr vörös elszíneződése, kialakulhatnak orr- és szájnyálkahártya-fekélyek, illetve nemcsak az arcra, hanem az egész bőrfelületre jellemző a fényérzékenység.

     Laboratóriumi eltérések


    Vérszegénység, alacsony fehérvérsejt- és vérlemezkeszám, véralvadási zavarok, a korábban már említett autoantitestek jelenléte a legjellemzőbb laboreltérések. SLE-ben szenvedők esetén a syphilis igazolására alkalmazott teszt álpozitív eredményt adhat, ami természetesen nem jelenti azt, hogy a beteg syphilisben is szenved!

    A Raynaud-szindróma - amelyre az ujjak hideg hatására bekövetkező hirtelen elfehéredése, majd néhány perc múlva fájdalmas kivörösödése, duzzanata jellemző - gyakran az egyéb tüneteket megelőzően már hónapokkal korábban megfigyelhető.

    A lupus az esetek 90 százalékában az ízületeket - elsősorban a boka, térd, ujj, és csuklóízületeket - és az izmokat is érinti.

    Ez igen korai tünet, melyre gyulladás és nagyfokú fájdalom a jellemző, az akut folyamat lecsengésével azonban általában nem lesz maradandó ízületi deformitás, sem mozgáskorlátozottság.

    A betegek mintegy felénél szívburokgyulladás, mellhártyagyulladás, tüdőgyulladás, súlyos esetben tüdővérzés is fellép. Nem csak a szívburok, hanem a szívizomzat és a szívbelhártya, a billentyűk is megbetegedhetnek, melyeknek tünetei, jelei a szapora szívdobogás, az EKG-n észlelt eltérések, illetve szívritmuszavar, szívzörejek fellépte. Az erek érintettsége következtében a thrombosis, embolia, spontán vetélés kockázata is nagyobb.

    Pillangószárny erythema; Forrás: www.allaboutarthritis.com
    Pillangószárny erythema
    Forrás

    Az SLE a szemet sem hagyja érintetlenül, kötőhártya-gyulladás, fényérzékenység, homályos látás, sőt akár átmeneti vagy tartós vakság is jelentkezhet. Csökkenhet a termelt könny és nyál mennyisége is.

    A gyomor-bélrendszer részvétele miatt főleg étkezést követő hasi fájdalom, bélelhalás, hasnyálmirigy-gyulladás, hashártyagyulladás, lép- és májmegnagyobbodás is előfordulhat.
    Az idegrendszeri szövődmények közé tudatzavar, epilepsziához hasonló görcsök fellépte, súlyos depresszió és pszichés zavarok, bénulások tartoznak.

    A veseérintettség igen gyakori lupus esetén, és annak súlyossága a betegség kimenetelének szempontjából döntő fontosságú. Minél fiatalabb korban és a betegség kezdetétől számítva minél korábban jelenik meg a veseelváltozás, annál hamarabb alakul ki veseelégtelenség.

    Ha a felsorolt tünetekből valamely 4 egyszerre fennáll, az elegendő a szisztémás lupus erythematosus diagnózisának felállításához.

    A lupus kezelése

    Az SLE kezelésében alapvető fontosságúak a szteroid-készítmények, nem ajánlatos és nem is szükséges azonban a betegség kezdetétől élethosszig tartó folyamatos szteroidkezelés. Enyhe esetben - ha csak bőrtünetek vagy ízületi fájdalom áll fenn - elegendő erős hatású gyulladásgátló gyógyszerek vagy antimaláriás szerek alkalmazása is.

    Hogyan hatnak a szteroidok?


    Szintetikus szteroidokkal pótolhatjuk a kortizon és az aldoszteron hormonok hiányát, valamint nagyobb mennyiségben alkalmazva számos gyulladásos jellegű betegség orvosolható velük.
    Hogyan hatnak a szteroidok? >>

    Súlyos tünetek - veseérintettség, idegrendszeri szövődmények - felléptekor azonban nem mindig elegendő a szteroid.

    Ekkor a daganatos betegségek kezelésében általánosan alkalmazott citosztatikumok (azathioprin, cyclophosphamid, methotrexat), valamint nagy dózisú immunglobulin adására is sor kerülhet. Ha a veseelégtelenség kialakul, a beteg dialízisre, azaz művesekezelésre szorul heti 2-3 alkalommal.

    A lupus tüneteitől függően szükség lehet még vérnyomáscsökkentők, vízhajtó gyógyszerek, gyomorsavcsökkentők, epilepszia ellenes szerek, véralvadásgátló alkalmazására is.

    Mire kell odafigyelniük az SLE-ben szenvedő betegeknek?

    • Kerüljék a napozást, a szoláriumozást, nyáron pedig alkalmazzanak magas faktorú fényvédő krémet!
    • Ne szedjenek fogamzásgátló tablettát, mert a női nemi hormon tartalmú gyógyszerek a betegség kiújulását okozhatják!
    • Fokozottan óvakodjanak a fertőzésektől!
    • Kerüljék a stresszhelyzeteket, és a túlzott fizikai megerőltetést!

    Milyen kilátásai vannak a lupusos betegnek?

    Lupus és terhesség


    A szisztémás lupus erythematosusban szenvedőknek kisebb esélyük van arra, hogy teherbe essenek, és ha sikerül, fokozott odafigyelést igényelnek, hiszen körükben nagyobb a vetélés és a koraszülés aránya. A betegség miatt szedett gyógyszerek egy része magzatkárosító hatású, ezért ha az anya ezen szerek szedése alatt lett várandós, akkor nem javasolt a terhesség kihordása. További problémát jelent, hogy a tünetmentes beteg esetében a terhesség vagy szülés hatására ismét kiújulhat a betegség.

    Az SLE-ből nem lehet meggyógyulni, egész életen át szenved tőle az, akinél kialakult.

    Lefolyása változatos, függ a beteg életkorától, nemétől (férfiaknál súlyosabb), egyéb betegségeitől is, ezért a kimenetel nem jósolható meg egyszerűen, ám gyors lefolyást követő halálhoz csak igen ritka esetekben vezet. 

    A legáltalánosabb az, hogy a tünetek éveken, évtizedeken keresztül hol fellángolnak, hol enyhülnek. A betegek egy része spontán javulást mutat, nagy részük pedig jól reagál a kezelésre.

    Korábban a szisztémás lupus erythematosusban szenvedők élettartama jóval alacsonyabb volt az átlagosnál, napjainkban azonban szerencsére általában csak néhány évvel csökken!

    (Dr. Soltész Annamária)

    Legutóbb frissült:

    Egészség? Betegség?

    Nézze meg a WEBBetegen!

   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   •  


    Szóljon hozzá ön is!
    Hozzászólások (23)
    Írta: Pákozdi Erik
    2015-01-17 19:11
    Én is sle-s vagyok 31 éves korom óta most 39 vagyok.Sajnos nem tudok teherbe esni segitsen valaki!!!! /vedd humornak és ne bolondulj meg/

    Írta: Réti Boglárka
    2014-09-01 16:41
    Sziasztok!A nevem Réti Bogi,34 éves vagyok,4 éve egy vegyszer fertözés indított el egy autóimmun folyamatot.Kórházba kerültem,szívburok gyulladással,gond volt a májammal és a vesémmel is.Hamarosan felállították a diagnózist:Lupus.Ez párosult egy nap allergiával és egy fény érzékenységgel is.Egy világ dőlt össze bennem,nem tudtam,hogy fogok ezzel a betegséggel együtt élni.Ugy éreztem,össze nyomnak a falak,és nincs holnap.Lassan talpra álltam,a gyógyszereket le tettem,elkezdtem sportolni....és,működik.Persze,időről időre jelentkeznek a tüneteim,de nem durván.Két problémám van,ami zavar,ebben kérek segítséget,az egyik,a folyamatosan hulló hajam.Foltokban hullik és nagy mennyiségben és gyorsan.Akinek sikerült ez valamivel megállítania,kérem segítsen nekem is.A másik,a szexuális életemre van hatással.Mióta beteg lettem,egyre érzéketlenebbé válok.Van esetleg más is így?

    Írta: Ferenczi Tünde
    2014-04-14 13:09
    Üdv mindenkinek . Nálam 1988-ban fedezték fel a betegséget , akkor 14 éves voltam . Most 39 vagyok és azóta folyamatos kezelés alatt vagyok . Volt már bénulásom , vakság is előállt . 2007 ben átestem egy őssejt transzlanton is aminek már lassan 7 éve de az sem segített csak az ideg problémákon , tehát nem hinném , hogy valaki is teljesen meggyógyult ebből a betegségből . Nagyon optimistán fogom fel az egész betegséget de tisztában kel lenni mindenkinek aki ebben szenved , hogy élete végéig sajna ezzel kel élnie és ezt el kel fogadni .Tisztelettel . Tünde .

    Írta: Margit
    2014-04-12 14:41
    1981-ben diagnosztizálták az SLE-t, nagy nehezen hónapok mulva, amikor már felment a lázam 41 fokra. Áthelyezetek a Semmelweis Egyetem II. sz. Belklinikájára, ahol azonnal nagy mennyiségben kaptam steroidokat.Kb. két év kellett ahhoz, hogy a tünetek (szívburok gyulladás és mellhártya gyulladás, stb.) nagy részben eltünjenek. Most 74 éves vagyok és az elmúlt években tünet mentes voltam. De azt nem merem kijelenteni, hogy meggyógyultam.

    Írta: Gabi
    2014-01-21 22:58
    Nálam 1983-ban 23 évesen diagnosztizálták az SLE-t. 175cm-es magasságomhoz képest 50 kilóra lefogytam, és csak akkor nem fájt semmim, ha nem mozdultam. Ez eltartott 1 évig, amikor eldöntöttem, hogy ezen tudatosan változtatnom kell. Természetgyógyász segítségét is kértem, aki talpmasszázs segítségével oldotta a duzzanatokat. Megtanított a testem beszédére, annak figyelembevételével a táplálékbevitel fontosságára. És a legfőbb az, hogy ne legyen betegség tudatom. Elfogadtam, hogy van és soha nem fogok belőle meggyógyulni, de nem foglalkoztat minden nap. Most 53 évesen 25 éve gyógyszer és tünetmentes vagyok. Igaz, hogy az orvosom mert olyan gyógyszert adni az elején, amitől az állapotom 6 hónap alatt teljes mértékben megváltozott, 65kg-ra felhíztam és nem voltak fájdalmaim. Azóta figyelek arra, hogy pl.: nem iszom tejet, amit megkívánok azt lehetőségemhez mérten megeszem, de mértékkel. A kontroll-leleteim továbbra is jelzik a betegség meglétét, de ilyen hosszútávon is képes nyugalomban maradni, ha kicsit odafigyelünk magunkra!

    Lapozzon a hozzászólások között!