Térd téma

Térd belső szakításos törésének rögzítése

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2022-10-11 14:12

A csonttörések speciális formája a szakításos törés, amikor hirtelen erős húzásos vagy csavarásos terhelés miatt egy ízületi szalag, vagy egy csonton tapadó ín leszakít egy darabot a csont ízületi felszínéből. Akkor fordulhat elő, amikor az adott ponton a csont gyengébb, mint az ín, illetve szalag. Hatásában egyenértékű az ín/szalag szakadásával. Az ilyen típusú töréseket is rögzíteni kell, sok esetben műtéti megoldás szükséges.

A felvételen az látható, hogy a térd hátsó keresztszalagja a sípcsont felső részéből kiszakított egy csontdarabkát (nyíllal jelöltük a képen)amit fémcsavarral rögzítettek és így biztosították az ízület stabilitását.

A térdhajlatfájdalom 10 lehetséges oka és kezelésük

27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum - Dr. Puskás Réka, reumatológus - 2022-10-04 20:33
Térdhajlat
A térdhajlatfájdalomnak számos oka lehet, amelyek komolyságukban és kezelési módjaikban is jelentősen különbözhetnek. Az alábbiakban a fájdalom 10 lehetséges okát és ezek kezelési módszereit ismertetjük.

Pikkelysömör: a bőrgyógyász tanácsai

Budai Allergiaközpont - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus - 2022-03-06 17:03
Mit tegyünk, hogyan védekezzünk a pikkelysömör makacs, kiújuló tünetei ellen? Öngyógyítás helyett forduljon bőrgyógyász szakorvoshoz!

Mozgás fájós térddel - Árt vagy használ a biciklizés és a futás?

Fájdalomközpont - Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, sebész, fájdalomspecialista - 2022-02-06 15:06
Egyre többen pattannak biciklire, húznak futócipőt. De vajon jót tesznek-e ezzel a térdízületüknek, különösen, ha az eleve problémás? Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista erre a kérdésre adott választ.

Előzze meg a térdfájást!

WEBBeteg - 2021-09-24 05:06
A térdfájás egy gyakori ízületi panasz. Hogyan előzheti meg a kialakulását? Cikkünkben hasznos tanácsokat olvashat.

Porckopása van? Ezek az injekciós kezelések segíthetnek

Fájdalomközpont - Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, sebész, fájdalomspecialista - 2019-01-16 17:05
A térdben jelentkező kopás fájdalmassá teheti a hétköznapi tevékenységeket is, mint a lépcsőzés, a leülés, a felállás. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista szerint azonban az injekciós terápiák jelentős javulást hozhatnak.

11 fontos tipp térdfájdalom esetére

Fájdalomközpont - Dr. Páll Zoltán, sebész, traumatológus, sportorvos - 2019-01-05 17:36
A térdünk számos akut és krónikus ok miatt fájhat, megsérülhet, kophat benne a porc. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos számos hasznos tanáccsal szolgál, amelyekkel kezelhető, kivédhető a fájdalom.

Mikor van szükség térdprotézisre?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2018-05-06 05:21
Térdprotézis
Az izmok által alig védett térdízület nagyon sérülékeny, ezért balesetből eredő térdelváltozások, ízületi gyulladás vagy (időskori) porckopás esetén térdprotézisre lehet szükség.

Térd MRI-felvételen

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-30 13:42

A térdről készült MR (mágneses rezonancia) felvétel részletes képet ad a térdben lévő lágyszövetek állapotáról, esetleges sérüléseiről.

A mellékelt képen három különböző, egymásra merőleges síkban készült felvétel látszik a térdről. MR-vizsgálattal az ízületet alkotó csontok, szalagok, félhold alakú porcok (meniscusok) és az ízületi felszíneket borító porc is jól vizsgálható.

Ezzel szemben a CT csak a csontokról ad megbízható képet – bár nagyobb felbontással és részletgazdagsággal ábrázolja azokat.

A térdkalács (patella) a combcsont vájulatában helyezkedik el. Az ízület része még a combcsont ízfelszíne és a lábszárcsont ízfelszíne. A térdkalácsot erős ín köti a lábszárcsonthoz. A rögzítő szalagok megakadályozzák, hogy a térdkalács kimozduljon a helyéből. Az ízfelszíneket üvegporc borítja. A térdízület részeit különféle szalagok, valamint az ízületi tok kötik össze.

Térdről készült röntgenfelvétel

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-30 13:40

A végtagok és azok részeinek, így a térdnek is a röntgenvizsgálata a csontok eltéréseit mutatja ki, például a töréstficamotcsontritkulást, kóros meszesedéseket, tumorokat. Alapvetően két, egymásra merőleges felvétel készül a térdízületről, de bizonyos esetekben különleges beállításra is szükség lehet.

A felvételen látható a combcsont alsó része, a térdkalács, valamint a vastagabb sípcsont és a vékonyabb szárkapocscsont felső részei. A csontok közt porc helyezkedik el, ami röntgennel nem ábrázolódik, közöttük a keskeny ízületi rést folyadék tölti ki. A térdízületet körülvevő ízületi tok normális esetben szintén láthatatlan a röntgenfelvételen, mert nem különül el a többi lágyrésztől.

Térd

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-07-29 15:55

A térdsérülések megértéséhez ismernünk kell a térdízület felépítését. Az ízület a következő részekből áll: a combcsont ízülete, a lábszárcsont ízülete és a térdkalács (patella), mely a combcsont vályulatában helyezkedik el. A térdkalácsot erős ín köti a lábszárcsonthoz.

Ez teszi lehetővé, hogy felette található négyfejű combizom segítségével kinyújthassuk vagy megfeszítve tarthassuk a térdet. A belső és a külső rögzítő szalagok segítenek abban, hogy a térd mozgásai közben a térdkalács ne mozduljon ki a helyéről.

Az ízfelszíneket tükörsima felületű, úgynevezett üvegporc borítja. Az üvegporcot mintegy kiegészítve a sípcsont lapos ízületi felszínén két félhold alakú rostos-rugalmas porc, a külső és belső meniscusok helyezkednek el. Ezek növelik a terhelési felszínt, valamint csökkentik az ízeletet érő dinamikus terheléseket. A térdízületet alkotó részeket különféle szalagok, valamint az ízületi tok köti össze. Sérülési gyakoriság alapján négy szalag a legfontosabb: a két oldalszalag (belső és külső) és a két keresztszalag (elülső és hátulsó). A szalagok, inak, ízületi tok, meniscusok feladata, hogy megakadályozzák a mozgás során az ízületet alkotó csontok kóros mértékű elmozdulását.

A térdsérülésekről bővebben a WEBBetegen

Chondromalacia patellae

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2010-07-26 14:20
Tisztelt Doktor Úr! Az MR leletemem ez a diagnózis olvasható: Grade I-II chondromalacia patellae. Korai chondropathia jelei a mediális tibiofemoralis kompartmentben. Lateralis meniscus ruptura és degeneráció. Kp. mennyiségű izületi folyadék.PVNS

Térd probléma

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2010-07-20 14:20
Kedves Weborvos! 16 éves koromban jelentkeztek először a tünetek. Minden ok nélkül bedagadt a térdem, nem bírtam behajlítani, menni se rajta. Akkor azt mondták, hogy még növésben vagyok, nem fejeződött be a csontosodás. Kenőcsöt kaptam rá. A követ

Műtött térd - femur töréssel -Sürgős!

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2010-07-19 14:11
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 10 évvel ezelőtt volt egy balesetem, a lábam műtötték, combcsont törésem volt, enderszegezték, majd fél évre rá kiszedték a szegeket. Tünetmentes voltam egészen mostanáig. 3 hónappal ezelőtt kezdődött a panaszom, néha ho

Sokat kell várni a vizsgálatra térdfájdalmam miatt

Orvos valaszol - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus - 2010-05-27 18:30
Tisztelt Doktornő!   Az UH vizsgálatra 1 hónapot kellett várnom. A vizsgálat eredményét szerettem volna bemutatni/átadni a vizsgálatot kérő rheumatologus orvosomnak, de ő csak ismét 1 hónap múlva hajlandó fogadni (előjegyzési naptára teltségére

Térd hyperpressios syndroma mit jelent

Orvos valaszol - Dr. Fáklya Mónika - 2010-04-30 14:48
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Régóta fennálló térdproblémám miatt MR-vizsgálatra küldtek az eredmény értelmezésében kérném segítségét, mely a következő: A patella lateralisatioja, a hátsó keresztszalag kis körülírt részleges laesiojának gyanúja! Műtétet j

Térd2

Orvos valaszol - Dr. Bessenyei Mónika - 2010-04-30 14:09
  Üdvözletem. Olyan kérdéssel fordulok önökhoz, hogy egy térdsérülést követően az alábbi eredményeket kaptam amiket nem nagyon értek és szer

Térd artrozis

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2010-03-03 12:32
Tisztelt Doktor Úr /NŐ/ Először kb 20 éve történt, hogy nem tudtam a hegyről lejönni. Kopást állapítottak meg a jobb térdemben és valami kis kinövéseket. Fél éves -már nem emlékszem milyen- kezelések után teljesen rendbe jöttem. Két éve, három napo

ortopédia lelet

Orvos valaszol - Dr. Kocsis István - 2010-01-15 12:27
kérem értékelje lányom térdizület UH felvételét oldalszalagok megtartottak. meniscus laesiora utaló jel nem látszik. a recessus suprapatellarisban kisebb mértékű synovium proliferatio látható. a poplitea árokban caudalisban egy 20x10 mm-es lobulalt,

Sportolhatok?

Orvos valaszol - Dr. Bessenyei Mónika - 2009-09-17 21:59
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A problémám a térdemmel van. Kb 13 éves koromban szereztem tudomást arról hogy schlatter osgood nevű betegségben szenvedek. Amikor megállapították, elmondták azt is hogy ez a betegség a csontosodás lezárulásával megszűnik. Mos

Javaslat...

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2009-08-31 13:29
Tisztelt Doktorur/vagy Doktornő.Szeretnék kérni véleményét, hogy őn mitjavasolna. Mivel, hogy mind kéttérdemben artrozis van.És most már nem csak terhelés altt fáj hanem nyugalmi állapotban is, és sajnos most már lassan a lépcsőkön sefel sele nem mer