Pihentessük vagy mozgassuk fájós térdünket?

Dr. Szamosi Szilvia
szerző: Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus - WEBBeteg
frissítve:

15 éves vagyok, 172 cm magas 65 kg. Elég gyorsan nőttem, a múlt nyáron körülbelül 5 cm-t és valószínűleg ezért fájnak a térdeim, de szeretnék erről bebizonyosodni. Jó a könnyített tesi vagy majd kinövöm? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!

15 éves vagyok, 172 cm magas, 65 kg. Gyorsan nőttem a múlt nyáron 5 cm-t, és valószínűleg ezért fájnak a térdeim, de szeretnék erről megbizonyosodni. Az iskolámban van gyógytestnevelés, nem tudom arra kellene-e járnom, vagy elég-e a könnyített testnevelésóra, esetleg hagyjam, majd kinövöm? Válaszukat előre is köszönöm!

A reumatológus válaszol

Tisztelt Kérdező!

A térdízületi fájdalmának legvalószínűbb oka, valóban a hirtelen növekedés lehet. Egyrészt ilyenkor statikailag is megváltoznak a viszonyok, melyhez alkalmazkodni kell a szervezetnek, így tehát a szalagok nagyobb terhelésnek vannak kitéve. Ebben az esetben a könnyített torna nem probléma.

Másrészről fiatal korban gyakori a túlerőltetés következtében kialakuló csontosodási zavar, melynek tünete, hogy a sípcsont felső része kifejezetten nyomásérzékeny, be is duzzadhat, illetve ha ellenállással szemben megpróbáljuk kinyújtani a behajlított térdet, akkor is fájdalmat provokálhatunk. Ezt az eltérést röntgenfelvétellel lehet kimutatni.

A kezelés legfontosabb eleme a pihentetés, ebben az esetben akár teljes felmentés a torna alól, ha nem gyógyul, gipsz felhelyezés. Ha ilyen tünetekez észlel, forduljon ortopéd szakorvoshoz!

Tisztelettel: Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Térdfájás
A térdfájás gyakran jelentkező ízületi panasz. Fiatalok esetében legtöbbször túlerőltetés, sportolás következtében kialakuló nyáktömlőgyulladás, illetve sérülés, idősebb életkorban pedig leggyakrabban porckopás következményeként jelentkezhet a térdfájdalom.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Rybaltovszki Henrik, ortopéd-traumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.