Térdsérülések kezelése double-bundle technikával és saját vérrel

szerző: T. Zs., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Katus Attila többszörös aerobik világbajnok 2016 nyarán szerzett olyan komoly térdszalagsérülést, amely után a műtéti beavatkozás elkerülhetetlenné vált. Az élsportolót megoperáló sebész, dr. Knoll Zsolt egy olyan speciális - úgynevezett double-bundle - technikát alkalmazott, amely egy egyedülálló sebészeti eljárás hazánkban.

Legtöbbször sportoláskor (futballozás, síelés, kosárlabdázás), az úgynevezett rotációs mechanizmusú (csavarásos) mozdulatok közben érheti az embert olyan véletlen baleset, melynek során a térd szalagjai elszakadhatnak. Habár a térdszalag helyreállítására többféle műtéti eljárás is létezik, az a különleges double-bundle (duplaköteges) technika, melyet dr. Knoll Zsolt sportsebész hazánkban egyedülálló módon alkalmaz, rendkívül eredményes és lényegesen lerövidíti a műtét utáni rehabilitáció idejét.

Ez is érdekelheti Önt A térdsérülések fajtái és kezelésük

Katus AttilaA térd sérüléseiről és a különleges műtéti eljárásokról dr. Knoll Zsolt ortopéd-traumatológus, sportorvos, sportsebészt kérdeztük.

Katus Attila térdszalagműtéte során is a double-bundle technikát alkalmazta. Miben különbözik ez az új eljárás a korábban megszokott keresztszalagműtétektől?

Dr. Knoll Zsolt: A double-bundle – azaz duplaköteges – technika alkalmazása során megkeressük a tapadási pontokat, és a szalagokat ugyanoda helyezzük vissza, ahová azok eredetileg is tapadtak. Ez egy nagyon komplikált, nehéz műtét, melynek során az elülső keresztszalagot két kötegként pótoljuk. Tulajdonképpen két furat kerül a lábszárba és a combcsontba, és ezen húzzuk át a térdet tartó inakat.

Mennyire elterjedt ez a fajta műtéti eljárás Magyarországon?

Dr. Knoll Zsolt: Tudomásom szerint csak én végzek ma az országban double-bundle technikára alapuló keresztszalagműtétet.

Traumás eseteknél mennyi idő elteltével ajánlott keresztszalagműtétet végezni?

Dr. Knoll Zsolt: A balesetek után akkor szabad elvégezni az elülső keresztszalag (LCA) pótlását, ha a beteg térde nem duzzadt, nem meleg tapintatú, nincs benne ízületi elakadást okozó mozgásbeszűkülés.

Műtét után mennyi idő elteltével lehet először lábra állni? A double-bundle technikával végzett műtét után mikorra érhető el a teljes felépülés?

Dr. Knoll Zsolt: A műtét után már másnap lábsúly terheléssel mankózik a beteg. A beavatkozást követően sem gipszre, sem térdrögzítőre nincs szükség. A teljes rehabilitáció azonban a szalag szövettani beépülésének függvényében valósul meg: ez minden ilyen típusú műtét esetén 6-8 hónapot vesz igénybe. Az új technikával a korai rehabilitációs lépések gyorsulnak fel, illetve az ízületi kopások és a térd későbbi sérüléseinek valószínűsége csökken le nagymértékben.

Ez a fajta műtét igényel-e speciális rehabilitációt?

Dr. Knoll Zsolt: A double-bundle eljárás egy hozzá kapcsolódó speciális rehabilitációs programmal alkot egy egészet. A gyógytornászainkkal ismertetjük azt a különleges programot, melynek alkalmazásával lerövidülhet a műtét utáni lábadozás időszaka.

Egyre több helyen hallani az úgynevezett prerehabilitáció – azaz a műtétet megelőző rehabilitáció, gyógytorna – fontosságáról. Önnek mi erről a véleménye, ajánlaná-e betegeinek ezt az eljárást?

Dr. Knoll Zsolt: Nagyon is. A prerehabilitáció gyógytornász segítségével zajlik, és azokat az izomstruktúrákat erősíti, melyek a műtét után – mozgás hiányában – várhatóan rögtön elsorvadnak. Az elő-rehabilitáció szintén képes lényegesen lerövidíteni a műtét utáni felépülés idejét.

A mindennapi élet során – a sportoláson kívül – mi okozhat olyan komoly sérülést, ami után a műtéti beavatkozás elkerülhetetlenné válik?

Dr. Knoll Zsolt: A térdszalagsérülések az esetek nagy részében sportolás közben szenvedett balesetekből adódnak, de egy közúti baleset – főleg a motorbalesetek –, vagy akár a munkahelyi balesetek is járhatnak térdszalagszakadással.

Mik azok a tünetek egy-egy térdsérülés után, melyek észlelésekor rögtön orvoshoz kell fordulni?

Dr. Knoll Zsolt: Amennyiben a sérülés után instabilitást érzünk a térdben, vagy ha az az érzés támad, hogy két csont nem illeszkedik tökéletesen egymáshoz, továbbá ha nem tudjuk kinyújtani a lábunkat, esetleg ha mozgatásra megduzzad a térd tájéka, rögtön keressünk fel egy szakorvost.

Sokaknak komoly problémát okoz a porckopás. Mitől alakulhat ki? Hogyan lehet megelőzni, vagy ha már kialakult, hogyan lehet orvosolni a porckopást?

Dr. Knoll Zsolt: Az esetek nagy százalékában a porckopás genetikai eredetű, tehát örökletes. A betegség sajnos nem gyógyítható, ugyanakkor gondozható állapot, amellyel együtt lehet élni. A tünetek enyhítésére létezik egy speciális, úgynevezett saját vér (PRP) technika, melynek során a beteget a saját, lecentrifugázott vérével gyógyítják meg. Az eljáráshoz körülbelül 1,5 dl saját vérre van szükség, ami egy különleges gépbe kerül. A centrifugálás során leválasztjuk a vér alakos elemeit és a vérplazmát, a problémás területre pedig a vörösvértestekből és a vérplazmából kinyert összetevőket fecskendezzük. Ez az eljárás képes a porckopás tüneteit 1,5–2 évre csillapítani.

Az említett térdműtétek után lehetséges-e a teljes felépülés, illetve vissza lehet-e térni a sportoláshoz?

Dr. Knoll Zsolt: Keresztszalag- és porcműtétek után tökéletesen fel lehet épülni, illetve a sportoláshoz is vissza lehet térni, legyen szó akár hobbisportról, akár élsportról. Porcműtét után 4–6 héttel már lehet könnyű, kímélő mozgásokat végezni, míg 8 hét után a térdet jobban megterhelő futás és kerékpározás is lehetséges. Az operáció után 8–10 hónappal pedig a csavarásos mozdulatok sem jelentenek problémát, ekkorra elérhető a teljes felépülés.

Sportsebészi karrierje alatt történt-e olyan különleges műtéti siker, esetleg nem várt gyógyulás, amelyre a mai napig szívesen emlékszik vissza?

Dr. Knoll Zsolt: Természetesen. Véber György futballista rendkívül komoly sérülését követő sikeres műtét, vagy Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó athéni olimpiai győzelme három hónappal a porckorong műtéte után mind olyan események, amelyekre elfogódottan, ám büszkén emlékszik vissza egy orvos.

Tovább A térdfájás lehetséges okai

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Tóháti Zsuzsa
Orvos szakértő: Dr. Knoll Zsolt, sportsebész
Kép forrása: emineo.hu

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.