• Formula-1-es autóhoz kifejlesztett anyag védi meg lábunkat

    Szerző: emineo.hu

    Akár évekig is képesek vagyunk figyelmen kívül hagyni, hogy cipőnket egyenetlenül tapossuk ki és nem is gondoljuk, lábunk súlyos deformitást szenvedett.

    Korunk egyik népbetegsége a lúdtalp

    A lúdtalp szó hallatán általában egy gyermekkorban előforduló betegség jut először eszünkbe. A talp hosszanti irányú boltozatának megsüllyedése azonban nemcsak a legkisebbeket érinti, bármely életkorban kialakulhat. Korunk egyik népbetegsége a lúdtalp

    Mivel panaszaink egy ideig nincsenek, már csak akkor megyünk orvoshoz, amikor az állandó túlterhelésnek kitett izmaink, inaink, szalagjaink krónikus gyulladás miatt megfájdulnak. Gyógytornával, vagy speciális, méretre készített talpbetéttel azonban kezelni lehet a mozgásszervi problémát.

    Akár hosszú éveken át sem tulajdonítunk jelentőséget annak, hogy cipőnk sarkának külső része néhány hét alatt elkopik, vagy lábbelink más része eldeformálódik. Érdemes lenne azonban ezekre a jelekre odafigyelni, hiszen lábunknak kell elviselni egész testünk súlyát. Abban a pillanatban pedig, hogy felborul lábunk biomechanikai egyensúlya, súlypontunk is megváltozik. Emiatt a teljes alsó végtag, a boka, a térd, a csípő terhelési vonala is módosul, és így bizonyos területek túlterhelődnek.

    Dr. Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ ortopéd-traumatológusa kifejtette, az állandó túrterhelésnek kitett izmok, inak, szalagok krónikus túlterheléses gyulladás miatt fájdalmakat okozhatnak.

    Hirdetés

    Nem tanácsos megvárni a krónikus gyulladásos fázist, mivel a gyógyulási időszak nagyjából annyi időt vesz igénybe, amennyi idő alatt kialakult a betegség. Ez akár hónapokig is eltarthat, amely alatt rendszeresen kell rehabilitációs kezelésre, gyógytornára, szükség szerint fizikoterápiára járni. A gyógytorna során a helytelenül eltolódott súlypontot korrigáljuk, hogy a láb helyes terhelést kapjon állás, illetve járás közben. Ehhez speciális mélyizomzat erősítő, helyzetérzékelés-fejlesztő gyakorlatsorozatokat alkalmazunk. A kezeléseknek köszönhetően a boltozatokat fenntartó izmok egyensúlyba kerülnek, és ismét eredeti anatómiai funkcióikat látják el – fogalmazott Dr. Börzsei-Knoll Veronika.

    Milyen cipőt vásároljunk?

    A lábunkra élethossziglan szükségünk van. De hogyan vásároljunk ennek tudatában lábbelit, erről nem szólnak a híradások, és a reklámok, az üzleti fogások sem éppen a tartós, kényelmes, hordható cipőket favorizálják. Milyen cipőt vásároljunk? Az ortopédus tanácsai

    A lábsebész szakorvos hozzátette, felnőtt korban csak a gyógytorna nem lesz elegendő, mindezt ki kell egészíteni speciális, egyedi talpbetét rendszeres viselésével.

    Gyermekkorban más a helyzet: 12 éves kor alatt a modern lábsebészeti irányelv nem javasolja cipőbetét viselését, csak rendkívül súlyos lábdeformitás esetén. Gyerekeknél egy rendszeresen és otthon is végzett gyógytornával cipőbetét nélkül is sikereket tudunk elérni.

    A doktornő a boltokban kapható konfekció cipőbetéteket nem javasolja, hiszen szerinte ezeknél épp a lényeg vész el, amely a legfontosabb eleme a korrekciónak, az egyénre szabott súlypont-helyreigazítás.

    Sokfajta eljárással készített és különböző típusú cipőbetét kapható a piacon. Igazságot tenni nehéz, alapszabály azonban az egyediség mellett még annyi, hogy rugalmas anyagból készüljön.

    A cipőbetétnek ugyanis még egy fontos feladata van. Védelmet kell, nyújtson a káros rezgéshullámokkal szemben, amelyek napjainkban, a mesterséges, kemény burkolatokon érik lábunkat és így egész testünket – tette hozzá a szakember.  

    Manapság két alaptípusú betétet lehet kapni: bőrből, illetve polifoamból gyártottat. Előbbit azoknak ajánlják, akik vékonyabb betétet szeretnek, utóbbit azoknak, akiknek izzadékony a lába, vagy sportolnak. Ezeken kívül van két speciális típus, amelyet igénybe lehet venni. A biobőr mellett a noene anyagot emelnénk ki jobban: ez ugyanis a legnagyobb ütközéselnyelő anyag, amely teljesen meg tudja óvni a lábat a cipő-talaj érintkezése során keletkezett káros energiáktól. A noene anyagot egyébként a Formula-1-es autók pilótafülkéit érintő vibráció csökkentésére fejlesztették ki.

    (www.emineo.hu)

    Módosítva: 2014.10.17 23:23, Megjelenés: 2014.10.17 23:23
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a betegségből.

    Hüvelygomba

    Hüvelygomba

    Dr. Farkas Ágnes

    Miért lehet gyakoribb fogamzásgátló szedése mellett? Okozhatja a fogamzásgátló?

    Kijárási korlátozás - Otthoni torna a derékfájás és hátfájás ellen

    A koronavírus miatt már nemcsak a napi nyolc óra munkát töltjük számítógép előtt, hanem a teljes napunkat, hiszen szinte mindent online intézünk: a bevásárlást, a barátokkal történő kapcsolattartást, de még a gyermekünk házi feladatát is a laptopon készítjük el. Az állandó ülés miatt még olyan embereknél is előfordulhat derék-, illetve hátfájdalom, akik korábban nem ismerték ezt az érzést. Milyen gyakorlatok segíthetnek a fájdalom enyhítésében?

    Izombiopszia - Mikor és hogyan történik?

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor van szükség izombiopsziára, és hogyan történik?

    Mezítláb, zokniban vagy cipőben? Ez itt a kérdés

    A baba érkezése előtt a szülők értelemszerűen csak a lábacskák védelmére, a hidegtől óvva vásárolnak tipegő zoknit. Később, amikor feláll a csecsemő, a kapaszkodás mellett nagy biztonságérzetet ad számára, ha stabil lábakon áll, s nem csúszkál a zokniban vagy a tipegőben. Erre alkalmasak a csúszásgátló pontokkal ellátott modern zoknik.

    Nyáron még fontosabb a megfelelő cipőválasztás

    Lassan beköszönt az igazi nyár, amikor leginkább mezítláb, vagy szellős papucsokban, szandálokban érezzük majd jól magunkat. Sokszor azonban éppen ezek a könnyed nyári lábbelik a legfőbb okozói súlyos mozgásszervi problémáknak, így nem árt az óvatosság.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások