Formula-1-es autóhoz kifejlesztett anyag védi meg lábunkat

Emineo Magánkórház
megjelent:

Akár évekig is képesek vagyunk figyelmen kívül hagyni, hogy cipőnket egyenetlenül tapossuk ki és nem is gondoljuk, lábunk súlyos deformitást szenvedett.

Korunk egyik népbetegsége a lúdtalp

A lúdtalp szó hallatán általában egy gyermekkorban előforduló betegség jut először eszünkbe. A talp hosszanti irányú boltozatának megsüllyedése azonban nemcsak a legkisebbeket érinti, bármely életkorban kialakulhat. Korunk egyik népbetegsége a lúdtalp

Mivel panaszaink egy ideig nincsenek, már csak akkor megyünk orvoshoz, amikor az állandó túlterhelésnek kitett izmaink, inaink, szalagjaink krónikus gyulladás miatt megfájdulnak. Gyógytornával, vagy speciális, méretre készített talpbetéttel azonban kezelni lehet a mozgásszervi problémát.

Akár hosszú éveken át sem tulajdonítunk jelentőséget annak, hogy cipőnk sarkának külső része néhány hét alatt elkopik, vagy lábbelink más része eldeformálódik. Érdemes lenne azonban ezekre a jelekre odafigyelni, hiszen lábunknak kell elviselni egész testünk súlyát. Abban a pillanatban pedig, hogy felborul lábunk biomechanikai egyensúlya, súlypontunk is megváltozik. Emiatt a teljes alsó végtag, a boka, a térd, a csípő terhelési vonala is módosul, és így bizonyos területek túlterhelődnek.

Dr. Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ ortopéd-traumatológusa kifejtette, az állandó túrterhelésnek kitett izmok, inak, szalagok krónikus túlterheléses gyulladás miatt fájdalmakat okozhatnak.

Nem tanácsos megvárni a krónikus gyulladásos fázist, mivel a gyógyulási időszak nagyjából annyi időt vesz igénybe, amennyi idő alatt kialakult a betegség. Ez akár hónapokig is eltarthat, amely alatt rendszeresen kell rehabilitációs kezelésre, gyógytornára, szükség szerint fizikoterápiára járni. A gyógytorna során a helytelenül eltolódott súlypontot korrigáljuk, hogy a láb helyes terhelést kapjon állás, illetve járás közben. Ehhez speciális mélyizomzat erősítő, helyzetérzékelés-fejlesztő gyakorlatsorozatokat alkalmazunk. A kezeléseknek köszönhetően a boltozatokat fenntartó izmok egyensúlyba kerülnek, és ismét eredeti anatómiai funkcióikat látják el – fogalmazott Dr. Börzsei-Knoll Veronika.

Milyen cipőt vásároljunk?

A lábunkra élethossziglan szükségünk van. De hogyan vásároljunk ennek tudatában lábbelit, erről nem szólnak a híradások, és a reklámok, az üzleti fogások sem éppen a tartós, kényelmes, hordható cipőket favorizálják. Milyen cipőt vásároljunk? Az ortopédus tanácsai

A lábsebész szakorvos hozzátette, felnőtt korban csak a gyógytorna nem lesz elegendő, mindezt ki kell egészíteni speciális, egyedi talpbetét rendszeres viselésével.

Gyermekkorban más a helyzet: 12 éves kor alatt a modern lábsebészeti irányelv nem javasolja cipőbetét viselését, csak rendkívül súlyos lábdeformitás esetén. Gyerekeknél egy rendszeresen és otthon is végzett gyógytornával cipőbetét nélkül is sikereket tudunk elérni.

A doktornő a boltokban kapható konfekció cipőbetéteket nem javasolja, hiszen szerinte ezeknél épp a lényeg vész el, amely a legfontosabb eleme a korrekciónak, az egyénre szabott súlypont-helyreigazítás.

Sokfajta eljárással készített és különböző típusú cipőbetét kapható a piacon. Igazságot tenni nehéz, alapszabály azonban az egyediség mellett még annyi, hogy rugalmas anyagból készüljön.

A cipőbetétnek ugyanis még egy fontos feladata van. Védelmet kell, nyújtson a káros rezgéshullámokkal szemben, amelyek napjainkban, a mesterséges, kemény burkolatokon érik lábunkat és így egész testünket – tette hozzá a szakember.

Manapság két alaptípusú betétet lehet kapni: bőrből, illetve polifoamból gyártottat. Előbbit azoknak ajánlják, akik vékonyabb betétet szeretnek, utóbbit azoknak, akiknek izzadékony a lába, vagy sportolnak. Ezeken kívül van két speciális típus, amelyet igénybe lehet venni. A biobőr mellett a noene anyagot emelnénk ki jobban: ez ugyanis a legnagyobb ütközéselnyelő anyag, amely teljesen meg tudja óvni a lábat a cipő-talaj érintkezése során keletkezett káros energiáktól. A noene anyagot egyébként a Formula-1-es autók pilótafülkéit érintő vibráció csökkentésére fejlesztették ki.

(www.emineo.hu)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.