Sugárkezelés téma

Melanoma malignum: agyi áttétek kezelése

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus - 2022-02-17 20:33
Az agyi áttétek gyakori előfordulása miatt a melanomás betegek nagy részénél rutin vizsgálatként kell javasolni az agy területét is magába foglaló PET-CT, koponya-MR vagy CT-vizsgálatot.

Sugárkezelés vagy kemoterápia?

WEBBeteg - Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus - 2022-02-17 16:03
A sugárterápiával és kemoterápiával foglalkozó tudomány viszonylag fiatal az orvosláson belül. A sugárterápia közel 120 éves múltja és folyamatos fejlődése az onkológiai betegek több mint 80 százalékának nyújt kezelési lehetőséget. A kemoterápia (bár fiatalabb orvosi diszciplína) a sugárkezeléssel karöltve kiegészíti a beteg kezelési lehetőségeit.

Hogyan kezelhető a csontáttét?

WEBBeteg - Dr. Puskás Réka, reumatológus - 2021-12-16 13:03
A rosszindulatú daganatos betegségek előrehaladott formájában igen gyakran diagnosztizálható csontáttét. Leggyakrabban a tüdő-, emlő-, dülmirigy-, vese-, pajzsmirigyrákos betegeknél alakul ki csontáttét, illetve vérképzőszervi elváltozások közül a myeloma multiplex esetén.

A retinoblastoma kezelése

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2021-11-25 03:03
A retinoblastoma kezelése az egyszerűbb lézeres kezeléstől a szemgolyó eltávolításáig is terjedhet. Rosszindulatú daganatról lévén szó, a kezelés elsődleges célja a beteg életének megmentése, és csak másodsorban a szem megmentése.
A vizelet inkontinencia, azaz a vizeletürítés feletti kontroll elvesztése gyakori azoknál a férfiaknál, akik a prosztatarákjuk miatt műtéten vagy sugárkezelésen estek át. Ezért is fontos felkészülni arra a lehetőségre, hogy egy ideig a vizelet inkontinencia nehezítheti majd a beteg életét.

Sugárkezeléssel a rák ellen

Kor Kontroll Társaság - 2018-10-19 18:37
Egyre kevésbé igaz, hogy a rák diagnózisa egyenlő a halálos ítélettel, hiszen leginkább krónikus betegségekben halunk meg. Még akkor is így van, ha a köztudatban jóval erősebb a daganatos betegségek marketingje.

Helyi sugársérülések

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2017-03-07 05:21
Az sugárzás különféleképpen károsítja a szöveteket a sugárzás típusától, dózisától és az expozíció (a sugárterhelésnek való kitettség) időtartamától függően.

A modern sugárterápia - a kezelési eljárásokról

WEBBeteg - Dr. Kovács Árpád, klinikai onkológus - 2014-01-22 02:51
Napjainkra a daganatos megbetegedések a modern társadalmak egyik legkomolyabb népegészségügyi kihívásává váltak. Hazánkban évente nagyságrendileg 60-70 ezer újonnan felfedezett esettel kell számolni, és ez a szám a világ többi országához hasonlóan évről évre nő.

Hatékonyabb ellátás a daganatos betegeknek

Debreceni Egyetem - 2013-12-20 02:51
Új, korszerű lineáris gyorsító beszerzése válik lehetővé a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Onkológiai Intézetében egy nyertes pályázat révén. Az új berendezés a betegellátás biztonsága szempontjából is alapvető fontosságú, és eddig nem kezelt betegségcsoportok gyógyításában is szerepet játszik majd.

Rákkezelés férfiaknál: lehetséges szexuális mellékhatások

WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító - 2013-10-13 20:11
Bizonyos rákbetegségek kezelése hatással lehet a szexuális életre, mivel a kezelések számos olyan tünetet okozhatnak, amelyek megnehezítik a szexuális együttlétet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a rák kezelését követően nem lehet az illetőnek egészséges szexuális élete.

Mi véd a petefészekrák ellen?

Orvostkeresek Egészségmagazin - 2013-08-23 12:05
A petefészekrák sajnos csak későn okoz tüneteket, amelyek nem is kifejezetten specifikusak. Ennek ellenére Angliában az elmúlt évtizedben 20 százalékkal csökkent az ilyen tumorok száma. Dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza a betegségről, az okokról és az megoldási lehetőségekről beszélt.

A koponya sugárkezelése - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus - 2013-08-05 09:41
Sugárkezelést fognak alkalmazni a koponyacsontomon. Kérdésem az lenne, hogy ehhez le fogják nyírni a hajamat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Hasi daganatok sugárkezelésekor előforduló leggyakoribb mellékhatások

WEBBeteg - Dr. Kovács Árpád, klinikai onkológus - 2012-04-07 14:17
A sugárkezelés lokális kezelési forma, ezért a kezelt régió függvényében különféle mellékhatások előfordulásával kell számolni. Minél hamarabb észlelik és jelzik a panaszokat a betegek, annál jobban enyhíthetők a mellékhatások.

A koponya sugárkezelésekor előforduló leggyakoribb mellékhatások

WEBBeteg - Dr. Kovács Árpád, klinikai onkológus - 2012-02-23 20:11
Sajnálatos módon a sugárkezelés során a sugárnyalábok által létrehozott direkt és közvetett sejtpusztító hatás a normál szöveteket is érinti, éppen ezért figyelmet kell fordítani a mellékhatások követésére, kezelésére, lehetőség szerint minimalizálására.
A rosszindulatú daganatok kezelésének a sugárkezelés egyik fontos módszere, melynek mellékhatásait amerikai kutatók szerint enyhítheti a paradicsomlé, illetve a benne található likopin.

Táplálkozási tanácsok rákbetegeknek

Van Holnap! Zsákos Alapítvány - 2011-08-30 21:41
A dianózist követően érdemes minél előbb átgondolni, hogy mire lesz szüksége a beteg szervezetnek. Az általánosságban egészségesnek tartott táplálkozás egyáltalán nem biztos, hogy a daganatos betegnek is megfelelő, hiszen ebben a helyzetben teljesen más dolgokat kell szem előtt tartani.

Mennyit fejlődött a sugárterápia?

Rákgyógyítás - 2009-12-10 12:10
Szinte össze sem lehet hasonlítani a néhány évtizeddel ezelőtti sugárterápiát a mostanival. A sugárterápiás szakemberek ma sokkal precízebben tudják megcélozni a tumorokat, s hatékonyabban képesek megvédeni az egészséges szöveteket és szerveket mint korábban.

A gyermekkori rák kezelésének későbbi kockázatai

Független Hírügynökség - 2009-12-09 21:40
Azoknak a gyerekeknek, akik rákbetegségen - és agresszív kezelésen - esnek át, sokkal gyakoribb szívgyógyászati ellenőrzésre volna szükségük, állapították meg amerikai szakemberek.
A közegészségügyi szűréseken mellrákkal diagnosztizált nők egyharmadát szükségtelen lenne kezelni, mert betegségük nem halálos - állapította meg egy tanulmány a British Medical Journal (BMJ) pénteki számában.