Sugárterápia

Kedves Doktor Úr! Édesanyámnál 2019 januárjában tüdődaganatot diagnosztizáltak. Egy 15-20 mm daganatról volt szó,viszont gyenge egészségi (főleg a tüdeje kapacitása) állapotára való tekintettel nem műtötték meg , kemót nem kaphatott , így sajnos csak palliatív sugarat kapott a célzott helyett,mindösszesen 10 db-ot. A terápia után azt mondta a doktornő,hogy ennyi , nem tudnak mit tenni (körülbelül 1,5 -2 év , amit jósolt , ezt azért szerencsére túléltük) . Nem akartam beletörődni,de mindenhol falba ütköztem. Első körben az SBRT szerettük volna , amit a tüdőgyógyász javasolt és még a mai napig nem értem,hogy miért nem kaphatta ,hiszen az "biztos" 5 év a másikkal szemben. Közben érkezett a Covid és 2020 májusától nem voltunk Ct vizsgálaton,nehogy még ezzel is megfertőződjön és a doktornő különben is azt mondta,hogy nincs értelme semminek,mert nem tudnak mit kezdeni vele,mivel túl gyenge. Egész jól el is voltunk ez idáig. De most nehezen tud beszélni és a gégész azt mondta valószínű a tüdődaganat hatása a hangszál bénulása. Gége daganata szerencsére nincs. Kérdésem,hogy most mit tegyek? Van értelme a Ct-nek? Kaphat esetleg a tüdejére még sugarat? Azért írom,hogy mit tegyek,mert édesanyám sajnos nem tud mit intézni , szegénynek az egészségi állapota E kategóriába tartozik,és szinte mindent én csinálok vele,amire szüksége van. Nem szeretném,hogy meghaljon , ezért ha még sugarat kaphatna a tüdejére , akkor én értelmét látom , hogy induljunk újra. Kérem segítsen válaszával! Válaszát köszönöm! Tisztelettel.

Dr. Hangonyi Csilla válasza tüdőrák kezelése témában

Kedves Kérdező!

Amennyiben az előző sugárkezelésnek volt hatása, a daganat csökkent, akkor is csak abban az esetben kaphat ismét sugárkezelést édesanyja, ha nem kapta meg a maximális dózist. Ezt sugárterápás szakorvos tudja megmondani. A daganat kiterjedésének , méretének ellenőrzésére elsőként elegendő egy mellkas röntgen. CT vizsgálatot akkor szükséges végezni, ha aktív onkológiai kezelést terveznek. A lehetséges kezelésekről minden beteg esetében egy több szakorvosból álló csapat dönt.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2021. november 30., 20:58; Megválaszolva: 2021. december 04., 19:15
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Vena superior sindroma
Kissejtes tüdőrák.
Medrol2......
Biopszia eredmény
Medrol......
Kedves Doktornő! Anyukámnak tüdődaganata van,amely 2019 januártól (akkor 2- -1,8 mm) mostanra kb. a háromszorosára növekedett,mivel nem kapott a 10...