• Sugárkezeléssel a rák ellen

    Szerző: Kor Kontroll Társaság

    Egyre kevésbé igaz, hogy a rák diagnózisa egyenlő a halálos ítélettel, hiszen leginkább krónikus betegségekben halunk meg. Még akkor is így van, ha a köztudatban jóval erősebb a daganatos betegségek marketingje.

    2017-es adatok szerint Magyarországon száz halálozásból 26-ért felelős daganatos megbetegedés ez azt jelenti, hogy 100 haláleset közül több mint 70-et nem rák, hanem valamilyen szív- és érrendszeri vagy egyéb betegség okoz!”  Ez is elhangzott az Országos Onkológiai Intézet és a  Kor Kontroll Társaság  nyolcadik  edukációs napján október 4-én az intézet aulájában. 

    Polgár Csaba professzor, az intézet főigazgatója és munkatársai (Dr. Takácsi-Nagy Zoltán főigazgató-helyettes, Dr. Jorgo Kliton és Dr. Jánváry Levente adjunktus, Dr.  Hitre Erika, Dr. Agócs László és Dr. Varga Szilvia főorvosok) betegszervezetek képviselőinek, középiskolásoknak és tanáraiknak számoltak be a daganatos megbetegedések hazai helyzetéről, a prevencióról, valamint a sugárterápiáról.

    Hirdetés

    Száz daganatos betegből átlagban ötvennek lesz előbb-utóbb szüksége sugárkezelésre

    Hangsúlyozta  Polgár Csaba az intézet főigazgatója, egyben az intézet  sugárterápiás  központjának vezetője. A sugárzásról rengeteg tévhit van forgalomban, ezen a képen szeretne változtatni rendezvényünk – mondta B.Király Györgyi a Kor Kontroll Társaság elnöke, aki arra kérte a diákokat adják tovább barátaiknak, családtagjaiknak a hallottakat.  

    Kiderült, hogy milyen rákfajtáknál szerepel leggyakrabban a sugárterápia, hogy  mikor kiegészítő kezelés és, hogy mikor használatos önmagában. „A besugárzásnak három alkalmazási lehetősége van – tért ki a részletekre dr. Jánváry Levente adjunktus. Az egyik, amikor például egy emlőmegtartó műtét besugárzással biztosítják, hogy ne újuljon ki a betegség. A másik ennek az ellenkezője, amikor a műtét előtt sugárzással kisebbítik meg a daganatot, míg a harmadik forma mikor műtét nélkül végzünk egyedüli sugárkezelést – esetleg egyidejű kemoterápiával kombinálva.” „A sugárkezelést általában frakcionáltan, kis sugáradagokra elosztva adjuk, a beteg heti 5 alkalommal kap kezelést több héten át. A feladat az – magyarázta el dr. Jorgo Kliton adjunktus – hogy a céltérfogat nagy dózisú besugárzása mellett maximálisan védjük az ép, egészséges szöveteket. Minél célzottabb a kezelés, annál kevésbé kell számítanunk mellékhatásokra.”

    A modern besugárzási technikák alkalmazásával természetesen a beteg nyer a legtöbbet

    Az Országos Onkológai Intézet tavaly Európai Uniós és kormányzati forrásból három besugárzókészüléket tudott lecserélni és egy új, a legmagasabb technológiát képviselő Kiber-kés (CyberKnife) berendezést is sikerült beszerezni. „A CyberKnife készülék telepítésével hatalmas lehetőségek nyíltak meg a sugárkezelés előtt a robottechnika és a digitális technológia alkalmazása révén - emelte ki Polgár Csaba. Az idén munkába állt berendezés nem csupán Magyarországon, de az egész régióban az első ilyen eszköz, január óta már több mint 200 beteg kezelését végeztük ezzel az új besugárzóval. A CyberKnife fájdalommentes, non-invazív kezelés nyújt, amely nagy pontosságú sugárdózist biztosít a daganatok elpusztításához. Robotkart használ, hogy magas koncentrációjú sugarakat szállítson, a kar rugalmassága lehetővé teszi  bizonyos  testrészek, például a gerinc olyan kezelését, amely nem végezhető  el más sugársebészeti technikákkal, miközben minimalizálja a daganatot körülvevő egészséges szövet sugárterhelését.

    A kezelések száma a daganat méretétől, helyétől és alakjától függően változik, segítségével kevesebb sugárkezelést kap a beteg, mint a hagyományos berendezésekkel. A főigazgató szemléletes magyarázatával felkeltette a közönség kíváncsiságát, így 15 fős turnusokban testközelből is megnézhették az intézet büszkeségét a „kiberkés”-t.

    Ki vagy mi dönti el, hogy a beteg a műtőasztalra kerül-e? Számít-e az életkor a sugárkezelés alkalmazásánál? Milyen mellékhatásai lehetnek a sugárterápiának és hogyan lehet megelőzni, illetve enyhíteni azokat? Melyek a legterjedtebb tévhitek a rákról? Az érdeklődő fiatalok számos kérdésre kértek és kaptak is választ. Arra is, hogy miként lehet megelőzni a rákot, s, hogy  befolyásolja-e a táplálkozás az emésztőszervi daganatok kialakulását.

    A „Hogyan csökkentsük a rák kockázatát? „ szekcióban Polgár Csaba elmondta , hogy Kásler Miklós professzor, az EMMI miniszterének kérésére az Országos Onkológiai Intézet összeállított egy 104 oldalas tervet, vagyis a Magyar Nemzeti Rákellenes Programot. Ennek hangsúlyos része az egészséges életmódra nevelés. A főigazgató  tájékoztatta a hallgatóságot, hogy 10 évvel ezelőtt a daganatos betegek 46%-a halt meg, ma 35 százalékos a halálozási arány, vagyis 10 esztendő alatt 9 százalékos túlélésnövekedést produkált a magyar onkológia.

    Bővebben Mit kell tudni a sugárterápiáról?

    A pozitív változás  a patológia, a diagnosztika, a  gyógyszeres, valamint a sugárterápia fejlődésével magyarázható

    Ez azt is jelenti, hogy annak, aki ma daganatos beteg lesz: 9-10 százalékkal nagyobb esélye van a gyógyulásra, mint 10 évvel ezelőtt! 2030-ig az előrejelzések szerint 10 százalékkal emelkedik a daganatos megbetegedések gyakorisága. „Célunk, hogy ne növekedjen azoknak a száma, akik ebben a betegségben haláloznak el. A legfontosabb üzenetünk a primer prevenció, a betegség kialakulásának a megelőzése. Mindenkinek távol kellene tartania magát azoktól a rizikófaktoroktól, amikről ma is tudjuk, hogy hosszú távon daganatot okoznak, szűrővizsgálatra pedig annak is el kell mennie, aki tünetmentes."

    (Kor Kontroll Társaság)

    Módosítva: 2018.10.19 18:37, Megjelenés: 2018.10.19 16:17
   • Cikkajánló

    Folyadékpótlás hőségben

    Folyadékpótlás hőségben

    Nébih

    A megfelelő folyadékbevitelre a nagy melegben fokozottan figyeljünk!

    Létezik-e belső láz?

    Létezik-e belső láz?

    F. Zs., fordító

    Mit jelenthet, ha a beteg azt állítja, hogy belső láza van? Mi a teendő, ha ezt érzi?

    Fej-Nyak Rák Elleni Küzdelem Világnapja: július 27.

    Minden év július 27-én a fej és a nyak területén előforduló rosszindulatú daganatok elleni küzdelemre figyel a világ. A Fej-Nyaki Onkológiai Társaságok Nemzetközi Föderációja 2015-ben július 27-ét a Fej-nyaki Daganatok Elleni Küzdelem Világnapjává nyilvánította.

    Ne haljon meg és ne szenvedjen senki, akin a tudomány mai állása szerint lehetne segíteni

    A(z élő) szervezetek működése dinamikusan szabályozott folyamat. Ha a vezénylésükben szerepet játszó szabályozó gén (vagy több gén) meghibásodik, annak következményeként valamely sejt (vagy több sejt) fékevesztett módon osztódni kezd. Ezt a sejtburjánzást kiváltó génhibát kapcsolják ki a legújabb célzott gyógyszerek, s ezzel új megközelítést, egyfajta oki terápiát hoznak az onkológiában. Dr. Peták István molekuláris farmakológussal beszélgettünk.

    Élet az élet végén - Amikor a betegek mesélni kezdenek

    Az életük utolsó szakaszába lépett daganatos betegeket és családjaikat támogató, egyszerre megnyugvást adó, s mégis élettel teli hospice osztályért dolgozik Szy Ágnes pszichológus a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórházban.

    A modern sugárterápia - a kezelési eljárásokról

    Napjainkra a daganatos megbetegedések a modern társadalmak egyik legkomolyabb népegészségügyi kihívásává váltak. Hazánkban évente nagyságrendileg 60-70 ezer újonnan felfedezett esettel kell számolni, és ez a szám a világ többi országához hasonlóan évről évre nő.

    A koponya sugárkezelése

    Sugárkezelést fognak alkalmazni a koponyacsontomon. Kérdésem az lenne, hogy ehhez le fogják nyírni a hajamat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások