Sugárterápia

Kedves Doktornő! Édesanyámmal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Tüdődaganatot diagnosztizáltak nála 2019-ben. Nagyon kicsi volt a daganat,de az egészségi állapota következtében , sajnos nem tudták megműteni,a kemot nem tolerálta a szervezete ezért 10 db sugarat kapott,melynek hatására még jobban összement a tumor. Mivel azt mondta a doktornő,hogy sajnos ennyi,amit tudtak tenni,mi nem mentünk el a folyamatos CT-re,mindösszesen kétszer voltunk,amelyben a Covidnak nagy szerepe volt,mivel féltettük édesanyámat,hogy még csak lehetőséget sem adjunk a fertőződésnek. A két vizsgálatig minden rendben volt. Az lenne a kérdésem,ha valakinek pl. terjed a tüdőtumora , esetleg a jobb oldalról átterjedhet a bal oldalra is? Esetleg ha ez megtörténne,akkor az illető kaphat újabb sugarat az adott területre? Elnézést , ha butaságot kérdezek , de igazából azt szeretném megtudni , hogy sugár kezelést kétszer alkalmazhatnak e ugyanarra a tumorra? Választ Köszönöm! Tisztelettel: Zsuzsanna

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza ismételt sugárkezelés, reirradiáció, mintavétel témában

Kedves Zsuzsanna!

Levele alapján édesanyjánál a sugárkezelés ideig-óráig hatékonynak bizonyult. Az egyik oldali tüdőből a másikra is tud terjedni a folyamat. Felmerül, hogy olyan helyről vegyenek újabb szövettani mintát, ahová még nem kapott sugarat. Ennek alapján esetleg javasolható nem csak kemoterápia hanem egyéb gyógyszeres kezelés, figyelembevéve édesanyja általános állapotát. A nemzetközi szakirodalom alapján ugyanarra a területre is adható sugárterápia az előzetes kezelés pontos adatainak ismeretében. Amennyiben olyan daganatos területet terveznek sugarazni, ahová még nem jutott el az előzőekben alkalmazott ionizáló sugárzás, az is lehetséges. Annyit még meg kell jegyeznem, hogy a szedett gyógyszerek között sorolta fel az Oncomar és a Shiitake gomba készítményeket. Ezek nem gyógyszerek, s egyértelműen nem bizonyított hatékonyságuk a tüdő daganatok ellátása során.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. november 04., 11:55; Megválaszolva: 2021. november 07., 22:26
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
ödéma4....
Kedves Doktornő! Megint én vagyok itt az anyukám nevében,aki tüdődaganat,arc és kar ödémában is szenved. Medrolt írt fel a doktor úr. Viszont a...
ödéma3....
Kedves Doktornő! Újra itt vagyok,elnézést kérek.Édesanyám kar és arc ödémájával kapcsolatban,amelyet a tüdődaganat okozhat,tetszett mondani,hogy...
ödéma2.....
Kedves Doktornő! Bemásolom,ide a múltkori kérdésem,mert újra ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni. Kedves Doktornő! Anyukám tüdődaganatos , kb....
ödéma kialakulása
Kedves Doktornő! Anyukám tüdődaganatos , kb. 6 cm - es a daganat. Pár napja ödémás lett mindkét karja (főleg könyékig) és az arca is,valamint a...
Mellkas felvétel eredménye
Kedves Doktornő! Páromnak rosszindulatú daganat volt a tüdejében, egy lebenyt eltávolítottak egy éve. Szerencsére tünet mentes. Volt mellkas...