• Melanoma malignum: agyi áttétek kezelése

    Dr. Baki Márta
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus

    Az agyi áttétek gyakori előfordulása miatt a melanomás betegek nagy részénél rutin vizsgálatként kell javasolni az agy területét is magába foglaló PET-CT, koponya-MR vagy CT-vizsgálatot.

    Előrehaladott melanoma malignumban szenvedő betegek között 10-40 százalékban klinikai tünetet okozó központi idegrendszeri áttét alakulhat ki. Ez végtaggörcsöket, bénulást, beszéd- és mozgászavart eredményezhet. Ennek majdnem a kétszerese azok száma, akiknél valamilyen vizsgálattal lehet kimutatni az áttéteket. Egyes felmérések szerint így a 60 %-ot is meghaladja az agyi áttétek előfordulása az előrehaladott melanoma malignumban szenvedők között.

    Azokban az esetekben, ahol az agyi áttét nem okoz klinikai tüneteket, a betegség gyógyulási esélye is jobb, mint amikor a jellegzetes tüneteket észlelik.

    Részletesen A melanoma stádiumairól, áttéteiről és a gyógyulási esélyekről itt olvashat

    Az agyi áttétek sebészi kezelése

    Az agyi áttétek ellátásánál elsődleges szempont azok száma és elhelyezkedése, illetve figyelembe kell venni a központi idegrendszeren kívüli áttéteket, továbbá a beteg általános állapotát. Az agyi áttét műtéti eltávolítását minden esetben mérlegelni kell.

    Sugársebészeti eljárásokat lehet alkalmazni, ha a gócok száma és elhelyezkedése ezt lehetővé teszi.

    • A sztereotaxiás kezelés többször alkalmazható abban az esetben, ha az áttét az agy más területén jelenik meg.
    • Az egy-egy gócra fókuszált ionizáló sugárterápia egyik formája az úgynevezett gamma-kés (ciber-knife), melynek során több gamma sugárzó egységgel érik el, hogy a besugárzandó területen kívül egyéb szövet ne károsodjon.
    • Magyarországon még nem elérhetők a neutron sugárforrások, melynek a fizikai tulajdonságai különböznek az előzőekben említett hatásmechanizmusoktól. 
    • Nagyobb számú, kisebb gócok, illetve az agyburkokon megjelenő áttétek esetén a teljes koponya besugárzását alkalmazzák, melynek során több napos kezelésről van szó (frakcionált besugárzás).

    Kiegészítő terápiaként az agyödéma csökkentése és esetleg kortikoszteroid adása javasolt.

    Daganatellenes szerek

    A melenoma malignumban szenvedők daganatellenes kezelésében 2010 előtt a citotoxikus kemoterápiás szereket használták. Ezek a gyógyszerek a vér-agy gáton keresztül nehezen jutottak be az agyba, s terápiás hatékonyságuk csekély volt. Az 1990-es évek végén temozolomid adásával a betegek kb. 10 %-ánál érték el, hogy az agyi áttétük csökkenjen. Ez a csökkenés csak néhány hónapig, az irodalmi adatok alapján maximum 5 hónapig volt fenntartható.

    Hirdetés

    Abban az esetben, ha a beteg általános állapota lehetővé teszi és a géndiagnosztikai vizsgálattal a betegnél meghatározott genetikai eltérést (BRAF V600K vagy E mutációt) tudnak igazolni, akkor a központi idegrendszer áttéteinek kezelésére célzott terápia adható. A BRAF génmutációs esetekben, alkalmanként MEK-gátlók adásával érhetők el jó eredmények a gyógyításban. A 2010-es évek elején bevezetett célzott (az adott génmutáció esetén ható) gyógyszer kombinációval az agyi metasztázisok közel 30 százalékánál lehetett elérni, hogy a méretük csökkenjen. Ezen csoport betegeinek átlag túlélése megközelítette a 3 évet.

    Az immunterápiás készítmények (immun ellenőrző pont gátlók) hatékonysága ezen esetekben kevesebb, mint az előbb említett készítményeké. Ebben a csoportban a melanoma malignum agyi áttéteiben szenvedők közül kb. 20 százalékos javulást és fél évnél hosszabb túlélést tapasztaltak - amennyiben nem voltak klinikai tüneteik, görcsök, bénulások. Azon betegek, akiknél már központi idegrendszerei tünetek jelentkeztek, azok a fenti kezelés mellett kevesebb arányban reagáltak a kezelésre, és kb. fele annyi volt a túlélési arányuk. Kisebb betegszámnál, egy másik immunterápiás hatónyag egyedüli alkalmazásával az agyi áttétek 20 százalékánál értek el csökkenést és a betegek kb. 60 százaléka fél évnél tovább élt. (Szakirodalmi adatok alapján azon betegek, akik a klinikai tünetei miatt kortikoszteroidot igényelnek, ott az immunterápia kevésbé hatásos.)

    A legjobb eredményeket a kombinált immunterápiás készítményekkel lehet elérni. A melanoma malignum agyi metasztázisainak fele reagált a szerek együttes adására, és az összes beteg adatát figyelembevéve az átlag túlélés az egy évet meghaladta.

    Részletesen A melanoma malignum szisztémás gyógyszeres kezelése - A melanomaellenes célzott és immunterápiákról általában

    A kezelés alatt

    Fontos tudni, hogy a sugárkezelés, illetve a célzott és/vagy immunterápia hatékonysága összeadódik, de a mellékhatások is fokozódnak. Ezért javasolt, hogy sugárkezelés megkezdése előtt néhány nappal már függessze fel a beteg ezeket a gyógyszereket és folytatásuk is csak néhány nappal később indokolt.

    Amennyiben a célzott vagy immunterápia - a fellépő mellékhatások, a betegség rosszabbodása (progressziója), vagy a beteg általános állapota miatt - nem adható, akkor egyes, az évekkel ezelőtt használt kemoterápiás szerek (temozolomid, fotemusztin stb.) adása még megkísérelhető.

    Dr. Baki Márta onkológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerző: Dr. Baki Márta, onkológus

    Módosítva: 2020.02.12 05:06, Megjelenés: 2020.02.12 05:06
   • Cikkajánló

    Autizmus lányoknál

    Autizmus lányoknál

    Cs. K., fordító

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel. Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

    Szúnyogcsípés

    Szúnyogcsípés

    B. M., szakfordító

    A szúnyogcsípés veszélyei és megelőzése. Hogyan kerülheti el a szúnyogcsípést?

    A daganatos betegek ellátásának irányelvei COVID-19-járvány során

    Cikkünkben azokat, a daganatos betegek ellátására vonatkozó speciális tudnivalókat és irányelveket foglaltuk össze, amelyeket a járványügyi veszélyhelyzet miatt javasoltak, és a járvány esetleges újabb hulláma idején ismét életbe léphetnek. Június 15-től valamennyi egészségügyi ellátás korlátozás nélkül vehető igénybe, de időpontot kell kérni, hogy az egészségügyi ellátóhelyeken zsúfoltság ne alakuljon ki.

    A szeméremtest daganatos megbetegedései

    A vulva (szeméremtest) jó- és rosszindulatú daganatai szerencsére egyaránt ritkán fordulnak elő. A jóindulatú elváltozások (lipoma, fibroma, hemangioma) eltávolítása azért fontos, mert mikroszkópos szövettani vizsgálattal lehet csak bizonyítani azt, hogy a daganat nem rosszindulatú.

    A melanoma rizikófaktorai

    A fekete bőrrák (melanoma malignum vagy röviden melanoma) kialakulhat már meglévő bőrelváltozásból (májfolt, anyajegy, szeplő, lentigo maligna, in situ melanoma), de teljesen újonnan is megjelenhet addig mindenféle látható elváltozástól mentes bőrfelületen is.

    Precíziós onkológia a melanoma kezelésében

    A rosszindulatú festéksejtes bőrrák, vagyis a melanoma előfordulása világszerte évről évre növekszik, és sokszor késői felfedezése miatt terápiája gyakran kihívás elé állítja az orvosokat. Mint az onkológia sok más területén, a melanomák kezelésében is forradalmi változást hozhat az új, személyre szabott terápiás szemlélet, melyet precíziós onkológiának is nevezünk.

    A melanoma malignum szisztémás gyógyszeres kezelése

    Hosszú évtizedeken keresztül csak néhány kemoterápiás és immunhatású készítmény állt rendelkezésre az előrehaladott melanoma malignumban szenvedő betegek részére. 2011-től folyamatosan új gyógyszereket fejlesztettek ki, melyek lényegesen jobb terápiás eredményt hoztak. A jelenleg elérhető, hatékony szereket ismertetjük.

    Melanoma malignum - Milyenek a kilátások?

    Felmérések alapján a melanoma malignum az esetek 80 százalékában kezdeti állapotban kerül felismerésre, amikor a betegség 5 éves túlélési esélye akár a 90 százalékot is eléri. A betegség lefolyása és a kezelés sikeressége elsősorban a tumor vastagságától függ.

    A melanoma malignum kezelése

    Melanoma gyanúja esetén törekedni kell annak sebészi ellátására, a daganat kimetszésére. Ennek eredményéből nyerhető adat a környező nyirokcsomók állapotára, amely meghatározza a kezelés további lépéseit is. Amennyiben indokolt, mert a daganatos elváltozás továbbterjedt az eltávolított szövetrészen, a műtéti beavatkozás megismétlésére kerülhet sor.

    A melanoma és tünetei, felismerése

    A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. A melanoma rendkívül rosszindulatú daganattípus.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.