Erősebb immunválaszt hoz az mRNS-vakcina negyedik adagja

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes megjelent:

A COVID-19 megelőzésére beadott mRNS-védőoltás negyedik adagja (vagyis a második ráerősítő oltás) olyan mértékben emeli az ellenanyag termelődését és az egyéb immunválaszok szintjét, hogy a védelem nagyobbra nő, mint amekkora a harmadik oltás után alakul ki - derül ki egy mostanában végzett brit kutatás eredményeiből.

A vizsgálatba 166 felnőtt önkéntest vontak be – olyanokat, akik a Pfizer-BioNTech mRNS vakcináját kapták ráerősítő oltásként azok után, hogy a kétadagos alapimmunizálás náluk vagy az AstraZeneca vektor vakcina két dózisával zajlott, vagy eredetileg is Pfizer-BioNTech oltásokat kaptak. Az önkénteseket véletlenszerűen jelölték ki arra, hogy negyedik dózisként vagy egy újabb Pfizer-BionTech-et, vagy pedig a Moderna mRNS vakcináját vegyék fel. A résztvevők fele 70 évesnél idősebb volt, és esetükben átlagosan hét hónap telt a harmadik oltás után.

Két héttel a negyedik dózist követően a koronavírus tüskefehérjéje ellen hadrendbe sorakozó antitestek szintje kétszer olyan magas volt, mint az a szint, amit az alkalmazott két vakcina közül bármelyik harmadik dózisának beadása után négy héttel mértek. Mindez attól függetlenül alakult így hogy mi volt az eredeti oltási rend. Eredményeiket a kutatók a fertőző betegségek szaklapjában (The Lancet Infectious Diseases) jelentették meg.

Eredmények és következtetések

A T-sejtes immunválasz a negyedik adag beadását követően 14 nappal jelentősen magasabb volt, összehasonlítva azzal a szinttel, amit a harmadik dózist követő 28. napon mértek – de csak azon résztvevőknél, akiknél a három Pfizer oltást Moderna (azaz egy újabb mRNS) oltás követte.

A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy az immunválaszokban mutatkozó összes emelkedés ellenére „ez a védelem is minden bizonnyal el fog halványulni, éppen úgy, ahogyan a harmadik adag után is megfigyelhető volt az ellenanyagszint csökkenése”.

Azoknál a résztvevőknél, akiknél már a negyedik dózis felvétele előtt is magas volt az ellenanyagszint, korlátozott volt a negyedik hatására kialakuló fokozódás – mindez pedig a kutatók szerint arra utal, hogy „a ráerősítő hatásnak van egyféle plafonja. Tehát a több antitest birtokában lévő személyek, nagy valószínűséggel, nem fognak túl sok előnyhöz jutni egy újabb ráerősítő dózis beadása esetén sem”.

Kapcsolódó A koronavírus-fertőzés és a vakcina által kiváltott immunitás összehasonlítása

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
Forrás: mRNA vaccine response stronger after fourth dose vs third (Yahoo News)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

A COVID-19 elleni vakcinák összehasonlítása

Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Koronavírus védőoltás
A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően gyors ütemét, vagy eldönteni, minek higgyünk. Összefoglaló a vakcinákkal kapcsolatos legfontosabb aktuális tudnivalókról.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.