Szezonális oltás lett a Covid-elleni vakcina

Népszava-Nemzeti Népegészségügyi Központ
megjelent:

Már azok is foglalhatnak időpontot az E-térben az új Covid-oltásra, akik korábban már négy vakcinát kaptak – vette észre a Népszava.

A változás annak köszönhető, hogy a szezonális oltások közé sorolta a Covid-elleni vakcinákat a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerügyi Központ (NNGYK). Ezzel egyidejűleg az Országos Kórházi Főigazgatóság pedig arra kérte az oltópontokat működtető intézményeket, hogy nyissanak új időpontokat a saját foglalórendszerükben. Az oltópontokon elérhető az új omikron variánsok elleni Spikevax (Moderna) monovalens XBB, és egy korábbi Pfizer bivalens (Wu/Om BA1.2) vakcina.

Kiknek ajánlják?

Az újabb Covid elleni vakcinát azoknak ajánlják, akik a megelőző három hónapban nem estek át igazolt koronavírus fertőzésen és ez idő alatt nem kaptak COVID-19 elleni oltást sem. A Moderna oltása egydózisú és hat hónapos kortól adható, azaz a gyerekek számára is elérhető a vakcina.

A szakemberek figyelmeztettek arra, hogy az oltás nem véd a megfertőződés ellen, de segít elkerülni a súlyosabb tünetek kialakulását.

Az 51. naptári héten összesen 290 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 233 minta közül három betegnél az influenza A(H1pdm09), tizenkét betegnél az influenza A(H3), egy betegnél az influenza B, két betegnél a human metapneumovírus, két betegnél az RSV, 93 betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták.

Covid miatti mentőhívások grafikon

Az influenza pozitivitási arány 6,9%, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 39,9% volt. A sentinel kórházak által beküldött 21 minta közül egy betegnél influenza A(H1pdm09), egy betegnél RSV, 14 betegnél SARS-CoV-2 vírust azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 36 légúti minta közül egy-egy influenza A(H3), illetve RSV és tizenegy SARS-CoV-2 vírus pozitív volt.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján az 51. héten 243 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 31 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

(Népszava, Nemzeti Népegészségügyi Központ)

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.