Utazás diabétesszel

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

A cukorbeteg számára a nyaralás vagy egy üzleti utazás is extra tervezést igényel. A változás az étkezési szokásokban, az aktivitásban, illetve az időzóna eltolódás mind befolyásolja a vércukor szintet. Íme néhány tipp, mely megkönnyítheti az utazást.

Mielőtt elutazik

 • Kérjen időpontot az orvostól, hogy megvitassák az utazási terveket.
 • Az utazásra a szükséges orvosi kellékek kétszeresét vigye, illetve legyen Önnél extra recept.
 • Amennyiben védőoltásra van szüksége, legalább három-négy héttel az utazás előtt adassa be őket! Némelyik felboríthatja a vércukorszintet.
 • Készüljön fel, tudja meg, milyen lehetőségek állnak rendelkezésére az adott régióban!

Mit vigyen magával?

 • Legyen mindig Önnél az orvosa neve, telefonszáma!
 • Tartsa mindig magánál az aktuálisan szedett gyógyszerei listáját!
 • Mindig legyen Önnél egy azonosító, mely jelzi, hogy Ön cukorbeteg!
 • Tartsa a szükséges gyógyszereket, fecskendőket, vércukorszint vizsgáló tesztet a kézitáskájában! Ne adja fel a repülőre ezeket a többi csomaggal, nehogy esetleg elkeveredjen! Mindemellett a repülők raktere nem fűtött, tehát a gyógyszerek és kellékek sérülhetnek.
 • Vigyen magával egy plusz hétre elegendő gyógyszert és felszerelést arra az esetre, ha előre ki nem számítható okok miatt a helyszínen ragad, vagy tovább kell maradnia.
 • A vérnyomásmérés

  A vérnyomás függ a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. Hogyan mérje helyesen a vérnyomását?>>
  Ha útitárssal megy, kérje meg, hogy a felszerelés egy részét ő hozza!
 • Mindig legyen Önnél valamiféle cukorforrás arra az esetre, ha hipoglykémia alakulna ki Önnél.
 • Tájékoztassa a légitársaságot, az idegenvezetőt előre arról, hogy cukorbeteg. A legtöbb légitársaságnál van cukorbetegek számára készült étel.
 • Mérje a vércukorszintjét gyakrabban, mint máskor!

A reptéren

Teszt: Ön hajlamos az érbetegségekre?

Segítsen magának, hogy kezelőorvosa segíthessen Önnek! Vegyük számba érbetegséget okozó rizikótényezőit!
Tovább az érbetegség teszthez >>

Íme néhány tipp, amivel megkönnyítheti a biztonsági kapukon való átjutását a repülőtéren:

 • Tájékoztassa a biztonságiakat arról, hogy cukorbeteg, és az ellátásához szükséges eszközöket hordja magánál.
 • Minden kellékén rajta kell lenni a gyártó nevének, s az eredeti csomagolásban legyen Önnél.
 • A fecskendőket csak akkor engedik át a biztonsági kapun, ha inzulin is van Önnél!
 • Amennyiben inzulin pumpát visel, értesítse róla a biztonságiakat. Valószínűleg vizuálisan ellenőrizni fogják, ám kérnie kell, hogy azt ne távolítsák el.
A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei
A 2-es típusú cukorbetegség (vagy korábban használt elnevezéssel késői kezdetű, felnőttkori vagy nem inzulinfüggő cukorbetegség, diabétesz mellitusz) kialakulásában több tényező is szerepet játszik. Alapja leggyakrabban az, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni, vagyis inzulinrezisztencia áll fenn.
Ez általában a 30. életév után alakul ki arra genetikailag hajlamos és nem megfelelő életmódot folytató egyéneknél, ám napjainkban az elhízott gyermekek körében is egyre gyakoribb.
Ha Ön egyre túlsúlyosabb és fogyókúrás próbálkozásai rendre csődöt mondanak, jóval nagyobb az esélye, hogy Ön 2-es típusú cukorbeteg lesz. Elhízás nélkül ritkán alakul ki 2-es típusú diabétesz (ezzel szemben az 1-es típusú diabéteszre fogyás jellemző). A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei>>

Az inzulin injekció

A diabéteszes láb ápolása

Sajnos a statisztikák szerint a diabeteses láb 2-es típusú cukorbetegek esetében – nem diabeteses kortársaikhoz képest – 30-40-szer gyakoribb alsó végtag amputációhoz vezet. Megfelelő odafigyeléssel és szoros vércukorkontrollal, illetve a szövődmények korai észlelésével ez megelőzhető lenne az esetek jelentős részében.
A diabéteszes láb ápolása>>

Amennyiben repülőn utazik, és az út alatt inzulininjekcióra van szüksége, kövesse a szokásos eljárást, egy kivétellel: csak fele annyi levegőt tegyen az üvegbe, mint szokott. A nyomás eltérő a repülőn, mint a földön.

A két vagy több órás időzónaváltás azt jelenti, hogy meg kell változtatnia az inzulinbeadás időpontját. Kérdezze meg orvosát, mit ajánl. Egyes szakértők szerint a legjobb, ha négyóránként adagolja, majd mikor a szervezet megszokja a változást, térjen át a szokásos adagolásra.

Tartsa az inzulin hőmérsékletét 0.5 és 26.5 Celsius fok között, ne fagyassza le, és ne tegye ki közvetlen napsugárzásnak!

Úti lábápolás

A cukorbetegek különleges lábápolást igényelnek! Kövesse az alábbi tippeket:

 • Csomagoljon legalább két pár cipőt, hogy váltogathassa őket. Ez segít megelőzni a fájó hólyagok és nyomáspontok kialakulását.
 • Csomagoljon kényelmes cipőt, zoknit, valamint elsősegélykészletet a láb apróbb sérüléseinek ellátására.
 • Ne sétáljon mezítláb! Helyette viseljen olyan cipőt, melyet kifejezetten tengeri vagy tengerparti sétára terveztek. Védje a lábát minden olyan alkalommal, mikor a parton vagy a medence szélén sétál, vagy a tengerben úszik!
 • Ne viseljen a lábujjnál nyitott cipőt, szandált vagy papucsot. Ezek növelik a lábujjak fertőzésének kockázatát.
 • Kövesse a napi lábápolási rutint!

Vészhelyzetben

Ha vészhelyzet adódik, és nem tudja hová forduljon, próbálja meg elérni a konzulátust, vagy a Vöröskeresztet, illetve a helyi orvosi egyetemet. Tanulja meg az adott nyelven az alábbi fontos mondatokat: „ Segítségre van szükségem. Cukorbeteg vagyok. Hol a kórház? Cukorra van szükségem!”

A téma cikkei

6/1 A hosszú utazás egészségügyi kockázata
6/2 Reflux és utazás - Hasznos tippek
6/3 Utazás kisbabákkal, gyerekekkel
6/4 Utazás diabétesszel
6/5 Higiénia és biztonságos utazás
6/6 Utazók betegsége

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fejfájás Fejfájás

Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai.

Diabétesz Diabétesz

Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

Másodlagos cukorbetegség (szekunder...

A másodlagos vagy egyéb diabéteszformák a diabéteszes esetek megközelítőleg 2 százalékát teszik ki. A szekunder diabétesz jellemzője, hogy egy...

Ezért veszélyes az éjszakai műszak

A szervezet belső órájának felborítását okozó éjszakai műszakban való munka növeli a diabétesz és az elhízás kialakulásának esélyét...

Az édesítőszerek szerepe a...

Miért használjanak cukor helyett édesítőszert a cukorbetegek? Milyen édesítőszerek vagy édesítőszer-típusok ajánlottak a számukra? Vannak-e, amik...

A terhességi cukorbetegség...

Az esetek többségében a terhességi diabétesz visszafejlődik a szülés után, ám - mivel a kismama cukorbetegsége a magzatra is hatással van - fontos...

A cukorbetegség szív- és...

A cukorbetegség világszerte népegészségügyi problémát jelent. Magyarországon kb. 1,5 millióra becsülhető a cukorbetegek száma, azonban a betegek...

Az inzulinkezelésről általában: az...

Cikkünkben a gyors hatású, ultragyors hatású, elhúzódó hatású, hosszú hatástartamú és premix inzulinkészítményekről olvashat. Megtudhatja...

Az inzulinadagolás módja, helye...

A korábban dominálóan 10 ml-es kiszerelésű ampullás, tehát fecskendővel adagolható humán inzulinokból már csak három van forgalomban, az összes...

Munkavállalási szempontok inzulinnal...

Amikor felnőttkorban valaki – az aránylag hirtelen kialakuló 1-es típusú diabétesz vagy hosszabb időtartam után 2-es típusú diabétesz miatt –...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.