HIV téma

140 új HIV-fertőzött Magyarországon

Független Hírügynökség

Kilencen haltak meg tavaly AIDS-ben, és 140 új HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. Többek között ez derül ki az Országos Epidemiológiai Központ heti szaklapjának, az Epinfonak a legfrissebb számából.

Hogyan fertőz újra ugyanaz a vírus?

MTI

A citomegalovírus fertőzése felnőtteknél nem súlyos, de a gyerekeknél, transzplantált embereknél és más, legyengült immunrendszerű egyéneknél akár halálos is lehet. A vírus újrafertőzési képessége megnehezíti, hogy vakcina készüljön ellene.

Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?

WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró

Sokan nem merik elvégeztetni az anonim HIV-tesztet, mert attól tartanak, hogy személyes adataik mégis kikerülnek valahogy, és ez hátrányosan érinti majd őket. Jogos a félelmük?

Egyre több a HIV-fertőzött - Kik vannak veszélyben?

MTI

Nő a HIV-fertőzöttek száma a homoszexuálisok, a kábítószer-élvezők és a prostituáltak körében, mert ezekhez a körökhöz tartozók cselekedeteik büntethetősége miatt, félnek orvoshoz fordulni segítségért - jelentette ki New York-i idő szerint hétfőn, az ENSZ AIDS elleni küzdelemmel foglalkozó szakosított szervezetének vezetője.

AIDS: Mobiltelefonokkal küzdenek ellene Afrikában

MTI

Az Afrikában mindenütt jelenlevő mobiltelefonok lehetnek a végső fegyverek az AIDS elleni küzdelemben a földrészen, ahol az egészségügyi központok rosszul felszereltek és az infrastruktúra gyakran lepusztult - vélekedik a betegség terjedése ellen küzdő ENSZ-ügynökség (UNAIDS) főigazgatója.

Hogyan védekezik a HIV-vírus a kezelés ellen?

MTI

A HIV-vírus elrejtőzhet a csontvelőben, így kikerülheti az őt "támadó" gyógyszereket, később pedig feléledve és szaporodva AIDS-betegséghez vezethet - közölték amerikai kutatók a Nature Medicine című szakfolyóirat vasárnap megjelent számában.

Egy herpesz elleni szer, ami lassítja az AIDS kifejlődését

MTI

Egy herpesz ellen használt szer alkalmazása lelassítja az egyidejűleg HIV-vírussal is fertőzött embereknél az AIDS-betegség kifejlődését, állapították meg amerikai kutatók.

Mi történik, ha valakit megfertőz a HIV vírus?

MTI

Amikor a humán immunhiány vírusa (HIV) megfertőz valakit, az integráz enzimet használja arra, hogy beillesszen egy másolatot saját genetikai állományából az adott személy DNS-ébe - magyarázta Cherepanov a Nature (www.nature.com) tudományos folyóirat online kiadásában vasárnap megjelent tanulmányában.

Hatástalan a HIV-gél?

MTI

A tanulmány megállapította, hogy a placebóhoz képest nem volt értékelhető védőhatása a PRO 2000 gélnek.

TBC: A betegek 13 százalékát nem sikerül megmenteni

MTI

"A betegek 87 százalékának meggyógyításával, először sikerült meghaladni a 85 százalékos célkitűzést" -részletezte a WHO közleménye.