A HIV-fertőzés veszélye és a fityma mérete

Szerző: MTI

Több korábbi vizsgálat jelezte, hogy a körülmetélés némiképp védi a férfiakat a HIV-fertőzéstől, ám a körülmetéltek nőpartnereit nem.

A nagyobb felületű fitymával rendelkező férfiak nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg HIV-vírussal, ami magyarázhatja a körülmetélés védőhatását is - közölték kutatók az AIDS című szaklap szerdán megjelent számában.

HIV-fertőzés
Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. HIV-fertőzés>>
Az amerikai Johns Hopkins Egyetem Ugandában zajló Rakai Egészségtudományi Programjában 965, az induláskor HIV-mentes férfit követtek nyomon.

Godfrey Kigozi kutatásvezető és kollégái megállapították, hogy a férfiak fertőzési aránya összefüggésben volt a fityma méretével, a nagyobb fitymával rendelkezők nagyobb valószínűséggel fertőződtek meg HIV-vírussal.

"Az átlagos fitymafelszín lényegesen nagyobb volt a HIV-vírussal megfertőződött férfiaknál" - írták tanulmányukban.

Több korábbi vizsgálat jelezte, hogy a körülmetélés némiképp védi a férfiakat a HIV-fertőzéstől, ám a körülmetéltek nőpartnereit nem.

Gorilla fertőzte meg a nőt a HIV-vírus új törzsével
Egy kameruni nő igazoltan gorilláktól átkerült, HIV-szerű vírussal fertőződött meg - közölték francia kutatók. Gorilla fertőzte meg a nőt a HIV-vírus új törzsével>>
A kutatók úgy vélik, a fitymában található dendritikus sejtek (az immunsejtek egy típusa) nyithatnak valamiként utat a vírus számára a test felé.

Kigozi csoportja egy Ugandában lefolytatott, a körülmetélés hatását vizsgáló tanulmányban résztvevő férfiaknál nézte meg az összefüggést. "A fityma felszínét a műtét után, standardizált módszerrel mértük" - írták.

(MTI)

Némiképp véd a körülmetélés

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tíz fontos magnéziumvegyület és...

A magnézium több mint 300 olyan metabolikus reakcióban játszik szerepet, amelyek létfontosságúak az egészségünk szempontjából. Magnéziumpótlásra...

Vita a körülmetélés körül

A körülmetélés (circumcisio) talán az egyik legrégebbről ismert sebészeti beavatkozás. A zsidók vallási szertartásként végzik, a muszlimok...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.