A HIV-fertőzés veszélye és a fityma mérete

MTI
megjelent:

Több korábbi vizsgálat jelezte, hogy a körülmetélés némiképp védi a férfiakat a HIV-fertőzéstől, ám a körülmetéltek nőpartnereit nem.

A nagyobb felületű fitymával rendelkező férfiak nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg HIV-vírussal, ami magyarázhatja a körülmetélés védőhatását is - közölték kutatók az AIDS című szaklap szerdán megjelent számában.

HIV-fertőzés
Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. HIV-fertőzés

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem Ugandában zajló Rakai Egészségtudományi Programjában 965, az induláskor HIV-mentes férfit követtek nyomon.

Godfrey Kigozi kutatásvezető és kollégái megállapították, hogy a férfiak fertőzési aránya összefüggésben volt a fityma méretével, a nagyobb fitymával rendelkezők nagyobb valószínűséggel fertőződtek meg HIV-vírussal.

"Az átlagos fitymafelszín lényegesen nagyobb volt a HIV-vírussal megfertőződött férfiaknál" - írták tanulmányukban.

Több korábbi vizsgálat jelezte, hogy a körülmetélés némiképp védi a férfiakat a HIV-fertőzéstől, ám a körülmetéltek nőpartnereit nem.

A kutatók úgy vélik, a fitymában található dendritikus sejtek (az immunsejtek egy típusa) nyithatnak valamiként utat a vírus számára a test felé.

Kigozi csoportja egy Ugandában lefolytatott, a körülmetélés hatását vizsgáló tanulmányban résztvevő férfiaknál nézte meg az összefüggést. "A fityma felszínét a műtét után, standardizált módszerrel mértük" - írták.

(MTI)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Kőnig Róbert, gyermeksebész és gyermektraumatológus
WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.