Napfénnyel és szellőztetéssel a tbc ellen

MTI
megjelent:

A szellőztetés és egy kis napfény jelentősen csökkentheti a tuberkulózis kifejlődésének kockázatát a kórházakban és börtönökben, a fertőző tüdőbetegség két erődítményében - tette közzé az ENSZ Egészségügyi Világszervezete kedden.

A WHO legutóbbi jelentésében megduplázza becslését, mely arra vonatkozott, hogy a HIV-fertőzött emberek közül hányan kapják meg a tbc-fertőzést is, és halnak meg miatta, valamint figyelmeztetett arra, hogy világszerte terjednek a legellenállóbb baktériumtörzsek.

Mario Raviglione, a WHO munkatársa elmondta, hogy a tuberkulózis baktériuma a levegő közvetítésével terjed, ezért "egyszerűen az ajtók kinyitása" csökkentheti a páciensek és bentlakók kockázatát a tbc-fertőzésre, amely 2007-ben mintegy 1,8 millió ember halálát okozta.

Az áldozatok közül 1,3 millióan HIV-negatívok voltak, 456 ezer ember pedig HIV-fertőzött volt. A szakemberek becslése szerint a legyengült immunrendszerű HIV-pácienseknek az átlagnépességhez képest 20-szor nagyobb a kockázata, hogy a tuberkulózis baktériuma is megfertőzi őket.

Kevin De Cock, a szervezet HIV/AIDS részlegének igazgatója genfi sajtótájékoztatójukon elmondta, hogy "jobb elemzéssel, jobb adatokkal, jobb módszertannal" 2007-ben kétszer nagyobb számot kaptak arra, hányan fertőződtek meg HIV-vírussal és tbc-vel is, mint egy évvel korábban.

A világ népességének mintegy harmada hordozó

A világ népességének mintegy harmada hordozza a baktériumot, amely a tuberkulózist okozza, a betegség azonban csak az emberek kis hányadánál fejlődik ki, főként akkor, ha immunrendszerük legyengül. A 2006-os 9,24 millió új esethez képest 2007-ben csaknem ugyanannyit, 9,27 millió esetet jelentettek világszerte.

Bár a tbc általában jól gyógyítható antibiotikumokkal, a gyógyszerrezisztens törzsek szaporodtak az elmúlt években, nagyrészt azért, mert a szükséges 6-tól 9 hónapig tartó kezelési időt nem tartják be.

A WHO adatai szerint mintegy 500 ezer embernél találtak többszörösen gyógyszerrezisztens baktériumot, ami azt jelenti, hogy kettő vagy több korszerű szer sem volt hatásos ellenük.

55 ország vagy terület jelentett legalább egy esetet, ahol szélsőségesen ellenálló baktériumtörzset mutattak ki: ezek ellen a ma rendelkezésre álló gyógyszerek nem hatásosak.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.