HIV/ARS

Remélem tud segíteni nekem HIV kockázatfelméréssel kapcsolatban. Van nekem egy barátom, aki augusztus 10-e körül jött Koreából ösztöndíjjal. TUDTOMMAL heteroszexuális. Találkoztam vele úgy két hete (aug. 11) . Véletlenül megkarmoltam, a sebe 1 másodperc múlva elkezdett vérezni. Volt egy pár perccel korábban még vérző és kis méretű sebem, nem láttam, hogy a vére (akár kis mennyiségben is) az én kezemre került volna, azt szerintem észre vettem volna, de nem biztos. Talán körmömre rákerülhetett, de lehet, hogy belekerült a sebbe. Amit furcsálltam tőle az az, hogy megkérdezte utána, hogy ugye nem vagyok HIV-es. Pedig ilyen módon tőlem nem tudná elkapni. Ez kb. két hete volt. 6-7 nappal később elkezdtek olyan tüneteim lenni, mint orrfolyás, torokfájás, enyhe köhögés és nyirokcsomó duzzanat és pattanás-szerű, nem égő vagy viszkető 7-8 kiütés a mellkasomon. (Neki ilyen tünetei egyébként nem voltak/vannak) . A torokfájás egy napig tartott. A köhögés 2-3 napig. A nyirokcsomó duzzanat még mindig fennáll (az állam alatt egy picit) . Lázam nem volt. Nem tudom, hogy HIV-es e a srác vagy sem. Ajánlott lenne elmenni HIV tesztre, ha mondjuk úgy vesszük, hogy a vére (1-2 csepp) érintkezett egy sebes felülettel a kezemen és a tüneteket is figyelembe vesszük? Köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Sarkadi Adrien válasza HIV témában

Kedves Kérdező!

A leírt paraméterek alapján szinte lehetetlennek tartom, hogy amennyiben fertőzött is az Ön által említett személy, átadhatta volna a HIV vírust Önnek az ismertetett úton, annyi ponton említ feltételezést. Ugyanakkor véleményem szerint ha ennyire foglalkoztatja és aggasztja a kérdés, semmi fáradtságba nem kerül megjelenni egy szűrővizsgálaton, ami egyértelmű választ ad. Levele végén felsorolt tüneteit sokkal nagyobb valószínűséggel okozza egy banális légúti vírusfertőzés. Tisztelettel: Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos

Kérdés: 2020. szeptember 02., 12:53; Megválaszolva: 2020. szeptember 16., 09:11
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Covid vakcináció
Echinacea cseppek és Pfizer oltás
Mikor képződnek antitestek?
Sztrók utáni Covid vakcina felvétel
Két oltás egymás után