Ismert gyógyszer AIDS elleni alkalmazását javasolja egy debreceni orvos

MTI
megjelent:

Újszülöttkorban mellékhatások nélkül, mindössze 30 dollárból lehetne kezelni a vakságot, a sárgaságot és akár a HIV-fertőzést is - véli Lakatos Lajos, debreceni újszülöttgyógyász. Szlávik János, a budapesti Szent László Kórház HIV-szakértője szerint a szer erősen toxikus, ezért nem folynak már kutatások vele.

A debreceni Kenézy Kórház Gyermek és Újszülött Osztályának 67 éves nyugalmazott professzora - aki jelenleg regionális csecsemő- és gyermekgyógyász, neonatológus szakfelügyelőként praktizál - az MTI tudósítójának mutatta be felvetése hátterét.

Az 1970-es években jött rá a D-penicillamin (DPA) nevű gyógyszer újszülöttkori használatának hatásaira. Lakatos felidézte, hogy a kezelés újszülöttkori sárgaságban vagy a koraszülöttek vaksággal fenyegető retinopathiájában (ROP) biztonságos, hatékony módszernek bizonyult, gyorsan elterjedt az országban, egyre kisebb születési súlyú és egyre éretlenebb babákat lehetett vele megmenteni a vakságtól vagy akár a haláltól.

Ugrásszerű növekedés a ROP-os vakságok számában

Az újszülöttkori sárgaság

Az érett újszülöttek 60 százalékánál, a koraszülöttek 80 százalékánál életük második-harmadik napja körül enyhe sárgaság jelenik meg. A sárgaság fokozódik, majd lassan lezajlik: érett újszülötteknél az első 2 hétben, koraszülött babáknál elhúzódóbban, akár egy hónapig is eltarthat. Ez az esetek nagy részében a normális újszülöttkori sárgaság része.
Az újszülöttkori sárgaság>>

Közlése szerint azóta sem tűnt el az évente Magyarországon mintegy 160 újszülöttnél vakságot okozó ROP, ellenkezőleg, ugrásszerűen nőtt. Ennek okát abban látja, hogy miután 1983-ban az Egyesült Államokban "árva gyógyszerré", tehát a betegszám miatt a gyártás során nem kifizetődővé nyilvánították, sorra álltak le vele a gyártók, köztük a debreceni TEVA, az egykori Biogal is. Napjainkban jó, ha öt helyen gyártják a gyógyszert a világon - magyarázta.

Egy budapesti szülésznő, Szulovszky Szilvia a közelmúltban készített és a professzor által az MTI tudósítójának rendelkezésére bocsátott dolgozatában ismertette, hogy a ROP-osok aránya miként változott az utóbbi évtizedekben.

Adatai szerint a DPA használatával tünetmentesen kezelhető betegség előfordulási aránya ugrásszerűen nőtt a budapesti Vakok Általános Iskolájának tanulói között azóta, hogy a szer gyártását csökkentették. Míg 1972-ben a ROP-os gyerekek aránya a tanulók között 3 százalék volt, addig az óvodások esetében ez 2008-ban már 95,5 százalékra emelkedett - áll a felmérésben.

Ma már nem javasolt

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) 2003-ban levette a javallati listájáról a DPA újszülöttkori használatát, sőt a törzskönyvből is törölték azt. "A mai javallati lista szerint felnőttkorban lehet csak használni, többek között rheumathoid arthritises (Wilson-kóros) betegeknél, akiknél rendkívül sok mellékhatás jelentkezik.

Ezek a mellékhatások újszülöttkorban az immunrendszer fejletlensége miatt elkerülhetők. Amíg az OGYI fel nem veszi listájára az újszülöttkori használatot, addig ezek az osztályok legálisan meg sem vásárolhatják a DPA-t" - magyarázta a professzor.

Segíthet a HIV-eseken?

HIV-fertőzés

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos.
HIV-fertőzés>>

A professzor meggyőződése szerint a ROP és a sárgaság esetében csecsemőknél sikerrel alkalmazott módszer az újszülöttkorban megfertőződött HIV-eseken is segíthetne. Elméletét először 2000-ben publikálta egy amerikai orvosi szaklapban, de azóta sem próbálták ki.

"Afrikában például mintegy kétmillió HIV-es és több tízmillió sárgaságban szenvedő újszülött van, akik semmilyen kezelést sem kapnak, s vagy meghalnak, vagy súlyos idegrendszeri károsodásuk lesz. Ezek kezelését 30 dollárból el lehetne végezni, tehát még a legszegényebb országokban is megengedhetnék maguknak a családok" - tette hozzá.

Ötletével már számos nemzetközi szervezetet megkeresett, többek között a volt amerikai elnök, Bill Clinton AIDS elleni küzdelemmel foglalkozó alapítványát, ám mindenhol falakba ütközött. "Habár nagyon érdekesnek találták az elméletet, mindenhol udvariasan, de egyértelműen tudtomra adták, hogy nem kívánnak vele komolyabban foglalkozni" - mondta.

Erősen mérgező

Szlávik János HIV-szakértő az MTI kérdésére elmondta, hogy a D-penicillaminnal - ahogy sok más vegyülettel is - a nyolcvanas években, amikor még kevéssé voltak tisztában az AIDS-betegséget okozó vírus tulajdonságaival, folytak kísérletek az Egyesült Államokban. A szer azonban nagyon mérgezőnek bizonyult, ezért alkalmazását elvetették.

Azóta a vírus megismerésének köszönhetően a HIV-fertőzöttek kezelésére megfelelő szerek állnak rendelkezésre. A fejlett országokban a HIV-fertőzött édesanyák már nem adják át a vírust újszülöttjüknek folyamatos gyógyszeres kezelésüknek köszönhetően.

A DPA-t gyógyszerként toxikus hatása miatt ma már nem alkalmazzák, kevésbé mérgező, hatékony szerek vannak helyette.

(MTI)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.