• Anonim HIV szűrés TAJ-kártyával?

    Szerző: Független Hírügynökség

    A TASZ munkatársai idén tavasszal "tesztelték le" az anonimnak mondott szűrőpontokat, és a legtöbb esetben azt tapasztalták, hogy csak taj-kártya ellenében vállalják a vizsgálatot.

    Az AIDS áldozataira, illetve a HIV szűrés fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársai az AIDS Világnapjának előestéjén. A civilek hétfő délután hat órakor gyertyagyújtással emlékeznek az Egészségügyi Minisztérium Arany János utcai épülete előtt, és felszólítják az állami szerveket arra, hogy teljesítsék az AIDS-elleni küzdelemben vállalt feladataikat.

    Hirdetés
     HIV-fertőzés tünetei a szájban
    Melyek azok az elváltozások, amik alapján HIV-fertőzésre is gyanakodhatunk?
    A HIV első tünetei >>

    Idén szeptember végéig 102 új HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon és 8-an haltak meg AIDS-ben, ezért a megemlékezésen 102 piros és 8 fekete gyertyát gyújtanak meg a civilek.

    A TASZ szerint a statisztikák évről évre rosszabbodnak annak ellenére, hogy Magyarország rendelkezik Nemzeti AIDS Stratégiával, és annak végrehajtásáért felelős Nemzeti AIDS Bizottsággal.

    Növekszik a pozitív eredmények száma

    "Sajnos évről évre emelkedik a frissen szűrtek között a pozitív eredmények aránya, különösen a fiatalok körében.

      Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?


    Sokan nem merik elvégeztetni az anonim HIV-tesztet, mert attól tartanak, hogy személyes adataik mégis kikerülnek valahogy, és ez hátrányosan érinti majd őket. Jogos a félelmük?
    Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?>>

    A Nemzeti Alaptantervben szereplő, egészségügyi nevelés tantárgy keretében lehetne beszélni a szerzett immunhiányos betegségről, illetve a védekezésről az iskolákban, ez azonban úgy tűnik, kevés helyen valósul meg" - mondta el a Független Hírügynökségnek Bagyinszky Ferenc, a TASZ HIV/AIDS programvezetője.

    A civilek szerint mindenekelőtt növelni kellene a szűrések számát, hisz jelenleg körülbelül évi 60 ezer vizsgálatot végeznek el, amely harmad annyi, mint például Szlovéniában.

    A 60 ezer szűrésből mindössze 8 ezer anonim, amely meglehetősen furcsa, hisz elvileg mindenkinek joga van a névtelen és térítésmentes szűréshez - mondta Bagyinszky Ferenc.

    Valóban Anonim, az Anonim?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Hozzátette, a TASZ munkatársai idén tavasszal "tesztelték le" az anonimnak mondott szűrőpontokat, és a legtöbb esetben azt tapasztalták, hogy csak taj-kártya ellenében vállalják a vizsgálatot.

    Így már kezdettől fogva sérül az anonimitás - mondta Bagyinszky Ferenc.

    A civilek a Nemzeti AIDS Bizottságnak is eljuttatták az esetről készült tanulmányt, amely azt ígérte, változtatnak a rossz gyakorlaton.

    A nyilvános megemlékezéssel ennek is szeretnének nyomatékot adni a civilek.

     A HIV-fertőzéstől az AIDS-betegségig

    Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. A  fertőzés elsősorban szexuális úton terjed, fertőzött nemi váladék közvetítésével, de fertőzött vérrel is átvihető. Utóbbi leggyakrabban a drogfogyasztók közös tű- és fecskendőhasználata során következik be, de előfordulhat egészségügyi dolgozók fertőződése is szúrásos balesetek kapcsán is. Milyen szakaszai vannak a betegségnek? Melyek a főbb ismertetőjegyei? >>

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.11.30 17:13
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A HIV megelőzése

    A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV pozitív, a kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében.

    Vita a körülmetélés körül

    A körülmetélés (circumcisio) talán az egyik legrégebbről ismert sebészeti beavatkozás. A zsidók vallási szertartásként végzik, a muszlimok körében a lelki megtisztulást jelenti. Az előnyéről, hátrányáról szóló viták időről-időre napirendre kerülnek orvosi és laikus körökben egyaránt.

    Életmódváltás már a fogantatás előtt!

    Az önmegfigyelésen túl törekedni kell az esetleges ártalmas, a magzatot vagy az anyai szervezetet károsító tényezők kiküszöbölésére. Sőt, a leendő apáknak is ki kell venniük a részüket a felkészülésből!

    Hogyan szűrhető ki a Down-szindróma?

    Sok gond, probléma merülhet fel egy terhesség során. Legtöbbször nem is gondolunk arra, hogy sajnos nem minden magzat egészséges. A Down-szindróma a leggyakrabban előforduló kromoszómarendellenesség.

    Évente egy szűrővizsgálat is életet menthet

    A daganat keletkezésének folyamatában az első lépcső csupán egyetlen sejt működésének zavara, mindaddig viszont, amíg ez az elváltozás 1 centis lesz, minimum 5 év telik el.

    Véradási szabályok és tippek

    Az ország betegeinek gyógyulását sok esetben különböző vérkészítmények segítik, melyek élő emberektől származnak: a véradóktól. Azonban sok közkeletű tévedés és félreértés kering a köztudatban ennek a menetéről, melyet most tisztázunk!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.