• A magyar AIDS-esek megbélyegzetten élnek

    Szerző: MTI

    Euro HIV Index felmérés - Magyarország azért kapott rossz értékelést, mert a felmérés megállapítása szerint az AIDS-eseket erősen megbélyegzik, gyakran diszkriminálják.

    Jelentősen javítani kellene Magyarországon a HIV-vírussal fertőzöttek helyzetét, a róluk való gondoskodást - állapította meg egy brüsszeli intézmény által készített és kedden ismertetett, Euro HIV Index elnevezésű felmérés.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A 29 országra kiterjedt vizsgálat nyomán Magyarországot a 23. helyre sorolták ebben a tekintetben, a lehetséges ezerből 652 ponttal. A három legtöbb pontot kapott ország Luxemburg (857), Málta (791) és Svájc (775).

    Magyarország azért kapott rossz értékelést, mert a felmérés megállapítása szerint az AIDS-eseket erősen megbélyegzik, gyakran diszkriminálják. Az érintettek ezért ritkán fedik fel  saját helyzetüket, ami a HIV-vírussal való együttélést még nehezebbé teszi.

    Magyarországon van ugyan olyan jogszabály, amely biztosítja az anonim és ingyenes tesztet, valamint a tanácsadást, de - olvasható az Euro HIV Indexben - a gyakorlatban ez nagyon gyengén érvényesül.

    Tanácsadásra alig-alig kerül sor, a tesztet elvégző intézmények legtöbbje pedig betegbiztosítási kártyát kér, ami nagyon megnehezíti a migránsok hozzáférését a vizsgálathoz.

    (MTI)

     

    Legutóbb frissült: 2009.10.13 15:33
    Címkék: AIDS, HIV,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A HIV megelőzése

    A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV pozitív, a kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében.

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    HIV gyorsteszt, ami életet ment

    A fertőzöttek egy része nem is tud a betegségéről, a hazai érintetteknek csupán a 30-50 százaléka kap gyógyszeres kezelést.

    Vita a körülmetélés körül

    A körülmetélés (circumcisio) talán az egyik legrégebbről ismert sebészeti beavatkozás. A zsidók vallási szertartásként végzik, a muszlimok körében a lelki megtisztulást jelenti. Az előnyéről, hátrányáról szóló viták időről-időre napirendre kerülnek orvosi és laikus körökben egyaránt.

    Tudnivalók a HIV-fertőzésről

    Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttes kórokozója HIV vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, a HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos.

    Véradási szabályok és tippek

    Az ország betegeinek gyógyulását sok esetben különböző vérkészítmények segítik, melyek élő emberektől származnak: a véradóktól. Azonban sok közkeletű tévedés és félreértés kering a köztudatban ennek a menetéről, melyet most tisztázunk!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.