Az ínygyulladás aktiválhatja a HIV vírust

Független Hírügynökség
megjelent:

HIV-fertőzötteknél könnyebben alakul ki a gyógyíthatatlan AIDS, ha a páciens bizonyos ínybetegségben szenved - derítették ki japán kutatók. A krónikus ínygyulladáskor ugyanis egyes baktériumok vajsavat termelnek, a vajsav pedig hatástalanítja a HDAC enzimet, amely gátolja a HIV vírus terjedését.

A tokiói Nihon Egyetem mikrobiológiai tanszékének vezetője, Ochiai Kunijaszu professzor laboratóriumi kísérletekben azt tapasztalta, hogy kétféle sejtkultúrában is meggyorsult a HIV vírus terjedése akkor, ha a preparátumhoz ínygyulladást okozó baktériumokat és az általuk termelt vajsavat adtak.

A súlyos ínybetegség elősegítheti az AIDS kialakulását a HIV-pozitívaknál, bár a valószínűség nagy mértékben függ az egyéni fizikai állapotától is - vonta le a következtetést a japán tudós az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva.

Tanulmánya az Immunology című tudományos folyóirat márciusi számában fog megjelenni. Ochiai professzor szerint azok a HIV-pozitvak, akik nem tudnak a fertőzöttségükről, elősegíthetik a HIV terjedését, ha idült ínygyulladásuk van.

Korábbi tanulmányok már kimutatták az ínygyulladás és a cukorbaj, valamint szívbetegségek összefüggését, de ez az első tudományos munka, amely szerint az ínybetegség a HIV vírust is aktiválhatja. A kellemetlen szagú vajsav megtalálható az avas vajban, az izzadságban és bizonyos húsokban.

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.