HIV-fertőzés téma

Véradónak lenni jó!

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-06-14 11:03
Véradás
Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? Csatlakozzon Ön is a rendszeres véradókhoz, adjon vért, és mentsen meg három életet!

HIV és védőoltás: lehetetlen

MTI - 2019-11-11 10:05
Hiába azonosították a HIV vírus újabb törzsét, védőoltást kifejleszteni gyakorlatilag lehetetlen, így a felfedezésnek csak tudományos jelentősége van - mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológus főorvosa.
A HIV-fertőzöttek száma csak akkor kezdene stagnálni vagy csökkenni Magyarországon, ha több szűrővizsgálatot végeznének, hogy kiderüljön, ki vírushordozó - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa pénteken Budapesten, az AIDS világnapja alkalmából tartott szakmai konferencia utáni sajtótájékoztatón.
A HIV vírussal diagnosztizált embereknél megduplázódik a szívbetegség kockázata. Egy a globális adatokat elemző új tanulmány szerint a HIV-fertőzöttséggel összefüggő szív- és érrendszeri betegségek aránya több mint háromszorosára nőtt 20 év alatt. Ez azért derülhetett ki, mert a vírussal diagnosztizált emberek ma már tovább élnek.

HIV gyorsteszt, ami életet ment

Vasárnapi Hírek - 2018-06-01 12:38
A fertőzöttek egy része nem is tud a betegségéről, a hazai érintetteknek csupán a 30-50 százaléka kap gyógyszeres kezelést.

AIDS világnap: egy vérvétel és biztonságban tudhatom a páromat is

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2017-12-01 05:21
December elsején, az AIDS világnapon a felvilágosító- és szűrőprogramok kiemelten fontosak a HIV-fertőzés megfékezésében. Mindenki számára elérhetőek az anonim és ingyenes HIV-szűrések. A WEBBeteg.hu helyszíni beszámolója.

HIV: Hatékonyabb és gyorsabb lehet a gyógyulás a gombaellenes szerrel

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2016-12-02 21:55
A HIV-fertőzött betegek másodlagos fertőzésének kezelésében is segíthet a Debreceni Egyetem számos kutatócsoportja által tanulmányozott gombaellenes szer, amely a Penicillium chrysogenum gomba által termelt fehérje. Jótékony gombával a különböző fertőző gombafajok ellen?

Ne köss kompromisszumot - védekezz!

Well pr - 2014-12-01 21:41
December 1. az AIDS elleni küzdelem világnapja. A halálos kimenetelű betegség már évszázadok óta szedi áldozatait világszerte, így hazánkban is. Az AIDS-et egyféleképpen lehet elkerülni, úgy, ha megelőzzük azt. Ezért is fontos, hogy beszéljünk a problémáról, és hogy felelősségteljes szexuális életet éljünk.

Orvostanhallgatók az AIDS ellen

Debreceni Egyetem - 2014-12-01 15:21
A HIV-fertőzés megelőzésére hívja fel a figyelmet a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete december 1-jén, az AIDS világnapján.
A becslések szerint 1,1 millió HIV-fertőzést sikerült megelőzni a 15 éven aluli gyermekeknél, mivel az új fertőzések száma a felére csökkent a 2005 és 2013 közötti időszakban - derül ki az UNICEF pénteken, az AIDS közelgő világnapja előtt publikált adataiból.
A 2000-es években elért terápiás áttöréseknek köszönhetően ma már egy HIV fertőzött élete 30-40 évvel is meghosszabbítható, továbbá, aki hatékony gyógyszerkombinációt szed, annak a vérében és más testváladékaiban sem kimutatható a vírus, így az ilyen beteg gyakorlatilag nem fertőz - derült ki egy orvosoknak és egészségügyi szakdolgozóknak tartott továbbképzésen.
Mind a HIV/AIDS megelőzésébe, mind pedig a kezelésbe fektetett hosszú távú befektetések, úgy tűnik, kezdenek megtérülni. A WHO, az UNICEF és az UNAIDS közös jelentése azt mutatja, hogy az AIDS ellenes kampányok 15 százalékos csökkenést hoztak az új fertőzések terén az utóbbi 10 évben, valamint 22 százalék csökkenést az AIDS-el kapcsolatos halálozás terén az elmúlt 5 évben. A gyerekek azonban nagyobb veszélyben vannak, mint a felnőttek!

Körülmetélés pro és kontra

MTI-Press - 2011-09-17 18:13
A körülmetélés ellenzői felesleges műtéti beavatkozásnak tartják az eljárást, támogatói szerint viszont egészségügyi előnye van a fityma eltávolításának.
Amerikai tudósoknak sikerült megfejteniük, hogy miért oly gyakori a HIV-fertőzöttek körében az inzulinrezisztencia, amelynek alapján kifejlődik a 2. típusú diabétesz. A kutatás eredményeit a Journal of Biological Chemistry legújabb számában tették közzé.
Dél-afrikai orvosok HIV-fertőzött donorok veséit ültették át, ugyancsak fertőzött emberekbe. Elsőként 2008-ban hajtottak végre négy transzplantációt, amelyek eredményéről a New England Journal of Medicine (NEJM) című amerikai orvosi folyóirat legfrissebb, csütörtökön megjelent számában írnak részletesen.

Tucatnyi nőt fertőzött meg szándékosan HIV-vírussal

Független Hírügynökség - 2010-05-25 18:37
Az ausztrál hatóságok azzal vádolnak egy zimbabwei születésű akrobatát, hogy nagyjából egy tucatnyi nőt fertőzött meg tudatosan HIV-vírussal - közölte kedden az ausztrál rendőrség.