• 2030-ra ne legyen több AIDS és hepatitis megbetegedés

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

    Életeket ment, aki csökkenti azon fertőzöttek számát, akik csak késve jutnak hozzá a HIV és/vagy HCV-kezeléshez, hangzik a HepHIV2017 konferencia záródokumentumának egyik megállapítása. A megfogalmazást készítő 241 résztvevő 40 országból érkezett, a tudósok, szociológusok, szociális segítők napjaink járványügyi helyzetéről, a teendőkről cseréltek eszmét.

    HIV és Hepatitis - Nő a megfertőződöttek száma

    Miközben közegészségügyi prioritás a HIV és a Hepatitis ügyével, helyzetével foglalkozni, s bár sokat tudunk a megelőzésről, kezelésről, mégis, Európa szerte nő az új fertőzések száma. Az átviteli utak és az érintett csoportok jellemzőinek hasonló volta miatt fontos a tudás és a jó gyakorlat cseréje, a duális szűrés végzése, szögezték le a szakértők. Arra is felhívták a figyelmet, hogy törvényi szabályozásból eredő korlátozások nehezítik a HIV szűrését, gondozását. Jackie Morton utalt a melegek, szexmunkások, rabok elleni diszkriminációra.

    A European AIDS Treatment Group képviselőjeként elvárja, hogy 2020-ra a HepHIV-vel élőknek legalább a felét szűrjék. „Lépjünk fel a teszt körüli bürokrácia ellen. Ne csak orvos, csak labor végezhesse! Legyen szűrés a közösségi térben, az úgynevezett kék-pontokban.” A helyzet pontos értékeléséhez fontos az adatgyűjtés és a finanszírozás, tette hozzá, utalva egy rossz példára. A romániai drogosok körében jelentősen megnőtt a HIV, miután 2010-ben visszavonták a szűrés anyagi támogatását! “2016-ban 100 ezer új HIV fertőzés várható a térségben, de hiányzik a nemzeti stratégia” – kongatta a harangot Morton.

    Olvasson tovább! HIV-fertőzés - Tudjon meg többet a betegségről!

    Hirdetés
    A betegségek terjedése
    2,5 millió a HIV, 14-15 millió a HCV, 13,3 millió a HBV fertőzött a térségben, egymással kisebb-nagyobb átfedésben lévő halmazokban, mondja Masoud Dara (WHO, Európai régió irodája). A bejelentett HIV esetek átviteli módja eltérő: keleten 45%-ban az intravénás droghasználat, nyugaton felerészben a meleg kapcsolat (MSM) felel. A tüdőtuberkulózisban szenvedők körében Európában továbbra is növekvőben a HIV társfertőzés (2015), márpedig ez a 2 infekció együtt halálos szinergia. Az ART (antiretrovirális terápia) elérése továbbra is a szükséges alatt van.

    A Hepatitis B vírus elterjedtségét jól jellemzi, hogy a WHO úgynevezett európai térségében 50 felnőttből egyet érint, ugyanilyen arányú a krónikus C vírus előfordulása is. Ezen adatoknál is riasztóbb lehet, hogy a fertőzöttek nagyobb része, ennek nincs tudatában. A leginkább veszélyben élők az intravénás droghasználók: körükben 15% a HBV, 44% a HCV fertőzött. Magas rizikójú csoport a férfipartnerrel szexelő férfiaké (MSM), náluk a két hepatitisz vírus jelenléte 8,7% illetve 4,2%-nyi, a prostituáltak körében 3,3 illetve11%. Összehasonlításképp, az EU-n és az EFTA-n kívüli európai régió országainak lakosságában ezen arányok: 3,8 (B vírus) illetve 2,3% (C vírus).

    Olvasson tovább! Hepatitis - Tudjon meg többet a betegségről!

    Csökkenteni kell a nem diagnosztizált betegek számát

    Bár nemzetközi egyezmény szól arról, hogy csökkenteni kell a még nem diagnosztizált (a diagnózis nélkül tévesen egészségesnek vélhető, ám) HIV-vel, vírushepatitisszel,  tuberkulózissal élők számát, eközben országonként eltérő, hogy a cél elérése: a szűrés elérhetővé tétele érdekében, milyen intézkedéseket foganatosítanak. A konferencia tudatosan állította az előadások fókuszába a korai diagnosztizálás, a gondozásba vonás kérdését, és a legjobb gyakorlat ismertetését. A szakemberek sorolták a módszereket, miként lehet az európai szintű kezdeményezéseket helyi szinten alkalmazni.

    Bár széleskörűen elérhető a kezelés, Európában (is) okozhat még halált az AIDS. Főként azért, mert sokan már csak a kór előrehaladott állapotában fordulnak orvoshoz. Az európai térség HIV-eseinek fele nem ismeri státuszát. Ezért üzenik a szakértők az egészségügyi hatóságoknak, hogy vegyék figyelembe, a HIV járvány, a halálozás megállításának egyik fő eszköze a teszt.

    A szűrések hiánya
    Megdöbbentő megfigyelés, hogy néhol a szakszemélyzet is ritkán, s nem adekvát módon ajánlja a HIV szűrést. Eklatáns példája ennek, hogy elmarad terheseknél – holott a vertikális (az anyáról-gyerekre) átvitel megelőzése a HIV teszt egyik fontos indikációja. Tapasztalatok szerint, sok európai országban nem a rutin része, hogy a terhesgondozásban, az újszülött osztályokon automatikusan felajánlják. Így fordulhat elő Európa szerte újszülöttek HIV fertőződése.

    Másik sokkoló példa, hogy nem megfelelő a HIV szűrés olyan betegeknél, akik egyértelműen AIDS-re utaló tünetekkel jelennek meg az orvosnál. Egy vizsgálat szerint, egy svájci onkológiai osztályon az invazív méhnyakrákkal diagnosztizált nőknek csak 11%-ánál, illetve a limfómások 60%-ánál végeztek HIV tesztet. A HIV szűrésre vonatkozó irányelvek egyértelműek, de ezeket néhol, nem tudni miért, nem veszik figyelembe. Ezért kell minden érdekeltnek megtanítani, hogy pontosan mi a szűrés alkalmazásának oka, szükségessége.

    „Itt az idő, hogy őszinte beszéd induljon a kormányzatok és a nyilvánosság között” - fogalmaztak felhívásukban a máltai konferencia résztvevői. Nyílt szavazáson mondtak véleményt arról, hogy vajon a döntéshozók, a politikusok, megfelelő módon veszik-e figyelembe az összes begyűjtött adatot?  A jelenlévők 80 százaléka szerint nem.  A szakértői fórum újabb kérdése egy a szakmai berkekben alapismeretnek számító célkitűzésre: a 90-90-90-re utalt. Vagyis elvárás, hogy a fertőzöttek 90%-át diagnosztizálják, közülük 90% kapja meg a korszerű antiretrovirális (ART) kezelést, aminek során 90%-ban sikerüljön eliminálni a vírus jelenlétét. A kérdés tehát úgy hangzott, hátráltatja-e az első 90 teljesítését az, ha a nyilvánosságban a lakosság, a kormányzat hozzáállása negatív, ha az érintett csoportok tagjait kriminalizálják?

    A máltai konferencia hallgatósága csaknem egyöntetűen (80%) igent mondott. A megbeszélések végén minden érdekelt véleményét mondta ki a máltai egészségügyi minisztérium előadója:

    „Senki nem maradhat magára. Senkit nem hagyhatunk hátra.”


    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró

    Módosítva: 2017.02.21 11:25, Megjelenés: 2017.02.21 11:25
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    Dr. Sarkadi Adrien

    Továbbra sincs magyar érintettje a Kínából kiinduló koronavírusnak.

    Tetvesség

    Tetvesség

    Dr. Gál Mónika

    Hogyan kezelhető a tetvesség? Hogy lehet elejét venni a fertőzésnek?

    Influenza - A védőoltás hatékonysága

    Egyetlen oltás sem véd száz százalékosan. Az influenza elleni védőoltás 40-70 százalékban csökkenti a megbetegedés kockázatát, és még ha 100 százalékos védelmet nem is garantál, az esetleges megbetegedés lefolyása enyhébb, a szövődmények esélye jelentősen kisebb lesz. Cikkünkből megtudhatja, miért betegedhetnek meg esetenként influenza ellen beoltott emberek és ennek ellenére miért olyan fontos az oltás nyújtotta védelem.

    Az influenza halálosabb, mint gondolnánk

    Az influenza megbetegedést nem szabad elbagatellizálni! Különösen a komplikációi veszélyesek. Ezt bizonyítják az új adatok is, melyek szerint több halálesetet okoz, mint gondolnánk. S bár évről évre több ezren halnak meg a vírus miatt, még mindig kevesen oltatják be magukat.

    AIDS, HIV és a pornót néző gyerekek

    Az AIDS-szel összefüggő okok miatt 2018-ban 770 ezer HIV-fertőzött halt meg a világon. Az ENSZ AIDS-ellenes programjának (UNAIDS) adatai szerint ez jó hír. A 2004-es tetőzés (1,7 millió áldozat) óta tartósan csökken az AIDS-hez kapcsolódó halálesetek száma, de a világ különböző tájain nem arányosan. Kelet-Európában egyre többeket érint a járvány.

    Ne köss kompromisszumot - védekezz!

    December 1. az AIDS elleni küzdelem világnapja. A halálos kimenetelű betegség már évszázadok óta szedi áldozatait világszerte, így hazánkban is. Az AIDS-et egyféleképpen lehet elkerülni, úgy, ha megelőzzük azt. Ezért is fontos, hogy beszéljünk a problémáról, és hogy felelősségteljes szexuális életet éljünk.

    Foci VB - AIDS és HIV figyelmeztetés

    Egészségügyi szervezetek arra figyelmeztetik a futball világbajnokságra utazókat, hogy a világon a Dél-afrikai Köztársaságban a legmagasabb a HIV és AIDS fertőzöttek aránya, így fontos, hogy vigyázzanak magukra.

    Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?

    Sokan nem merik elvégeztetni az anonim HIV-tesztet, mert attól tartanak, hogy személyes adataik mégis kikerülnek valahogy, és ez hátrányosan érinti majd őket. Jogos a félelmük?

    Híres emberek hírhedt betegségei

    A hírességek is ugyanolyan földi halandók, mint bárki más. A betegség nem kivételezik senkivel, lássuk, ki volt a történelem leghíresebb nemi betege! Mi keserítette meg Csontváry Kosztka Tivadar mindennapjait?

    Az AIDS kórokozója áthatol az ép szöveten

    A kutatók eddig azt gondolták, a hüvely egészséges nyálkahártyája védelmet nyújt a HIV-vírus ellen. Tévedtek: a kórokozók közvetlenül a vagina ép szövetén keresztül jutnak be a szervezetbe. Azokat a réseket használják ki, melyek a nemi szerv felszíni szövetének megújulásakor keletkeznek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.