Hatékony gyógyszerkombinációval a HIV-beteg nem fertőzi tovább környezetét

MTI
megjelent:

A 2000-es években elért terápiás áttöréseknek köszönhetően ma már egy HIV fertőzött élete 30-40 évvel is meghosszabbítható, továbbá, aki hatékony gyógyszerkombinációt szed, annak a vérében és más testváladékaiban sem kimutatható a vírus, így az ilyen beteg gyakorlatilag nem fertőz - derült ki egy orvosoknak és egészségügyi szakdolgozóknak tartott továbbképzésen.

A Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) támogatásával a napokban lezajlott képzésen szó volt arról, hogy az elmúlt években nagyon sokat fejlődött és változott a HIV-fertőzés és az AIDS-betegség terápiája, amelynek köszönhetően e betegség a diabéteszhez hasonló krónikus betegséggé vált.

Kiderült továbbá, hogy aki hatékony gyógyszerkombinációt szed, annak a vérében és más testváladékaiban (spermájában, hüvelyváladékában, stb.) sem kimutatható a vírus, tehát a megfelelő terápia esetén a kezelt beteg nem lesz fertőző. Ez utóbbi azért nagy jelentőségű, mivel így a kezelt beteg nem jelent potenciális veszélyforrást például a partnere részére, és a betegség terjedése is hatékonyan akadályozható. Fontos üzenet az is, hogy az egészségügyi dolgozók is leszámolhatnak az AIDS-betegek ellátáshoz kapcsolódó félelmeikkel - olvasható az MTI-nek megküldött közleményben.

A 2000-es években elkezdődött terápiás forradalom - számtalan új, kifejezetten az AIDS kezelésére kifejlesztett gyógyszer megjelenése - már azt jelentette, hogy az időben felismert és gondozott HIV-vel akár 30-40 évig is lehet élni. Ezeket a megnyert éveket a betegek hasznosan és aktívan tudják eltölteni, a most bemutatott friss hazai adatok szerint például az ilyen terápiában részesülő betegek 75 százaléka munkaképes.

A rendezvényen bemutatott adatokból az is kiderül, hogy 2012-ben Magyarországon kezelésbe vont betegek jó egyharmada úgynevezett "késői diagnózissal" került ellátásba, vagyis sok esetben nem ismerik fel időben a fertőzést, sőt néha egyáltalán nem gondolnak az orvosok arra, hogy a vizsgált problémák mögött HIV-fertőzés is állhat.

A terápiás eredményesség azonban nagyban függ az érintett beteg együttműködésétől is; az AIDS kezelésében a csak 70 százalékos terápiahűség negyedére csökkenti az eredményességet. Ráadásul a rendszertelenül alkalmazott terápia a HIV-gyógyszerrel szembeni rezisztenciához vezet.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.