• AIDS - A körülmetélés megelőző hatása tévhit?

    Szerző: Medipress

    A pénisz előbőre különösen jó táptalajt biztosít a vírusoknak, így a HIV-nek is, ezért hitték sokáig, hogy az eltávolítása megelőző hatással bírhat.

    Bár egyes afrikai felmérések szerint, a körülmetélés csökkentheti a HIV fertőzés kialakulásának esélyét heteroszexuálisoknál, a legújabb kutatások szerint nem képes megelőzni a betegséget meleg és biszexuális férfiak esetében.

    Hirdetés
     Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?
    Sokan nem merik elvégeztetni az anonim HIV-tesztet, mert attól tartanak, hogy személyes adataik mégis kikerülnek valahogy, és ez hátrányosan érinti majd őket. Jogos a félelmük?
    Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?>>

    Sok Afrikában végzett kutatás alapján, a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a körülmetélés akár 60 százalékkal csökkentheti a HIV előfordulását heteroszexuális férfiak esetében.

    A nyugati fejlett országokban azonban, ahol a homoszexualitás gyakoribb jelenség, a körülmetélésnek úgy tűnik nincs HIV megelőző hatása.

    A kutatásban az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Kezelési Központja, összesen 4900 férfi esetében vizsgálta a HIV előfordulását.

    A körülmetélés megelőző hatása tévhit?

     HIV-fertőzés tünetei a szájban
    Melyek azok az elváltozások, amik alapján HIV-fertőzésre is gyanakodhatunk?
    A HIV első tünetei (Fotóval) >>

    A férfiak 86 százaléka volt körülmetélt, és a kutatás három éve alatt összesen 7 százalékuk lett HIV-pozitív.

    A kutatók eredményei szerint, a körülmetélés megelőző hatása nem mutatkozott a vizsgált férfiaknál.

    "Ennek alapján át kell gondolnunk a HIV megelőzésére vonatkozó irányelveket, hiszen eddig azt gondoltuk, a körülmetélés jelentősen csökkentheti a fertőződés esélyeit" - nyilatkozta Deborah A. Gust, a kutatás vezetője.

     Gorilla fertőzte meg a nőt a HIV-vírus új törzsével
    Egy kameruni nő igazoltan gorilláktól átkerült, HIV-szerű vírussal fertőződött meg - közölték francia kutatók. Gorilla fertőzte meg a nőt a HIV-vírus új törzsével>>

    A pénisz előbőre különösen jó táptalajt biztosít a vírusoknak, így a HIV-nek is, ezért hitték sokáig, hogy az eltávolítása megelőző hatással bírhat.

    "Természetesen nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy a körülmetélés haszontalan lenne, de az biztos, hogy a fejlett országokban élő meleg és biszexuális férfiak esetében a megelőző hatása erősen limitált" - nyilatkozta Dr. Gust.

    Medipress

    Módosítva: 2012.11.03 19:03, Megjelenés: 2012.11.03 19:03
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Férfiegészség

    Férfiegészség

    Balogh Mária, újságíró

    A férfiak szív- és érrendszeri betegségei megelőzhetők lehetnének.

    Fejfájások elterjedtsége

    Fejfájások elterjedtsége

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Melyek a legjelentősebb fejfájástípusok? Cikkünkből kiderül.

    Influenza - érdemes most beadatni a védőoltást

    December végén, január elején érhet Magyarországra az influenzajárvány, ezért érdemes most beadatni a védőoltást - mondta az egészségügyi államtitkár.

    Influenza: jövő hét végén a patikákban lesz az oltóanyag

    Jövő hét végén már a patikákban lesz az influenza elleni oltóanyag, a rizikócsoportba tartozók és a 60 év felettiek számára az 1,3 millió adag ingyenes vakcina már elérhető - közölte az egészségügyért felelős államtitkár.

    Vita a körülmetélés körül

    A körülmetélés (circumcisio) talán az egyik legrégebbről ismert sebészeti beavatkozás. A zsidók vallási szertartásként végzik, a muszlimok körében a lelki megtisztulást jelenti. Az előnyéről, hátrányáról szóló viták időről-időre napirendre kerülnek orvosi és laikus körökben egyaránt.

    Elváltozások a férfi nemi szervén - Minden, amit szégyell megkérdezni

    Csomó, duzzanat, piros foltok, váladék, gyulladás, kivörösödés a péniszen. Sok férfi találkozik élete során hasonló tünetekkel, ám sajnos csak kevesen fordulnak szakértőhöz. Válogatás az Orvos válaszol rovat kérdései közül.

    A húgycső, a herék és a hímvessző sérülései

    A férfi nemi szervek sérülése (harapás, szúrás, ütés), kékes elszíneződése, a heves fájdalom, duzzanat sok esetben szakértői segítséget kíván megmentésük érdekben.

    A hypospadiasis és az epispadiasis

    Abban az esetben, ha a külső húgycsőnyílás nem a hímvessző - és ezáltal a makk - végén található, hypospadiasisról beszélünk. Ez az elváltozás a külső nemi szervek egyik leggyakoribb fejlődési rendellenessége.

    A kis pénisz szindróma

    A nők 85 százaléka elégedett partnere péniszének méretével, mégis a férfiak majdnem fele szeretne nagyobbat - állítják urulógusok a WebMD egészségügyi portál beszámolója szerint.

    "A testépítéstől összemehet a férfiasságom?" Az orvos válaszol

    "16 éves koromban a méret 16 cm körülinek felelt meg most 24 vagyok és 11 cm, de ez már kb. 18 éves korom óta állandósult. Okozhatja ezt a testépítés, amit 16 éves koromtól 20 éves koromig űztem?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.