AIDS - A körülmetélés megelőző hatása tévhit?

Medipress
megjelent:

A pénisz előbőre különösen jó táptalajt biztosít a vírusoknak, így a HIV-nek is, ezért hitték sokáig, hogy az eltávolítása megelőző hatással bírhat.

Bár egyes afrikai felmérések szerint, a körülmetélés csökkentheti a HIV fertőzés kialakulásának esélyét heteroszexuálisoknál, a legújabb kutatások szerint nem képes megelőzni a betegséget meleg és biszexuális férfiak esetében.

Sok Afrikában végzett kutatás alapján, a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a körülmetélés akár 60 százalékkal csökkentheti a HIV előfordulását heteroszexuális férfiak esetében. A nyugati fejlett országokban azonban, ahol a homoszexualitás gyakoribb jelenség, a körülmetélésnek úgy tűnik nincs HIV megelőző hatása.

HIV-fertőzés tünetei a szájban
Melyek azok az elváltozások, amik alapján HIV-fertőzésre is gyanakodhatunk?
A HIV első tünetei

A körülmetélés megelőző hatása tévhit?

A kutatásban az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Kezelési Központja, összesen 4900 férfi esetében vizsgálta a HIV előfordulását. A férfiak 86 százaléka volt körülmetélt, és a kutatás három éve alatt összesen 7 százalékuk lett HIV-pozitív.

A kutatók eredményei szerint, a körülmetélés megelőző hatása nem mutatkozott a vizsgált férfiaknál. "Ennek alapján át kell gondolnunk a HIV megelőzésére vonatkozó irányelveket, hiszen eddig azt gondoltuk, a körülmetélés jelentősen csökkentheti a fertőződés esélyeit" - nyilatkozta Deborah A. Gust, a kutatás vezetője.

Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?
Sokan nem merik elvégeztetni az anonim HIV-tesztet, mert attól tartanak, hogy személyes adataik mégis kikerülnek valahogy, és ez hátrányosan érinti majd őket. Jogos a félelmük?
Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?

A pénisz előbőre különösen jó táptalajt biztosít a vírusoknak, így a HIV-nek is, ezért hitték sokáig, hogy az eltávolítása megelőző hatással bírhat.

"Természetesen nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy a körülmetélés haszontalan lenne, de az biztos, hogy a fejlett országokban élő meleg és biszexuális férfiak esetében a megelőző hatása erősen limitált" - nyilatkozta Dr. Gust.

Medipress

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Kőnig Róbert, gyermeksebész és gyermektraumatológus
WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.