• AIDS, HIV és a pornót néző gyerekek

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az AIDS-szel összefüggő okok miatt 2018-ban 770 ezer HIV-fertőzött halt meg a világon. Az ENSZ AIDS-ellenes programjának (UNAIDS) adatai szerint ez jó hír. A 2004-es tetőzés (1,7 millió áldozat) óta tartósan csökken az AIDS-hez kapcsolódó halálesetek száma, de a világ különböző tájain nem arányosan. Kelet-Európában egyre többeket érint a járvány.

    A hazai HIV-fertőzöttekről nincs pontos szám, csak a regisztráltakról tudni – 2747 eset. Ám szakemberek ennek 3-4-szeresére becsülik a tünetmentes HIV-fertőzötteket! A diagnózis felállításakor 2015-ben 271 volt a HIV-pozitív (fertőzött) – 196 férfi, 26 nő, 49 anonim. AIDS-beteg volt 43 (37 férfi, 6 nő), közülük meghalt 10 férfi és 1 nő (EPINFO 2015.12.31.). Évek óta tartósan, meredeken csökken a HIV/AIDS miatti halálesetek száma.

    A WHO kezdeményezése nyomán (1988 óta) december 1. kiemelt nap. Az AIDS elleni küzdelem világnapján sokféle programot, előadást, akciót szerveznek hazánkban is, hogy felhívják a figyelmet a HIV-fertőzés mibenlétére, veszélyére, a vírus (illetve az okozott betegség) elleni gyógyszeres küzdelem lehetséges módszerére, és hogy kifejezzék együttérzésüket az AIDS-ben elhunytak iránt. Budapesten november 30-án több ifjúsági szervezet: a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt egész napos szexedukációs felvilágosító és prevenciós programot szervezett. A Magyar Vöröskereszt székházában anonim AIDS-szűrést is igénybe lehetett venni. Ugyanis a világnap egyik fő üzenete, hogy aki kockázatos életmódot folytat, éljen a lehetőséggel, mert a szűrés nyomán időben észlelhető a fertőzöttség. Riasztó, hogy minden negyedik fertőzött csak az AIDS diagnózisa alkalmával szembesül ezzel.

    Hirdetés

    Fontos a megelőzés!

    A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt két évtizede foglalkozik a fiatalokkal, hogy bővítse egészségügyi (pl. a szexuális életre vonatkozó) ismereteiket. A megelőzést szolgáló tevékenységük része a HIV-/AIDS-prevenciós és szexedukációs programok sora. A szombati szakmai konferencia célja volt a tabuk, előítéletek lebontása mellett a minél több hiteles, tudományos igényű ismeret átadása a civil lakosság számára. Ezt szolgálta a szakemberek (Dr. Szlávik János, Dr. Zacher Gábor) előadása, és az aktivisták (Pusztai Olivér, Dombos Tamás), illetve pszichológusok (Gyányi Dominika, Fodor Mónika) beszámolója az iskoláskorúak körében végzett interaktív szexedukációs foglalkozásaikról.

    Az iskolákat járó pszichológusok felmérést idéznek: a 15 éves fiúk 34, a lányok 26%-a már él nemi életet. Két évvel idősebb fiúknál 58,7, lányoknál 64,1% az arány (HBSC kutatás – az iskoláskorúak egészségmagatartása, Health Behaviour in School-Aged Children). Szakértők szerint ez nemzetközi viszonylatban is magas, csak Bulgária előz meg ebben. A leggyakoribb védekezést az óvszer jelentette (46%), de a fiatalok 14,2%-a legutóbb nem védekezett.

    Az AIDS elleni küzdelem világnapján Gyányi Dominika és Fodor Mónika sokkoló adatokat hozott a hallgatóság tudomására. A serdülők 40%-a pornóoldalakat néz „tanulás” céljából. 2018-ban hazánkban több mint 25 ezer (26914) abortuszt végeztek. 2017-ben 2400 újszülöttet tini anya hozott világra.

    A szexedukációt végző szakemberek szeretnék elérni, hogy az iskolások ne pornóoldalakhoz forduljanak felvilágosításért, hanem hiteles személytől kérdezzenek, és tudományos alapon nyugvó információt kapjanak. Ők ehhez próbálják megteremteni az interaktív, pozitív, elfogadó légkört – értékítélet-mentesen, életkornak megfelelően. A találkozókon (az első osztálytól a középiskola végéig) nem intervenció zajlik, hanem közösségépítés, attitűdformálás, önismereti fejlesztés és a nemi tudatosság készségeinek fejlesztése. Holisztikus módon. A szexualitás mellett érzelmekről, kapcsolatokról, jogokról (emberi, személyiségi, szexuális jog) is szó esik. Mondanivalójukat az adott osztály korához szabják, az ő igényeik szerint terelik a beszélgetést, arról is, ők hogyan viszonyulnak mások szexualitásához. A tréning során interaktív eszközöket használnak, játékot, szituációs feladatokat. Kiscsoportokban beszélgetnek, pro-kontra, tény-tévhit-elemzést végeznek. Fontosnak tartják az érzelmek felismerését, feldolgozását – ehhez egy 60 érzelmet bemutató kártyacsomagot használnak. „Tanmenet” alapján haladnak, de nem ragaszkodnak mereven hozzá, inkább a kérdésekre válaszolnak. Tudatosan nem viszik az osztályok elé az LMBTQI kérdéskört, de a beszélgetést úgy irányítják, hogy sokféle vonatkozásban (attitűd, kapcsolat, védekezés) szóba kerülhessen. Nem fiúról és/vagy lányról beszélnek, hanem általában fiatalról. Céljuk elérni, hogy például az LMBTQI téma se legyen tabu. A gyerekeket a beszélgetés során felszabadítja, hogy bármiről lehet szabadon kérdezni, és mindenre őszinte választ kapnak.

    Az oktatók pszichológusok (szexuálpszichológusi szakképzéssel rendelkező is), szociális munkások. Ősztől az önkéntesekkel együtt már 35-en vannak. A WHO alapelveknek megfelelően a tanítókkal is beszélgetnek. Nógrád több településén, hátrányos helyzetűek között is jártak. Általában az iskolák kérik fel őket. Együttműködnek Együd Dávid (Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete) csapatával, ők az orvosi szempontokról beszélnek (szex, fogamzásgátlás, de akár az egészséges táplálkozás is szóba kerülhet). Ebben a tanévben közösen tartanak „SzexEd” órákat az iskoláskorúak szexuális nevelése érdekében.

    Olvasson tovább! 5 dolog, amit tudni kell az AIDS-ről

    Olvasson tovább! A szexuális úton terjedő betegségek és tünetei

    Forrás: WEBBeteg
    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Módosítva: 2019.12.02 17:03, Megjelenés: 2019.12.02 17:03
   • Cikkajánló

    Férfi meddőség

    Férfi meddőség

    Lőrincz-Erdélyi Krisztina

    Egy férfit is bánthat, ha a nemzőképességével probléma van.

    Rheumatoid arthritis

    Rheumatoid arthritis

    Dr. Zsuga Judit

    A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.

    Influenza - A védőoltás hatékonysága

    Egyetlen oltás sem véd száz százalékosan. Az influenza elleni védőoltás 40-70 százalékban csökkenti a megbetegedés kockázatát, és még ha 100 százalékos védelmet nem is garantál, az esetleges megbetegedés lefolyása enyhébb, a szövődmények esélye jelentősen kisebb lesz. Cikkünkből megtudhatja, miért betegedhetnek meg esetenként influenza ellen beoltott emberek és ennek ellenére miért olyan fontos az oltás nyújtotta védelem.

    Az influenza halálosabb, mint gondolnánk

    Az influenza megbetegedést nem szabad elbagatellizálni! Különösen a komplikációi veszélyesek. Ezt bizonyítják az új adatok is, melyek szerint több halálesetet okoz, mint gondolnánk. S bár évről évre több ezren halnak meg a vírus miatt, még mindig kevesen oltatják be magukat.

    2030-ra ne legyen több AIDS és hepatitis megbetegedés

    Életeket ment, aki csökkenti azon fertőzöttek számát, akik csak késve jutnak hozzá a HIV és/vagy HCV-kezeléshez, hangzik a HepHIV2017 konferencia záródokumentumának egyik megállapítása. A megfogalmazást készítő 241 résztvevő 40 országból érkezett, a tudósok, szociológusok, szociális segítők napjaink járványügyi helyzetéről, a teendőkről cseréltek eszmét.

    Ne köss kompromisszumot - védekezz!

    December 1. az AIDS elleni küzdelem világnapja. A halálos kimenetelű betegség már évszázadok óta szedi áldozatait világszerte, így hazánkban is. Az AIDS-et egyféleképpen lehet elkerülni, úgy, ha megelőzzük azt. Ezért is fontos, hogy beszéljünk a problémáról, és hogy felelősségteljes szexuális életet éljünk.

    Foci VB - AIDS és HIV figyelmeztetés

    Egészségügyi szervezetek arra figyelmeztetik a futball világbajnokságra utazókat, hogy a világon a Dél-afrikai Köztársaságban a legmagasabb a HIV és AIDS fertőzöttek aránya, így fontos, hogy vigyázzanak magukra.

    Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?

    Sokan nem merik elvégeztetni az anonim HIV-tesztet, mert attól tartanak, hogy személyes adataik mégis kikerülnek valahogy, és ez hátrányosan érinti majd őket. Jogos a félelmük?

    Híres emberek hírhedt betegségei

    A hírességek is ugyanolyan földi halandók, mint bárki más. A betegség nem kivételezik senkivel, lássuk, ki volt a történelem leghíresebb nemi betege! Mi keserítette meg Csontváry Kosztka Tivadar mindennapjait?

    Az AIDS kórokozója áthatol az ép szöveten

    A kutatók eddig azt gondolták, a hüvely egészséges nyálkahártyája védelmet nyújt a HIV-vírus ellen. Tévedtek: a kórokozók közvetlenül a vagina ép szövetén keresztül jutnak be a szervezetbe. Azokat a réseket használják ki, melyek a nemi szerv felszíni szövetének megújulásakor keletkeznek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.