• A HIV megelőzése

    Szerző: WEBBeteg - G. A., újságíró, Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

    A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV pozitív, a kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében.

    Számolni kell azonban a terápiában alkalmazott szerek jelentős mellékhatásaival, amely megnyilvánulhat a zsírszövet végleges átrendeződésében, májkárosodás, esetleg bőrkiütések formájában. Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

    Kik a veszélyeztetettek?

    A fertőzés elsősorban szexuális úton terjed, fertőzött nemi váladék közvetítésével, de fertőzött vérrel is átvihető. Utóbbi leggyakrabban a drogfogyasztók közös tű- és fecskendőhasználata során következik be, de előfordulhat egészségügyi dolgozók fertőződése is szúrásos balesetek kapcsán.

    Ezt olvasta már? Egyre több a HIV-fertőzött Magyarországon

    Az esetek többségében nemi úton történik a fertőződés, ennek megfelelően a legveszélyeztetettebbek a partnerüket gyakran váltogató heteroszexuálisok, a homo- és biszexuális férfiak, az intravénás kábítószer-élvezők és szexuális partnereik, a prostituáltak és klienseik, valamint azok partnerei - ők együtt alkotják az úgynevezett rizikócsoportokat.

    Hogyan előzhető meg a HIV-fertőzés?

    A HIV-vírus megelőzéséről rengeteg edukációs kampány készült az utóbbi időben. Nem véletlenül, hiszen a megelőzés a leghatékonyabb módja az egészségmegőrzésnek. Amikor már elszaporodott a vírus a szervezetünkben, a visszaszorítására irányuló kezelés is nehezebb, illetve egy életen át tartó folyamat (akárcsak egy cukorbetegséggel élő ember esetében is).

    Hirdetés

    Óvszerhasználat

    Az első és legfontosabb prevenciós lehetőség, ha minden együttlétnél használunk gumióvszert. Azon kívül, hogy a nemkívánt terhesség is megelőzhető vele, kb. 90 százalékban megvédi mindkét felet a szexuális úton terjedő betegségektől.

    A drogok kerülése

    A másik legfőbb megelőzési mód az intravénás drogok használatának elkerülése. A tű külső és belső felszínére odatapadt vérsejtek minden beszúráskor fertőzhetnek (még ha nem is látszik vér a fecskendőben). Azonkívül, hogy törvényileg is büntetendő a kábítószer-fogyasztás, hatalmas fertőzésveszélyt is jelent.

    Szexuális szabadosság kerülése

    A szexuális kapcsolatok mindig magukban hordozzák a nemi úton terjedő betegségek lehetőségét. A kölcsönösen monogám és kiegyensúlyozott párkapcsolat mellett ennek az esélye csökkenthető. Azonban bizonyos együttlétekkel hatalmas kockázatot vállalhat, amely magában hordozza akár a hepatitis B-, akár a HIV-fertőzés kockázatát.

    Bővebben A szexuális úton terjedő betegségek és tüneteik

    A prostituálttal történő közösülés még rendszeres orvosi ellenőrzés mellett is hatalmas kockázathordozó. Szintén veszélyforrást jelenthet a biszexuális partner, illetve a gyakori partnercsere is. Különösen óvatosnak kell lennünk, ha intravénás droghasználóval létesítünk szexuális kapcsolatot.

    Nincs védőoltás ellene

    A Hepatitis B elleni védőoltás javasolt az egészségügyi dolgozóknak, a művesekezelésben részesülőknek, illetve a szexuális partnerüket gyakran váltogatók számára is. A HIV-vírus ellen azonban még nincs védőoltás, ezért a legtöbbet a megelőzéssel tehetjük egészségünk megóvásáért. Ha monogám kapcsolatban is élünk, nem árt évente egyszer résztvenni egy anonim szűrővizsgálaton.

    Tartsuk be a megfelelő óvintézkedéseket, ugyanis a HIV-vírus esetében elég egyszer megfeledkeznünk ezekről a szabályokról ahhoz, hogy HIV-fertőzöttséget állapítsanak meg nálunk.

    Mi is a PrEP?

    A magyar orvosok is csupán 1-2 éve hallottak először arról, hogy gyógyszeres kezeléssel meg lehetne előzni a HIV-fertőzést. A PrEP tulajdonképpen a pre-expozíciós profilaxis kifejezés rövidítése, amely a HIV vírusnak kitett emberek megelőző kezelését jelenti. A PrEP gyógyszer alkalmazása során a HIV-negatív emberek megelőzésképpen rendszeresen szedhetik ezt a gyógyszert, hogy megvédjék magukat a fertőzéstől. Ez hatalmas előrelépést jelenthet a megelőzésben.

    Olvasson tovább! Az AIDS modernkori története

    Dr. Bodnár EdinaForrás: WEBBeteg
    Gorzsás Anita, újságíró; aidsinfo.nih.gov
    Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

    Módosítva: 2020.05.17 09:36, Megjelenés: 2018.07.24 13:24
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Portré

    Portré

    Balogh Mária, újságíró

    A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk.

    COVID-19 - A második hullám meredeken emelkedő szakasza figyelhető meg

    A koronavírus-járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza figyelhető meg, ami miatt számítani kell a fertőzöttek számának további növekedésére - nyilatkozta az országos tisztifőorvos a közmédiának.

    2066 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 47 krónikus beteg

    2066 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 54 278 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1352 főre emelkedett, 15 655-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 37 272 fő.

    Tudnivalók a HIV-fertőzésről

    Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttes kórokozója a HIV vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, a HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos.

    5 dolog, amit tudni kell az AIDS-ről

    December 1. az AIDS Világnapja. Az AIDS vagyis a szerzett immunhiányos tünetegyüttes, a rák mellett az egyik legveszedelmesebb betegség, mely már évszázadok óta szedi áldozatait világszerte. Pedig a kellő információk birtokában és némi elővigyázatossággal megelőzhető lenne.

    Magasabb a férfiak HIV kockázata, ha partnerük terhes

    Duplájára nő a férfiaknál a HIV kockázata, amennyiben partnerük várandós – állítják a kutatók.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    A hurutos köhögés
    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások