A HIV megelőzése

Szerző: WEBBeteg - G. A., újságíró, Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV-pozitív, a kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében.

Számolni kell azonban a terápiában alkalmazott szerek jelentős mellékhatásaival, amely megnyilvánulhat a zsírszövet végleges átrendeződésében, májkárosodás, esetleg bőrkiütések formájában. Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

Kik a veszélyeztetettek?

A fertőzés elsősorban szexuális úton terjed, fertőzött nemi váladék közvetítésével, de fertőzött vérrel is átvihető. Utóbbi leggyakrabban a drogfogyasztók közös tű- és fecskendőhasználata során következik be, de előfordulhat egészségügyi dolgozók fertőződése is szúrásos balesetek kapcsán.

Ezt olvasta már? Egyre több a HIV-fertőzött Magyarországon

Az esetek többségében nemi úton történik a fertőződés, ennek megfelelően a legveszélyeztetettebbek a partnerüket gyakran váltogató heteroszexuálisok, a homo- és biszexuális férfiak, az intravénás kábítószer-élvezők és szexuális partnereik, a prostituáltak és klienseik, valamint azok partnerei - ők együtt alkotják az úgynevezett rizikócsoportokat.

Hogyan előzhető meg a HIV-fertőzés?

A HIV-vírus megelőzéséről rengeteg edukációs kampány készült az utóbbi időben. Nem véletlenül, hiszen a megelőzés a leghatékonyabb módja az egészségmegőrzésnek. Amikor már elszaporodott a vírus a szervezetünkben, a visszaszorítására irányuló kezelés is nehezebb, illetve egy életen át tartó folyamat (akárcsak egy cukorbetegséggel élő ember esetében is).

Óvszerhasználat

Az első és legfontosabb prevenciós lehetőség, ha minden együttlétnél használunk gumióvszert. Azon kívül, hogy a nemkívánt terhesség is megelőzhető vele, kb. 90 százalékban megvédi mindkét felet a szexuális úton terjedő betegségektől.

A drogok kerülése

A másik legfőbb megelőzési mód az intravénás drogok használatának elkerülése. A tű külső és belső felszínére odatapadt vérsejtek minden beszúráskor fertőzhetnek (még ha nem is látszik vér a fecskendőben). Azonkívül, hogy törvényileg is büntetendő a kábítószer-fogyasztás, hatalmas fertőzésveszélyt is jelent.

Szexuális szabadosság kerülése

A szexuális kapcsolatok mindig magukban hordozzák a nemi úton terjedő betegségek lehetőségét. A kölcsönösen monogám és kiegyensúlyozott párkapcsolat mellett ennek az esélye csökkenthető. Azonban bizonyos együttlétekkel hatalmas kockázatot vállalhat, amely magában hordozza akár a hepatitis B-, akár a HIV-fertőzés kockázatát.

Bővebben A szexuális úton terjedő betegségek és tüneteik

A prostituálttal történő közösülés még rendszeres orvosi ellenőrzés mellett is hatalmas kockázathordozó. Szintén veszélyforrást jelenthet a biszexuális partner, illetve a gyakori partnercsere is. Különösen óvatosnak kell lennünk, ha intravénás droghasználóval létesítünk szexuális kapcsolatot.

Nincs védőoltás ellene

A Hepatitis B elleni védőoltás javasolt az egészségügyi dolgozóknak, a művesekezelésben részesülőknek, illetve a szexuális partnerüket gyakran váltogatók számára is. A HIV-vírus ellen azonban még nincs védőoltás, ezért a legtöbbet a megelőzéssel tehetjük egészségünk megóvásáért. Ha monogám kapcsolatban is élünk, nem árt évente egyszer résztvenni egy anonim szűrővizsgálaton.

Tartsuk be a megfelelő óvintézkedéseket, ugyanis a HIV-vírus esetében elég egyszer megfeledkeznünk ezekről a szabályokról ahhoz, hogy HIV-fertőzöttséget állapítsanak meg nálunk.

Mi is a PrEP?

A magyar orvosok is csupán 1-2 éve hallottak először arról, hogy gyógyszeres kezeléssel meg lehetne előzni a HIV-fertőzést. A PrEP tulajdonképpen a pre-expozíciós profilaxis kifejezés rövidítése, amely a HIV vírusnak kitett emberek megelőző kezelését jelenti. A PrEP gyógyszer alkalmazása során a HIV-negatív emberek megelőzésképpen rendszeresen szedhetik ezt a gyógyszert, hogy megvédjék magukat a fertőzéstől. Ez hatalmas előrelépést jelenthet a megelőzésben.

Olvasson tovább! Az AIDS modernkori története

Dr. Bodnár EdinaForrás: WEBBeteg
Gorzsás Anita, újságíró; aidsinfo.nih.gov
Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrtípusok és napozás Bőrtípusok és napozás

Ön kelta vagy mediterrán típus? Nem mindegy, mennyi időt tölthet a napon.

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Mely ételek csökkenthetik az összetett tüneteket? Íme, tippjeink.

Mit tudunk jelenleg az omikron új...

Létezik egy új omikron-alváltozat, a BA.2.75 szubvariáns, melyet egyesek „Centaurus”-nak (kentaur variánsnak) hívnak. De mi ez az új variáns...

Koronavírus - 14 402 új fertőzött...

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 413 420 fő, közülük 6 200 225 fő a második, 3 888 311 fő a harmadik, 315 917...

Megkapta az első ember a HIV elleni...

Megkezdte a Moderna az mRNS-alapú, HIV elleni védőoltásának klinikai tesztjét, hogy kiderüljön, mennyire képes megvédeni az embert a szérum a...

Tudnivalók a HIV-fertőzésről

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttes kórokozója a HIV vírus (Human Immundeficiency Virus)....

Charlie Sheen-hatás - Ismét a HIV-re...

Amikor Charlie Sheen amerikai színész egy tavaly novemberi tévéadásban bejelentette, hogy HIV-pozitív, minden eddigi amerikai rekordot megdöntött...

5 dolog, amit tudni kell az AIDS-ről

December 1. az AIDS Világnapja. Az AIDS vagyis a szerzett immunhiányos tünetegyüttes, a rák mellett az egyik legveszedelmesebb betegség, mely már...

Magasabb a férfiak HIV kockázata, ha...

Duplájára nő a férfiaknál a HIV kockázata, amennyiben partnerük várandós – állítják a kutatók.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.