• Inzulinrezisztencia és HIV-fertőzés - Összefügg?

    Szerző: MTI

    Amerikai tudósoknak sikerült megfejteniük, hogy miért oly gyakori a HIV-fertőzöttek körében az inzulinrezisztencia, amelynek alapján kifejlődik a 2. típusú diabétesz. A kutatás eredményeit a Journal of Biological Chemistry legújabb számában tették közzé.

    Az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ (CDC) adatai szerint, 1981 óta, amióta először diagnosztizálták a betegséget, 25 millió ember hunyt el AIDS-ben az Egyesült Államokban, és évente több mint 56 ezer új HIV-fertőzést regisztrálnak.

    A HIV-hordozók negyedénél alakul ki diabétesz. A Washingtoni Egyetem Orvosi Iskolájának kutatói szerint, a HIV-hordozóknál kialakuló cukorbetegség oka, a fertőzöttek által szedett, az AIDS kialakulását gátló antiretrovirális készítményekben keresendő. Ezek az úgynevezett proteáz-inhibitorok, hatékonyan gátolják a HIV-vírus szaporodáshoz szükséges fehérjebontó enzimjét, a proteázt.

    Hirdetés

    A tudósok Paul Hruz professzorral az élen azt derítették ki, hogy a proteáz-inhibitorok első nemzedéke - beleértve a Ritonavir nevű készítményt -, mellékhatásként blokkolják azt a fehérjét is, amely a vérből a glükózt szállítja a szövetekbe, ahol az felhasználásra kerül. Ennek alapján kifejlődik az inzulinrezisztencia - az az állapot, amikor a hasnyálmirigy elegendő inzulint termel, ám azt a szervezet képtelen "rendeltetésszerűen" felhasználni.

    "Most, hogy kiderítettük a HIV-fertőzötteknél kialakuló inzulinrezisztencia mechanizmusát, lehetségessé válik új gyógyszerek kifejlesztése, amelyek megelőzik az AIDS-kialakulását, ugyanakkor nem okoznak diabéteszt" - hangsúlyozta a professzor.

    (MTI)

    Módosítva: 2010.11.28 00:16, Megjelenés: 2010.11.28 00:16
   • Cikkajánló

    Fitofotodermatitisz

    Fitofotodermatitisz

    Dr. Garaczi Edina

    Milyen növények okozhatnak napégéshez hasonló tüneteket? Óvatosan a házi kencékkel!

    A könnyedebb lábakért

    A könnyedebb lábakért

    Támogatott tartalom

    Krónikus vénás elégtelenség? Csökkentse hatékonyan a panaszokat! (x)

    9 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és nincs újabb elhunyt

    9 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4535 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    21 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt egy krónikus beteg

    21 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4526 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Véradónak lenni jó!

    Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? Csatlakozzon Ön is a rendszeres véradókhoz, adjon vért, és mentsen meg három életet!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások