• Inzulinrezisztencia és HIV-fertőzés - Összefügg?

    Szerző: MTI

    Amerikai tudósoknak sikerült megfejteniük, hogy miért oly gyakori a HIV-fertőzöttek körében az inzulinrezisztencia, amelynek alapján kifejlődik a 2. típusú diabétesz. A kutatás eredményeit a Journal of Biological Chemistry legújabb számában tették közzé.

    Az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ (CDC) adatai szerint, 1981 óta, amióta először diagnosztizálták a betegséget, 25 millió ember hunyt el AIDS-ben az Egyesült Államokban, és évente több mint 56 ezer új HIV-fertőzést regisztrálnak.

    A HIV-hordozók negyedénél alakul ki diabétesz. A Washingtoni Egyetem Orvosi Iskolájának kutatói szerint, a HIV-hordozóknál kialakuló cukorbetegség oka, a fertőzöttek által szedett, az AIDS kialakulását gátló antiretrovirális készítményekben keresendő. Ezek az úgynevezett proteáz-inhibitorok, hatékonyan gátolják a HIV-vírus szaporodáshoz szükséges fehérjebontó enzimjét, a proteázt.

    Hirdetés

    A tudósok Paul Hruz professzorral az élen azt derítették ki, hogy a proteáz-inhibitorok első nemzedéke - beleértve a Ritonavir nevű készítményt -, mellékhatásként blokkolják azt a fehérjét is, amely a vérből a glükózt szállítja a szövetekbe, ahol az felhasználásra kerül. Ennek alapján kifejlődik az inzulinrezisztencia - az az állapot, amikor a hasnyálmirigy elegendő inzulint termel, ám azt a szervezet képtelen "rendeltetésszerűen" felhasználni.

    "Most, hogy kiderítettük a HIV-fertőzötteknél kialakuló inzulinrezisztencia mechanizmusát, lehetségessé válik új gyógyszerek kifejlesztése, amelyek megelőzik az AIDS-kialakulását, ugyanakkor nem okoznak diabéteszt" - hangsúlyozta a professzor.

    (MTI)

    Módosítva: 2010.11.28 00:16, Megjelenés: 2010.11.28 00:16
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Férfiegészség

    Férfiegészség

    Balogh Mária, újságíró

    A férfiak szív- és érrendszeri betegségei megelőzhetők lehetnének.

    Fejfájások elterjedtsége

    Fejfájások elterjedtsége

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Melyek a legjelentősebb fejfájástípusok? Cikkünkből kiderül.

    Influenza - érdemes most beadatni a védőoltást

    December végén, január elején érhet Magyarországra az influenzajárvány, ezért érdemes most beadatni a védőoltást - mondta az egészségügyi államtitkár.

    Influenza: jövő hét végén a patikákban lesz az oltóanyag

    Jövő hét végén már a patikákban lesz az influenza elleni oltóanyag, a rizikócsoportba tartozók és a 60 év felettiek számára az 1,3 millió adag ingyenes vakcina már elérhető - közölte az egészségügyért felelős államtitkár.

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.