Veseátültetés: HIV-fertőzötteknél is lehetséges

MTI
megjelent:

A HIV-vírussal fertőzött embereknél is biztonságos a veseátültetés - közölték csütörtökön amerikai kutatók.

A New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóirat legfrissebb számában ismertetett tanulmány eredménye jó hír a HIV-fertőzötteknek, akik esendőbbek a vesebetegségekkel szemben, részben a kezelésükre alkalmazott gyógyszerek következtében.

A gyógyszerkoktélok bevezetése előtt a vesebeteg HIV-fertőzötteket nem tekintették alkalmasnak szervátültetésre, ez a hozzáállás azonban már megváltozott. Mint Peter Stock kutatásvezető, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint a túlélési arány ebben a csoportban megközelíti az átlagnépesség körében tapasztalt arányt. Kevésbé kedvezőek az adatok a kilökődési arány tekintetében, mert az meglepő módon két-háromszorosa a vírushordozók körében.

A kutatók 19 amerikai orvosi központban kezelt 150 páciens adatait tanulmányozták. A vizsgálatban három évig követték nyomon a veseátültetésen átesett emberek egészségi állapotát. Az egy utáni túlélési arány 95 százalékos, a három év utáni pedig 88 százalékos volt. A transzplantált vesék 90 százaléka működőképes volt egy év elteltével, 74 százaléka pedig a harmadik év végén is. A haláleseteket szívproblémák, a régi vesében kialakult rák, illetve bakteriális és tüdőfertőzések okozták.

A HIV-fert?zést?l az AIDS-betegségig

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. A fertőzés elsősorban szexuális úton terjed, fertőzött nemi váladék közvetítésével, de fertőzött vérrel is átvihető. Utóbbi leggyakrabban a drogfogyasztók közös tű- és fecskendőhasználata során következik be, de előfordulhat egészségügyi dolgozók fertőződése is szúrásos balesetek kapcsán is. Milyen szakaszai vannak a betegségnek? Melyek a főbb ismertetőjegyei? >>

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.