Modern HIV-terápia Debrecenben

Debreceni Egyetem
megjelent:

A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban is a legkorszerűbb, államilag finanszírozott kezelést kapják a HIV-fertőzöttek. A HIV-decentrum 5 éve működik az intézmény Infektológiai Intézetében, ahol most 16 beteg részesül ingyenes terápiában.

2014 óta összesen 26 HIV-fertőzöttet kezeltek, jelenleg 16 páciense van a decentrumnak, de nemrégiben két új beteg jelentkezett, így a vizsgálatokat követően hamarosan ők is megkapják a megfelelő terápiát. A HIV-el élőknek nem kell a kezelés miatt a fővárosba utazniuk, a központban biztosítják számukra a térítésmentes, korszerű kezelést. HIV-decentrum Debrecen mellett Miskolcon és Pécsen működik.

Debrecenben tizenöt férfit és egy nőt kezelnek

A páciensek nagy része 25-40 év közötti. A panaszmentes gondozottaknak 3 havonta kell gyógyszerkontrollra, illetve laborvizsgálatra járni. A szakorvosi ellátás is a kórházban történik, a társosztályokkal együttműködésben. A decentrumban lehetőség van a szükséges gyógyszeres terápia kialakítására és valamint a legkorszerűbb gyógyszerek felírására és kiváltására is.

Modern terápiával a HIV-fertőzés jól kezelhető, az időben elkezdett és szakszerű gyógyszeres ellátás mellett pedig ki sem alakul a betegség AIDS stádiuma.

Ma már szerencsére elmondhatjuk, hogy egy kiválóan kezelhető betegségről van szó, amennyiben sikerül időben diagnosztizálni a fertőzést, és elkezdődik a terápia. Hazánkban, így Debrecenben is a legmodernebb, világszínvonalú kezelésben részesülnek a HIV-fertőzéssel élők, és az ellátás teljesen ingyenes a számukra - emelte ki a decentrum eddigi eredményeiről tartott sajtótájékoztatón Jancsik Viktor, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai szakambulanciájának részlegvezető főorvosa.

A hazai HIV-fertőzöttek száma 3000-4000-re tehető

A tájékoztatón elhangzott, hogy a hazai HIV-fertőzöttek száma 3000-4000-re tehető. Közülük azonban csak kétezret kezelnek, ők viszont az elérhető legkorszerűbb terápiát kapják. A közelmúltban új, még hatékonyabb gyógyszerek jelentek meg, amelyeknek egyre kevesebb a mellékhatása és a vírusszámot jelentősen csökkentik. A legújabb kutatások azt igazolják, ha a vírusszámot sikerül lényegében nullára redukálni, a fertőzés esélye is gyakorlatilag nullára csökkenhet.

A megfelelő védekezést, az óvszerhasználat jelentőségét továbbra is minden fórumon érdemes elmondani. A rizikócsoportba tartozóknak rendszeresen, évente legalább egyszer ajánlott a szűrővizsgálat. Pozitív eredmény esetén pedig forduljanak az ellátóközpontokhoz, hiszen a korszerű terápiának köszönhetően tünetmentesen, jó életminőségben élhetnek - hangsúlyozta Lakatos Botond, a Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Intézetének főorvosa.

Tavaly 229 új HIV-fertőzöttet diagnosztizáltak Magyarországon, amely megegyezik a korábbi évek nagyságrendjével. Továbbra is magas azonban azoknak az aránya, akiket a betegség előrehaladott szakaszában szűrnek ki: 2018-ban 57 beteget már AIDS stádiumban jelentettek, tehát minden negyedik fertőzött későn szembesül a betegségével.

Anonim HIV-szűrésre a megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya által működtetett szűrőállomáson (Rózsahegy u. 4.) van lehetőség. A megyében évente 400-500-an vesznek részt szűrésen.

Tovább Tudnivalók a HIV-fertőzésről

(Debreceni Egyetem)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.