• Modern HIV-terápia Debrecenben

    Szerző: Debreceni Egyetem

    A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban is a legkorszerűbb, államilag finanszírozott kezelést kapják a HIV-fertőzöttek. A HIV-decentrum 5 éve működik az intézmény Infektológiai Intézetében, ahol most 16 beteg részesül ingyenes terápiában.

    2014 óta összesen 26 HIV-fertőzöttet kezeltek, jelenleg 16 páciense van a decentrumnak, de nemrégiben két új beteg jelentkezett, így a vizsgálatokat követően hamarosan ők is megkapják a megfelelő terápiát. A HIV-el élőknek nem kell a kezelés miatt a fővárosba utazniuk, a központban biztosítják számukra a térítésmentes, korszerű kezelést. HIV-decentrum Debrecen mellett Miskolcon és Pécsen működik.

    Hirdetés

    Debrecenben tizenöt férfit és egy nőt kezelnek

    A páciensek nagy része 25-40 év közötti.  A panaszmentes gondozottaknak 3 havonta kell gyógyszerkontrollra, illetve laborvizsgálatra járni. A szakorvosi ellátás is a kórházban történik, a társosztályokkal együttműködésben. A decentrumban lehetőség van a szükséges gyógyszeres terápia kialakítására és valamint a legkorszerűbb gyógyszerek felírására és kiváltására is.

    Modern terápiával a HIV-fertőzés jól kezelhető, az időben elkezdett és szakszerű gyógyszeres ellátás mellett pedig ki sem alakul a betegség AIDS stádiuma.

    Ma már szerencsére elmondhatjuk, hogy egy kiválóan kezelhető betegségről van szó, amennyiben sikerül időben diagnosztizálni a fertőzést, és elkezdődik a terápia. Hazánkban, így Debrecenben is a legmodernebb, világszínvonalú kezelésben részesülnek a HIV-fertőzéssel élők, és az ellátás teljesen ingyenes a számukra - emelte ki a decentrum eddigi eredményeiről tartott sajtótájékoztatón Jancsik Viktor, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai szakambulanciájának részlegvezető főorvosa.

    A hazai HIV-fertőzöttek száma 3000-4000-re tehető

    A tájékoztatón elhangzott, hogy a hazai HIV-fertőzöttek száma 3000-4000-re tehető. Közülük azonban csak kétezret kezelnek, ők viszont az elérhető legkorszerűbb terápiát kapják. A közelmúltban új, még hatékonyabb gyógyszerek jelentek meg, amelyeknek egyre kevesebb a mellékhatása és a vírusszámot jelentősen csökkentik. A legújabb kutatások azt igazolják, ha a vírusszámot sikerül lényegében nullára redukálni, a fertőzés esélye is gyakorlatilag nullára csökkenhet.

    A megfelelő védekezést, az óvszerhasználat jelentőségét továbbra is minden fórumon érdemes elmondani. A rizikócsoportba tartozóknak rendszeresen, évente legalább egyszer ajánlott a szűrővizsgálat. Pozitív eredmény esetén pedig forduljanak az ellátóközpontokhoz, hiszen a korszerű terápiának köszönhetően tünetmentesen, jó életminőségben élhetnek - hangsúlyozta Lakatos Botond, a Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Intézetének főorvosa.

    Tavaly 229 új HIV-fertőzöttet diagnosztizáltak Magyarországon, amely megegyezik a korábbi évek nagyságrendjével. Továbbra is magas azonban azoknak az aránya, akiket a betegség előrehaladott szakaszában szűrnek ki: 2018-ban 57 beteget már AIDS stádiumban jelentettek, tehát minden negyedik fertőzött későn szembesül a betegségével.

    Anonim HIV-szűrésre a megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya által működtetett szűrőállomáson (Rózsahegy u. 4.) van lehetőség. A megyében évente 400-500-an vesznek részt szűrésen.

    Olvasson tovább! Tudnivalók a HIV-fertőzésről

    (Debreceni Egyetem)

    Módosítva: 2019.10.21 11:06, Megjelenés: 2019.10.21 11:06
   • Cikkajánló

    A torokfájás

    A torokfájás

    Dr. Osikóczki Orsolya

    Torokfájás esetén otthon csak akkor kúrálja magát, ha nincs láza.

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön ismeri a migrén okait és megelőzési lehetőségeit? Tesztelje tudását!

    Influenza - A védőoltás hatékonysága

    Egyetlen oltás sem véd száz százalékosan. Az influenza elleni védőoltás 40-70 százalékban csökkenti a megbetegedés kockázatát, és még ha 100 százalékos védelmet nem is garantál, az esetleges megbetegedés lefolyása enyhébb, a szövődmények esélye jelentősen kisebb lesz. Cikkünkből megtudhatja, miért betegedhetnek meg esetenként influenza ellen beoltott emberek és ennek ellenére miért olyan fontos az oltás nyújtotta védelem.

    Az influenza halálosabb, mint gondolnánk

    Az influenza megbetegedést nem szabad elbagatellizálni! Különösen a komplikációi veszélyesek. Ezt bizonyítják az új adatok is, melyek szerint több halálesetet okoz, mint gondolnánk. S bár évről évre több ezren halnak meg a vírus miatt, még mindig kevesen oltatják be magukat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.