Megállítható a HIV-vírusok szaporodása?

MTI
megjelent:

Saját genetikai anyaguk tönkretételével éheztetik ki a HIV-vírust egyes immunsejtek, így szerelve le annak fertőzési próbálkozását - idézte amerikai kutatók megállapítását a BBC hírportálja.

A vírusok nem képesek önálló szaporodásra, más sejteket használnak fel arra, hogy bennük megsokszorozhassák önmagukat. Ha azonban nem jut hozzá a megcélzott sejt genetikai állományához a vírus, akkor átmásolódása, ezzel szaporodása meghiúsul.

Az immunrendszer egyes sejtjei, a makrofágok és a dendritikus sejtek ellenállóbbnak tűnnek a HIV fertőzésével szemben, mint más sejtek. Ennek a rezisztenciának kritikus része a SAMHD1 jelű fehérje, amelynek működését most írta le egy nemzetközi kutatócsoport.

A dezoxinukleozid-trifoszfátok kettős szerepe

A SAMHD1 fehérje lebontja a DNS-t, így ha egy sejt másolatot akar magáról, akkor az építőkövek - dNTP-k, azaz dezoxinukleozid-trifoszfátok - közös tárhelyéről kell a szükséges elemeket összeválogatnia az új kópiához.

A Nature Immunology című szakfolyóirat legutóbbi számában közzétett tanulmány szerzői megmutatták, hogy a SAMHD1 fehérje annyira lecsökkentette a dNTP-k szintjét, hogy az már nem volt elegendő a vírus DNS-ének megépítéséhez. Ezzel a lépéssel pedig tulajdonképpen megakadályozta a sejt megfertőződését.

A makrofágok és a dendritikus sejtek képesek előállítani a szóban forgó fehérjét. Lehetséges, hogy egy ilyen mechanizmus aktív a makrofágokban - húzta alá Baek Kim, a kutatás résztvevője, a Rochester Egyetem orvosi központjának munkatársa.

Még nem világos azonban, hogy az elméleti eredmény miként használható fel a HIV-vírus elleni gyakorlati küzdelemben, hiszen a vírus fő célpontja, az immunrendszer CD4 sejtje szaporodásához szintén igényli a dNTP-ket.

HIV-fertőzés

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. Bővebben a HIV-fertőzésről>>

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.